«یوسف امیدی»، صبح امروز (26 تیر) در مصاحبهای اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام به مناسبت سالروز تأسیس شورای نگهبان، بابیان این مطلب، اظهار کرد: نظام کشور ما جمهوری اسلامی است، یعنی از طرفی جمهوری و از طرفی دیگر، اسلامی است و برای حفظ این ساختار یعنی هم جمهوریت و هم اسلامیت نظام لازم است که ساختاری تعریف شود.
وی، بابیان اینکه این ساختار در نظام جمهوری اسلامی با عنوان شورای نگهبان تعریفشده است، افزود: شورای نگهبان از طرفی باید حافظ جمهوریت و از طرفی دیگر، باید حافظ اسلامیت آن باشد و همچنین باید حافظ رأی مردم باشد و از آرای مردم در انتخابات صیانت کند.
رئیس دفتر هیئت نظارت بر انتخابات استان ایلام، با اشاره به اینکه بر اساس اصل ۵ قانون اساسی، اداره امور کشور بر اساس آرای مردم است، افزود: شورای نگهبان برای تضمین اداره امور کشور بر اساس رأی مردم است، شورای نگهبان بر انتخابات نظارت دارد و در طول این سالها شورای نگهبان بر انتخابات کشور نظارت بسیار قوی داشته است.
امیدی، تصریح کرد: از طرفی شورای نگهبان، قوانینی که در کشور تصویب میشود را برای تضمین تطابق این قوانین با اسلامیت نظام موردبررسی قرار میدهد که این قوانین با جوهره نظام، قانون اساسی و اسلام مخالفت و یاد در تضاد نباشد و همچنین این قوانین مطابق با اسلام باشد و مغایرت با شرع نباشد، درواقع شورای نگهبان، حافظ جمهوریت، اسلامیت و مردمسالاری دینی در کشور است.
وی، با اشاره به ۲۶ تیرماه سالگرد تشکیل شورای نگهبان، گفت: دشمنان نظام، انقلاب اسلامی و ملت ایران برای براندازی این نظام اسلامی به اشکال مختلف سالهاست تلاش میکنند، از همان روزهای اول با تلاشهای سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و الان هم با جنگ نرم و روانی برای جهت براندازی نظام اسلامی تلاش میکنند.
امیدی، تصریح کرد: دشمنان وقتی دیدند که این نظام از حمایت مردمی برخوردار است و براندازی نظام امکانپذیر نیست، به این نتیجه رسیدند که ماهیت نظام را از درون تغییر داده و درواقع نظام اسلامی را استحاله کنند، برای این هدف، از طریق فضای مجازی و شکلهای مختلف وارد شدند تا جوهره نظام را از درون استحاله کنند، امروز آنها تلاش دارند نام این کشور، جمهوری اسلامی باشد ولی از درون، خبری از جمهوریت و احکام اسلامی نباشد.
رئیس دفتر هیئت نظارت بر انتخابات استان ایلام، یادآور شد اینجاست که جایگاه و اهمیت شورای نگهبان برای حفظ جوهره جمهوریت و اسلامیت نظام مشخص میشود، تضمین اینکه قوانین کشور و نظام بر مبنای اسلامیت و جمهوریت باشد بر عهده شورای نگهبان است.
وی، بیان کرد: امروز دشمنان و ایادی آن شبهههایی را در این خصوص وارد میکنند، یکی از این شبههها بحث همسانسازی و یا تطبیق حقوق بازنشستگان با شاغلین است که عدم تصویب و ابلاغ آنها به شورای نگهبان نسبت میدهند، اما واقعیت این است که دولت قانون این موضوع را هرچند وقت یکبار به مجلس ارائه میدهد، مجلس هم تصویب و به شورای نگهبان ارسال میکند، اما نکته شورای نگهبان این است که باید اطمینان حاصل پیدا شود که منابع مالی آن پیشبینیشده است.
امیدی، ابراز کرد: اینگونه قوانین نیاز با تأمین اعتبارات و منابع مالی است و باید از قبل در بودجه سالانه این منابع مالی تهیه، تأمین و پیشبینیشده باشد، اگر پیشبینیشده نباشد ایرادی که شورای نگهبان به اینگونه قوانین میگیرد این است که بروید و منابع مالی آن را مشخص کنید، شورای نگهبان مخالف افزایش حقوق بازنشستگان نیست بلکه ایراد شورای نگهبان این است که دولت باید منابع افزایش حقوق بازنشستگان را پیشبینی کند درحالیکه منابع مالی را پیشبینینشده است.
