حجت الاسلام جواد محتشمی، استاد حوزه و دانشگاه و امام جماعت مسجد فاطمه زهرا (س) در پاسخ به این سوال که چگونه می توان عالم غیب را در قالب های هنری برای کودکان تبیین کرد تا در بزرگسالی این عالم برای آنها قابل پذیرش باشد به خبرنگار شبستان گفت: عالم غیب در حد و قواره بچه ها نیست زیرا اثر روانی بدی بر روی آنها می گذارد و بچه ها دچار نوعی حالت واهمه و وحشت می شوند.
حجت الاسلام محتشمی با بیان اینکه تبیین عالم غیب برای بچه ها به صلاح آنها نیست، عنوان کرد: عرفا و بزرگان ما حتی به بچه های در سن بلوغ اجازه نمی دهند که وارد این وادی شوند. همین که بچه احساس کند دینی دارد و اعتقاداتی، برایش کافی است. اصلا نباید بچه ها را به این وادی کشاند زیرا نوعی زدگی و توهم در آنها به وجود می آورد.
وی با ذکر خاطره ای از مرحوم آقای قاضی، از عرفا و بزرگان بیان کرد: پسر بزرگ مرحوم آقای قاضی می گوید" 15-16 ساله بودیم و می خواستیم نماز شب بخوانیم. پدرم ما را با چوب می زد و می گفت که شما همان نماز صبح را بخوانید. این کارها به شما نیامده است".
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: تبیین عالم غیب برای کودکان مثل این است که بخواهیم در مورد کباب و مزه آن با یک بچه شیرخوار صحبت کنیم. بچه شیرخوار فقط مزه شیر مادر را می فهمد، بر این اساس صحبت درباره عالم غیب برای بچه ها از اساس غلط است.
حجت الاسلام محتشمی با بیان اینکه باید برخی از مسایل دینی را در حد فهم کودکان برای آنها بیان کنیم، اظهار داشت: باید در حد اینکه پیامبری داریم و قرآنی که راهنمای ما هستند، توضیحاتی مختصر و در حد فهم کودک به آنها ارایه دهیم. توصیه های کاربردی و در حد فهم به اندازه کودک را می توان برایشان تشریح کرد، مثل اینکه به آنها بگوییم اسلام توصیه کرده است به والدین خود احترام بگذارید.
امام جماعت مسجد فاطمه زهرا (س) با اشاره به اینکه عالم بچه ها، عالم تفریح و بازی است، عنوان کرد: عالم غیب را بسیاری از بزرگترها درک نمی کنند چه برسد به بچه ها. تبیین این مسئله می تواند برای بچه ها توهم درست کند و آنها را به وادی دیگر ببرد و بچه ها به خوف و وحشت می افتند.
وی خاطرنشان کرد: باید مسایل دینی همچون نماز خواندن، توصیه های قرآنی و قرآن خواندن را به بچه ها یاد دهیم تا بچه ها با قرآن و نماز مانوس شوند.
حجت الاسلام محتشمی با بیان اینکه خداشناسی بچه ها فطری است، تصریح کرد: بچه ها یک عالم مخصوص خود دارند. نباید آنها را در آموزش مسایل دینی تحت فشار قرار داد. در این زمینه باید گزینشی عمل کنیم و مطالبی در حد فهم و درک شان بیان کنیم، مانند توصیه اسلام به نظافت، احترام به والدین و معلم.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: در روایات داریم که با عمل خود مردم را به راه راست دعوت کنیم. پدر و مادر هم می توانند با عمل خود فرزندانشان را به راه درست دعوت کنند. البته ما نباید بچه ها را رها کنیم. خوشبختانه آموزش و پرورش در مقطع ابتدایی خیلی خوب بر روی بچه ها در زمینه مباحث دینی کار می کند و حتی برای آنها جشن تکلیف می گیرد.
نظر شما