خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: آیتالله «سیدمحمد خامنهای» در دیدار با رئیس بنیاد بوعلیسینا و روابط عمومی و امور بینالملل این بنیاد طی سخنانی اظهار کرد: ما در هزار سال پیش ابنسینایی داریم که نابغه است و در عین اشتغال به کارهای نظامی و حکومتی، تدریس و تعلیم حکمت و نوشتن کتابهایی فاخر را در همدان دنبال کرده است.
عضو هیئت امنای بنیاد بوعلیسینا در مورد عظمت علمی شیخالرئیس، گفت: ابنسینا در ابعاد مختلف ناشناخته مانده است. بایستی با محوریت بنیاد بوعلیسینا، تصحیح انتقادی آثار شیخالرئیس و شرح و تحلیل این آثار و نیز توجه به بعد تاریخی آن انجام شود. ابن بنیاد بایستی فعالیتش را زیاد کند و بیش از پیش پر و بال بگیرد.
رئیس بنیاد ایرانشناسی اضافه کرد: ابنسینا حکیم است. او هم اشراقی، هم مشایی و هم منطقی است و نباید او را در یک بعد کوچک محدود کرد. شخصیتهایی مثل ابنسینا خیلی بزرگ هستند و نقطههای ناشناخته بسیاری در مورد ایشان وجود دارد. ما در بنیاد صدرا جایگاه ابنسینا را از مواضع خشک پزشکی و شفا درآوردیم. خود بوعلی شفا را قبول ندارد و میگوید حکمتالمشرقیین را نوشتهام.
رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا در مورد شرح و تفسیر آثار بوعلی گفت: همه آثار شیخالرئیس باید شرح و تفسیر شوند. ابنسینا در برخی رسالههایی که به نام اشخاص نوشته است، حرفهای مهم و اساسی خود را بیان کرده است. رسالةالطیر، عیناً آئیننامه داخلی چریکهاست و دستورالعمل چریکهای شیعه است. باید در مورد نسخهشناسی آثار ابنسینا تحقیق جامعی انجام شود و بگردید که آیا آثار و رسالههای دیگری از او پیدا میشود یا نه و یا میتوان نوشتههای او در مورد حکمت مشرقی را پیدا کرد؟ هرچند که من معتقدم که دشمنانش این اثر را از بین بردهاند.
آیتالله خامنهای در پایان با تقدیر از خدمات علمی آیتالله طهمحمدی، تاکید کرد: جنابعالی از علمای اعلام و فضلای نامدار هستید و جا دارد که از حضورتان نهایت استفاده شود و این مشاغل برای شما کم است؛ هر چند وظیفه اصلی روحانیت ارتباط با مردم و در کنار آنها بودن است.
در ادامه آیت الله «غیاث الدین طه محمدی» نیز ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهای علمی و پژوهشی انجام گرفته در بنیاد بوعلی، گفت: خداوند به ما توفیق داده که عاشق شیخالرئیس باشیم و امیدواریم با حمایت و هدایت جنابعالی و سایر اعضای هیئت امناء و بزرگان حکمت و دانشمندان این عرصه در احیای آثار و معرفی شخصیت جهانی شیخالرئیس کارهای بیشتری انجام شود.
رئیس بنیاد بوعلیسینا همچنین در مورد همکاری بنیاد بوعلی با بنیادهای ایرانشناسی و حکمت اسلامی صدرا پیشنهادهایی ارائه کرد که مورد توجه و استقبال رئیس بنیاد ایرانشناسی قرار گرفت.
وی در مورد ظلم و ستمهایی که در معرفی شیخالرئیس انجام میشود، بیان کرد: برخی اتهام کفر به شیخالرئیس زدهاند و پاسخ آن بزرگوار که فرمودهاند: «در دهر چو من یکی و آن هم کافر/ پس در همه دهر یک مسلمان نبود»، خود گویای فضایی است که حتی در زمانه شیخ وجود داشته است. همچنین، بعضی بوعلی را به شرابخواری متهم کردهاند؛ در حالیکه این یک اتهام بزرگ است. بوعلیسینا رسالهای به نام عهد دارد که در آن عهدهایی بین خود و خدا دارد و در آنجا به عهدهایی که با خدا میبندد، اشاره میکند.
رئیس بنیاد بوعلیسینا با اشاره به برنامههای اجرایی انجام شده در این بنیاد اضافه کرد: هر چند بودجه و امکانات کمی داشتهایم، اما از کارهای پژوهشیِ ماندگار غافل نبودهایم. رونوشت ۸۰۰ نسخه خطی از آثار ابنسینا، از کتابخانههای معتبر داخلی و خارجی گرد آوردهایم و پرونده این طرح هنوز مفتوح است. طرح تصحیح انتقادی قانون بوعلی در حال انجام است که کتاب اول آن سال ۹۷ و کتاب دوم آن هم در امسال به چاپ خواهد رسید.
آیتالله طهمحمدی در پایان خواستار مساعدت و یاری بنیاد ایرانشناسی برای تصحیح و نشر آثار و رسالههای شیخالرئیس شد.
گفتنی است در پایان، توکل دارایی، رئیس روابط عمومی و امور بینالملل بنیاد بوعلیسینا نیز، ضمن شرح برخی فعالیتهای علمی و پژوهشی انجام گرفته در بنیاد، اظهار امیدواری کرد با نظر مساعد مسئولان و هیئت امنا و همکاری دانشمندان حکمت و طب سینوی، آثار بیشتری از شیخالرئیس تصحیح و چاپ شود.
نظر شما