«محمد رضا سنگری» درباره دیدار مقام معظم رهبری با جمعی از شاعران در شب ولادت امام حسن مجتبی(ع) به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: شب قبل که «حضرت آیت الله خامنه ای» در جمع شاعران صحبت می کردند، دو نهاد را مسئول زبان فارسی معرفی کردند، یکی حوزه هنری و دیگری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. با وجود اینکه دکتر حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در جلسه حضور داشتند معلوم بود که حضرت آقا احساس می کنند که گستره این موضوع فراتر از فرهنگستان زبان فارسی است و مسئله بیش از آن است که فقط در حیطه مسئولیت فرهنگستان باشد.
مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری همچنین عناصر تهدیدکننده زبان فارسی را در جمع شاعران مطرح کردند، افزود: یکی از مهمترین مسایلی که حضرت الله خامنه ای فرمودند که زبان فارسی را تهدید می کند، ترانه بود. ترانه هایی که ساخته می شود، بافت و ساخت زبان فارسی را تهدید می کند. ترانه ها زمزمه می شوند و با عاطفه و احساس مردم گره می خورند به همین منظور تاثیرگذاری زیادی دارند.
وی تصریح کرد: یکی از کارهای مهمی که باید پیرامون فرمایشات مقام معظم رهبری صورت گیرد، بازنگری در زمینه ترانه است و مجموعه هایی مانند حوزه هنری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما باید به این مقوله بپردازند. در مرحله دوم فضاهای رسانه ای همچون صدا و سیما، مطبوعات و بسیاری از خبرگزاری ها می توانند در زمینه حفظ و حراست از زبان فارسی یاری گر باشند.
این نویسنده، پژوهشگر و استاد دانشگاه با بیان اینکه زبان فارسی زبان زلال، صیقل خورده و میراث کهن فرهنگی ماست، عنوان کرد: باید زبان فارسی را در فضای مکتوب و شفاهی پاس بداریم. این امر مستلزم این است که ما مدیریت داشته باشیم. متاسفانه در این زمینه فقر مدیریتی داریم. زبان و ادبیات فارسی باید یک متولی داشته باشد که موسساتی که در این زمینه کار می کنند را به نوعی هدایت کند و موارد لازم را به آنها هشدار دهد و گوشزد کند و مجال آموزشی را برای فعالان این عرصه فراهم کند.
سنگری خاطرنشان کرد: یکی از مسایلی که به نظرم در مورد حفظ و حراست از زبان فارسی و جلوگیری از فرسایش این زبان قابل تامل است، مجریان صدا و سیما هستند. این افراد باید حتما آموزش ببینند، در غیر این صورت بخشی از تخریب زبان ما به مجریان بر می گردد. متاسفانه امروز شاهد این هستیم که افرادی که صرفا دارای بر و رویی هستند، مجری می شوند. ورود به فضای رسانه ای ملی باید استلزامات و قیود خاصی داشته باشد. مشروط بر اینکه فرد صرفا یک هنرپیشه سینما و تئاتر است، کفایت نمی کند که بتواند مجری باشد. وقتی به فردی فرصت اجرا در صدا و سیما می دهیم او با زبان خودش و به سبب چهره و تیپی که دارد، مورد نظر هم است و اگر به زبان فارسی آگاهی و احاطه نداشته باشد، می تواند به تباهی این زبان کمک کند.
مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی یادآور شد: دیشب بعد از برنامه شعرخوانی در محضر مقام معظم رهبری با عده ای از دوستان صحبت کردم و وقتی به خانه برگشتم تا دیروقت بیدار بودم به طوری که سحر شد و به مسئله فرسایش زبان فارسی و حفظ و حراست از آن فکر می کردم و مطالبی را یادداشت کردم. پیشنهاد می کنم که رسانه ها تا دیر نشده و فضای لازم وجود دارد، صاحب نظران را دعوت کنند تا راهکارهایی برای جلوگیری از فرسایش زبان فارسی و حفظ آن ارایه شود. تا اذهان متوجه این موضوع است و صحبت های رهبری در رسانه ها مطرح است، رسانه ها از این فضا استفاده کنند و موضوع را اساسی و ریشه ای و دقیق طرح کنند نه احساسی و گذرا.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما