خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: کتاب «فقه هستهای» عنوان کتاب گروه فقه و حقوق اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی که شامل مجموعه مقالات همایشی با همین عنوان درباره حرمت استفاده از سلاحهای کشتار جمعی است، برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به کوشش آیتالله ابوالقاسم علیدوست منتشر شد.
در پیشگفتار کتاب «فقه هستهای» میخوانیم:
کتاب پیش رو مجموعهای از مقالات ارائهشده به همایش ملی «فقه هستهای» است که توسط گروه فقه و حقوق اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تاریخهای 1392/11/30 (تهران) و 1392/12/01 (قم) برگزار شده است. مجموعه حاضر که به کوشش آیتالله ابوالقاسم علیدوست، عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق اسلامی تدوین شده و مزین به پیام حضرت آیتالله العظمی جوادی آملی (مدّظله) ـ در همایش بهصورت تصویری ارائه شده است ـ و پیام کتبی حضرت آیتالله العظمی سبحانی (مدّظله) است، نتیجه تلاش علمی اساتید و محققان ارجمند آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی، آیت الله ابوالقاسم علیدوست، محمود حکمتنیا، شهید بزرگوار دکتر حاج ناصر قرباننیا، جناب آقای حسین علی یزدانی، جناب آقای علیرضا داودی لیمونی و بهنام خسروی بوده و در گروه فقه و حقوق اسلامی پژوهشکده نظامهای اسلامی تهیه شده که به موضوع فقه هستهای میپردازد.
ممنوعیت تولید، انباشت و بکارگیری سلاحهای غیرمتعارف، اعم از هستهای، شیمیایی و میکروبی، از مسائل مهم جهانی و مطرح در دوران معاصر است. به دنبال هجمههای تبلیغاتی از سوی رسانههای بیگانه، مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاحهای غیرمتعارف و کشتارجمعی، رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای (مدّظلهالعالی) موضع فقهی خویش را در مواضعی چند اعلان کردند. به تعبیر ایشان: به اعتقاد ما افزون بر سلاح هستهای، دیگر انواع سلاحهای کشتارجمعی نظیر سلاح شیمیایی و سلاح میکروبی نیز تهدید جدی علیه بشریت تلقی میشوند. ما کاربرد این سلاح را حرام و تلاش برای مصونیتبخشیدن ابنای بشر از این بلای بزرگ را وظیفهی همگان میدانیم (پیام به نخستین کنفرانس بینالمللی خلع سلاح هستهای و عدم اشاعه؛ 1389/01/27).
همچنین در مقطع دیگر فرمودند: ما اعتقاد به بمب اتم و سلاح هستهای نداریم؛ دنبالش هم نخواهیم رفت. برطبق مبانی اعتقادی و دینی ما بکاربردن اینگونه وسایل کشتارجمعی اصلاً ممنوع است، حرام است. این ضایعکردن نسل و حرث است که قرآن آن را ممنوع کرده است (بیانات در دیدار دستاندرکاران ساخت ناوشکن جماران؛ 1388/11/30).
پوشیده نیست که گستره یک فتوا تابع دلالت ادله و مستنداتی است که فتوا به آن مستند است. فتوا به تحریم تولید و کاربست سلاحهای غیرمتعارف هم از این قاعده مستثنا نیست. فتوای مقام معظم رهبری نیزی مستند به ادله متقنی است که مقالات این مجموعه به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. دلالت این اسناد به گونهای است که نه اختصاص به مسلمانان و دارالاسلام دارد و نه موقت و مختص به زمان خاصی است. فتوای مزبور به ادلهای که بر حرمت و قبح ظلم، فتنه و افساد در زمین دلالت داشت مستند بود و پرواضح است که حرمت و قبح این امور، هیچ قیدی را نمیشناسد. همچنین با جستجو در منابع نمیتوان نصّی پیدا کرد که هادی به جواز تولید، انباشت، خرید و فروش و کاربرد سلاحهای کشتارجمعی باشد و اگر دلیلی یا نهادی پیدا شود که برای برخی این ایده را ایجاد کند، یا از سند معتبر برخوردار نیست و یا قابل توجیه و سازگاری با نصوص دالّ بر منع و حرمت امور مورد اشاره است.
کتاب «فقه هستهای» به کوشش آیتالله ابوالقاسم علیدوست برای اولین بار در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از چهارم لغایت چهاردهم اردیبهشتماه جاری عرضه می شود.
نظر شما