رئیس دفتر هیئت نظارت بر انتخابات استان ایلام، تصریح کرد: یکی دیگر از شبهاتی که ایجاد کردهاند، این است که شورای نگهبان بدون مدرک و سند، در بحث بررسی صلاحیتها اقدام میکند، این از آن مطالب غیرواقع و شبهه افکنانه در راستای مقاصد دشمنان است، خیلی از افراد رد صلاحیت میشوند و مجموعه شورای نگهبان نمیتواند مشکلات افرادی که رد صلاحیت شدهاند درملأعام بیان کند، احراز صلاحیتها مراحل مختلفی و با استعلام از منابع چهارگانه انجام میشود، افرادی که در هیئتهای نظارت استان تائید شدند خوب جای خود رادارند، برخی افراد به استناد یکی از بندهای مادهواحده مجمع تشخیص مصلحت نظام رد میشوند که اطلاعات آنها به هیئتهای نظارت هم اطلاع داده نمیشود و به نحوی به فرد، اعلام میشود که آبروی فرد حفظ گردد.
امیدی، گفت: شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها بر اساس استعلامات و اطلاعات اعلامی منابع مختلف ازجمله وزارت اطلاعات، قوه قضاییه، نیروی انتظامی و اطلاعات سپاه عمل میکند و خود نیز بررسیهای لازم را انجام میدهد و بر اساس آن، تصمیمگیری نهایی انجام میشود، افرادی که رد صلاحیت میشود گرچه ما نمیتوانیم علت رد صلاحیت آنها را در جامعه بیان کنیم، وقتیکه خود حضور پیدا میکنند، دلایل رد صلاحیت خود را میپذیرند.
وی، بیان کرد: شورای نگهبان شامل ۱۲ نفر اعم از 6 نفر حقوقدان و 6 نفر فقیه است که اگر موضوعی و قانونی موردتوافق اکثریت باشد تصویب خواهد شد و اگر جای بحث داشته باشد با رأی گذاشته میشود، در مورد تائید صلاحیت افراد و خیلی موارد قانونی پیشآمده که آیتالله جنتی بهعنوان دبیر شورای نگهبان در مورد موضوع و قانونی نظری داشتهاند اما جمع فقها و حقوقدانان شورای نگهبان چیزی دیگری تصویب کردهاند که برخلاف نظر آیتالله جنتی بوده است.
رئیس دفتر هیئت نظارت بر انتخابات استان ایلام، افزود: درواقع هم در موردبررسی صلاحیت افراد و هم در مورد قوانین، در شورای نگهبان بر اساس رأی ۱۲ نفر عمل میکند و اما انتخاب حقوقدانان از طریق کانالهای دیگری است که شورای نگهبان در آن دخالتی ندارد، حقوقدان به پیشنهاد قوه قضاییه و رأی و تصویب مجلس شورای انتخاب میشوند و شورای نگهبان درروند انتخاب حقوقدانان هیچ دخالتی و تأثیری ندارد.
وی، با اشاره به بحث انتخابات یادآور شد: هرساله در زمان انتخاب، جدول زمانبندی با هماهنگی وزارت کشور و شورای نگهبان در نظر گرفته میشود، بر اساس ماده 45 قانون انتخابات شروع انتخابات سال جاری و ثبتنام از داوطلبان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از 10 تا 16 آذر سال جاری خواهد بود و همزمان نیز بر اساس ماده 31 قانون، هیئتهای اجرایی آغاز به کار خواهند کرد، فرمانداریهای مراکز حوزه انتخابیه، اسامی و اطلاعات نفرات را به مراجع چهارگانه سازمان ثبتاحوال، وزارت اطلاعات، قوه قضاییه و نیروی انتظامی به وزارت کشور و شورای نگهبان ارسال میکنند.
امیدی، بیان کرد: در اولین مرحله بعد از دریافت اطلاعات استعلام و به استناد ماده ۵۰ قانون، تحقیقات محلی را انجام داده در حضور هیئت اجرایی و هیئت نظارت شهرستان مرکز حوزه انتخابیه، صلاحیت افراد بررسی میشود، در مرحله دوم در هیئت نظارت استانها و در مرحله سوم در هیئت مرکزی نظارت و در مرحله چهارم در شورای نگهبان بررسی صلاحیتها انجام میشود.
