خبرگزاری شبستان: اصل مسجد و قداست آن و جایگاه خاصش در اسلام و فرهنگ الهی مسلمانان از جایگاه رفیعی برخوردار است.
مسجد، محل سجود و خضوع و کرنش بندگان خدا در پیشگاه "الله" است و جایی برای ایجاد رابطه با پروردگار و اظهار عبودیت و کوچکی در برابر ربوبیت و عظمت خالق هستی است.
قداست مسجد در همین رابطه متقابل "عبودیت عبد و ربوبیت رب" نهفته است. بنابراین عظمتش هم در معنویت آن است نه در ساختمان و بنای رفیع.
تلقی و قضاوت سطحی نگران و استنباطشان از مسجد این است که مسجد ماذنهای است برای اذان گفتن و شبستانی برای نماز و حوضی برای وضو و محرابی برای پیشنماز و منبری که واعظ بر آن بنشیند.
واقع امر این است که مسجد، کانون گرم زندگی ساز و سعادت آفرینی است که جنبش های انقلابی از آنجا ریشه میگیرد و وسیله و جایی است برای اصلاح باطن اجتماع. مسجد محل عبادت است، مدرسه، اندرزگاه، کانون خیریه، مرکز تربیت و تعاون اجتماعی به شمار می آید.
محل آشنا شدن به اسلام و کسب اعتماد مردم نسبت به یکدیگر و پایگاه بسیج مردم و آگاه کردن آنان به فرایض دینی از مسجد است، در مسجد، روحانی با چشم دل، در گوشه محراب، مردم را به خدا میخواند و زندگیها را پاک میسازد. علما دین از این نهاد، به عنوان یک شبکه بینظیر و عظیم و گسترده و مردمی برای ارتباط و تبلیغ و پیام رسانی با رنگ و محتوایی مذهبی استفاده میکنند و مقدسترین، پاکترین، سرنوشتسازترین و اجتماعیترین مکان به تعبیر امام خمینی(ره) سنگری است که باید حفظ شود.
به طور کلی می توان گفت مسجد اثری روشن در توجیه عمومی مسلمانان دارد و مجمعهای اسلامی است که مردم را در سایه شعار "انما المؤمنون اخوه" جمع می کند و مظهر وحدت و برابری مردم است.
جایی که برتری فقط با "تقوا" است. مسلمانان در مساجد، کنار هم یکجا مینشینند و به نصایح اسلامی در خطبههای نماز جمعه و نماز عید گوش میدهند و یکدیگر را میشناسند. چه بسا که مسلمانی برادر دینی خود را جز در مسجد، جای دیگری نمیبیند.
اجتماع مسجد، سبب محبت و الفت دل ها و تحکیم پیوندها و روابط و آگاه شدن از حال یکدیگر و تبادل افکار در مسایل دینی و دنیایی و همدردی در غم و شادی یکدیگر است. احکام اسلام و شرایع دین را در مسجد میآموزند و بهترین پایگاه برای علم و عبادت و امر به معروف و نهی از منکر و دمیدن روح اخوت بین مسلمانان به شمار می آید.
با توجه به اهمیت یاد شده، ساختن مسجد و آباد کردن و پرداختن آن در اسلام، مورد تاکید فراوان است و از میان انبوه روایات اسلامی، فقط این نمونه از رسول گرامی اسلام(ص) نقل شده که فرموده است: "من اسرج فی مسجد من مساجد الله سراجا لم تزل الملائکه و حمله العرش یستغفرون له ما دام فی ذلک المسجد ضوء من ذلک السراج" ، هر کس در مسجدی از مساجد خدا چراغی بر افروزد، تا وقتی که در آن مسجد، پرتوی از آن چراغ میتابد، فرشتگان و حاملان عرش، برایش استغفار میکنند.
از این رو هر کاری که به رونق و جلای مسجد بیفزاید و مرکزیت آن را تثبیت کند و به نظافت و طهارت و تمیزی آن کمک کند و محتوای آموزشی و تربیتی آن را غنیتر سازد مورد تشویق اسلام است و هر چه که به آلودگی و بی اعتنایی و بی حرمتی بیانجامد و عامل غفلت و سرگرمی و دنیا زدگی شود، مورد نهی و نکوهشمی شود.
منبع: مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات
پایان پیام/
مسجد و کانون های مساجد: هر کاری که به رونق و جلای مسجد بیفزاید و مرکزیت آن را تثبیت کند و محتوای آموزشی و تربیتی آن را غنیتر سازد مورد تشویق اسلام است.
کد خبر 941
نظر شما