رئیس دفتر هیئت نظارت بر انتخابات استان ایلام، گفت: این مراحل برای این است که هیچ خطایی صورت نگیرد و کسانی که حقشان بود و احساس حقی دارند و دوست دارند که پیگیری کنند بتوانند در هر مرحله اقدام کنند و درخواست خود را بیان کنند، کسانی که در مرحله اول رد صلاحیت میشوند میتوانند در مراحل بعدی شکایت کنند و اطمینان حاصل میشود که هیچ خطایی در بررسی صلاحیت این افراد انجام نخواهد گرفت.
وی، یادآور شد: بعضی افراد، افرادی هستند که صلاحیت آنها احراز نشده است و این به معنای عدم صلاحیت و رد صلاحیت نیست، بعضی افراد آنقدر ناشناخته هستند که نیاز به تحقیقات بیشتر دارند و حتی تحقیقات نیز، منجر به شناخته شدن آنها نشده است و اصلاً در جامعه شناختهشده نیستند.
امیدی، تصریح کرد: مطلب مهم در بحث بررسی تائید صلاحیت این است که مادر دو تا ماده ۲۸ و ۲۹ قانون، حداقل شرایط را برای ورود افراد به انتخابات داریم و فرد میتواند با داشتن این حداقلها، در معرض انتخاب مردم قرار گیرد و اینکه این شخص کارآمد هست یا نیست، این را مردم باید انتخاب کنند، افرادی که به خاطر داشتن شرایط حداقلی، بدون اینکه هیچ توانایی داشته باشند، برای ورود به مجلس اقدام کردهاند، سابقهای در کار اجرایی نداشتهاند، اما رأی آوردهاند و وارد مجلس شدهاند اما ناکارآمد بوده و خود مردم از ناکارآمدی آنان گلایه دارند.
رئیس دفتر هیئت نظارت بر انتخابات استان ایلام، ابراز کرد: یک مورد، همین بحث برجام است که در ۲۰ دقیقه تصویب شد، بحثی به این بزرگی که همه ما با آن مواجه هستیم در ۲۰ دقیقه تصویب کردند و استدلال آنها این بود که یا باید کلاً تصویب میشد یا کلاً تائید میشد، الآن که به این نقطه رسیدیم که آمریکا از برجام خارجشده و تعهدات خود را انجام نداده است، اروپا هم تعهدات خود را انجام داده است و خود مسئولین و دستاندرکاران برجام اظهار داشتهاند دریافتی ما از برجام تقریباً صفر و یا هیچ بوده است.
وی، گفت: امروز باید از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطالبه کرد که برجام را که در ۲۰ دقیقه تصویب کردید چه شد؟ علیرغم اینکه 40 روز، در کمیسیون تلفیق مجلس بود و بررسی شد و پیشنهادات خوبی هم ارائه داده و علاوه بر این شورای عالی امنیت ملی بررسی کردند و رهبر معظم انقلاب هم در برجام شرایط بسیاری را مطرح کردند، ولی مجلس آن را در ۲۰ دقیقه تصویب کرد و امروز نهتنها تحریمهای قبل از برجام را برنداشتند بلکه تحریمها بیشتر شده است.
امیدی، با تأکید بر حضور و مشارکت حداکثر مردم در انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی، افزود: خواست ما از مردم این است که در انتخاب خود بر اساس علایق وابستگیهای قومی و طایفهای عمل نکنند، پرهیز کنند و بر اساس کارآمدی افراد رأی دهند، درخواست ما از مجلس این است که شرایط محکمتر و قویتری برای اطمینان از کارآمدی افراد در قانون برای ورود به انتخابات قرار دهند.
رئیس دفتر هیئت نظارت بر انتخابات استان ایلام، ابراز کرد: یکی از مسائلی که در انتخابات مطرح است بحث شفافیت هزینههای انتخاباتی است، اگر افرادی که وارد این عرصه میشود هزینههای انتخابات آنها شفاف باشد، خیلی از افراد که هزینههای آنها شفافیت ندارد دیگر از این صافی رد نمیشوند و همچنین میتوان یک موردی را در قانون قرار دهند کسانی که ثبتنام کنند در آزمون ورودی شرکت کنند تا توانمندی علمی و اجرایی آنان و آگاهی آنها را نسبت به داشتن مدارک علمی سنجیده میشود.
وی، خاطرنشان کرد: انتظار ما این است که هم مجلس قانون را اصلاح کند و روی کارآمدی افراد برای ورود به مجلس توجه بیشتری داشته باشد و هم مردم انتخابات بهتری داشته باشند و به کارآمدی افراد دقت کنند، اگر دولت مجری قوانین در کشور است، مجلس هم نظریهپرداز قوانین است و این نمایندگان مجلس هستند که مسیر را مشخص میکنند.
نظر شما