به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، همکاری های زیست محیطی ایران و بلژیک، حمله پلیس مهاجرت گینه نو به دو مهاجر ایرانی، همکاری ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم، روابط ایران و عراق تضمین کننده منافع دو کشور برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
حمله پلیس مهاجرت گینه نو به دو مهاجر ایرانی
مأموران پلیس و مقامات مهاجرت جزیره «مانوس» در کشور «پاپوآ گینه نو» دو پناهجوی ایرانی را به دلیل تلاش برای شرکت جشن شب سال نو مورد حمله و ضرب و شتم قرار دادند.
روزنامه انگلیسی «دیلی میل» گزارش کرد، «ائتلاف اقدام پناهندگان» اعلام کرد که دو مرد به نامهای مهدی و محمد در یک مراسم جشن سال نو شرکت کرده بودند که مأموران مهاجرت به آنها حملهور شدند.
گزارشها حاکی از آن است که مأموران به آنها گفتهاند که حق خروج از بازداشتگاه جنجالی متعلق به پناهجویان را نداشتهاند.
ائتلاف اقدام پناهجویان اعلام کرد تنها جرمی که این دو پناهجوی ایرانی مرتکب شده بودند، این بود که از محل اسکان پناهجویان خارج شده بودند.
یکی از اعضای سازمان ائتلاف اقدام پناهجویان گفته است، این دو پناهجوی ایرانی به اندازهای بد مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند که به وضوح مشخص است که هیچ آزادی برای پناهجویان مانوس وجود ندارد.
طبق این گزارش، مأموران پلیس گینه به طور معمول با مصونیت، رفتارهای خشونتباری از خود بروز میدهند.
در ماه آوریل، دادگاه عالی گینه، دستور تعطیلی کمپ پناهجویان را صادر کرد اما دولت استرالیا این تصمیم را رد کرد.
یکی از اعضای ائتلاف اقدام پناهجویان اعلام کرد که حمله به دو پناهجوی ایرانی نشان داد که مقامات گینه نو چه نوع رفتاری با پناهجویان دارند و اعلام کرد زمان آن رسیده که دولت، تمامی پناهجویان و پناهندگان را به استرالیا منتقل کند.
سفیرعراق: روابط ایران و عراق تضمین کننده منافع دو کشور است
حبیب محمد الصدر افزود: ایران اولین کشوری بود که پس از اعلام موجودیت داعش به عراق برای مبارزه با این گروه تروریستی کمک کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران به عراق بر اساس منافع و مصلحت عراق کمک خواهد کرد یا منافع خود و تثبیت حضورش در منطقه، گفت: بر اساس هر دو مورد.
سفیر عراق در قاهره افزود: از طرفی ایران می خواهد تا خود را از وجود تروریسم رها کند و از سوی دیگر نیز از عراق به عنوان یک کشور همسایه حمایت می کند و نمی خواهد تا این کشور مورد هجوم تروریست ها و افراط گرایان قرار گیرد.
حبیب محمد الصدر همچنین در خصوص روابط مصر و عراق گفت: بغداد و قاهره در زمینه امنیتی و اطلاعاتی همکاری خوبی دارند.
وی با اشاره به بازگشایی سفارت مصر در عراق گفت: این روزها روابط دو کشور از هر زمان دیگری نزدیک تر شده است.
پیشتر حبیب محمد الصدر سفیر جدید عراق در مصر و نماینده دائم این کشور در اتحادیه عرب، اعلام کرده بود که کشورش قصد دارد تا روابطش را با قاهره در همه زمینه ها گسترش دهد.
نماینده دائم عراق در اتحادیه عرب ابراز امیدواری کرد که در آینده شاهد افزایش و تحکیم روابط دو جانبه میان عراق و مصر باشیم.
هفته گذشته ابراهیم الجعفری وزیر خارجه عراق با مقام های مصری در قاهره دیدار کرده بود.
ایرلندیها خواستار بازگشایی سفارت کشورشان در ایران شدند
نشریه ژورنال در گزارشی نوشت: دامداران ایرلندی برای دسترسی به بازار ایران خواستار بازگشایی سفارت کشورشان در تهران شدند.
بر اساس این گزارش، پاتریک کنت، رئیس «اتحادیه دامداران ایرلند»، گفت اگر روابط کامل دیپلماتیک بین دو کشور از سر گرفته شود، «فرصتهای بزرگی برای صادرات گوشت گاو و گوسفند به ایران» ایجاد خواهد شد.
مسئولان «اتحادیه دامداران ایرلند» هفته پیش با جواد کچوئیان، سفیر ایران در ایرلند، دیدار و درباره تجارت بالقوه گوشت گاو و گوسفند بین دو کشور تبادل نظر کردند.
کنت گفت: «از دولت ایرلند میخواهم به دفاتر دیپلماتیک در ایران توجه کند، و همچنین از بخش بانکی میخواهم مراودات مالی بین ایران و ایرلند را تسهیل کند.»
سفارت ایرلند در تهران سال ۲۰۱۱ به عنوان بخشی از اقدامات برای کاهش هزینهها به علت بحران مالی بسته شد. از آن پس، ایرلند چند کنسولگری جدید (در نقاط مختلف جهان) گشوده است، از جمله سفارتخانههایی در نایروبی، جاکارتا و بانکوک. همچنین سفارت این کشور در واتیکان مجددا باز شده است.
وزارت خارجه و تجارت ایرلند در پاسخ به درخواست دامداران این کشور اعلام کرد هیچ طرح فوری برای بازگشایی این سفارت وجود ندارد، اما موضوع سفارتخانهها و کنسولگریهای ایرلند «در دست بررسی است.»
این وزارتخانه تصریح کرد: «دولت شکل و گستره شبکه دیپلماتیک و کنسولی را در دست بررسی دارد. در بررسی درباره دفاتر دیپلماتیکمان در خارج، مجموعهای از عوامل، از جمله اولویتهای سیاسی، اقتصادی و تجاریمان، و نیز قابلیت دسترسی به منابع در نظر گرفته میشود. به طور قطع، دولت از عوامل سیاسی، اقتصادی و تجاری، و امکان دسترسی به منابع که ممکن است گشایش دفتر دیپلماتیک دائم را در ایران، مانند شمار دیگری از کشورها ایجاب کند، مطلع است.»
ادی پانچ، دبیر کل «اتحادیه دامداران ایرلند»، در گفتگو با این نشریه گفت سال ۲۰۱۷، ۲۰۰ هزار رأس گاو بیشتر از سال ۲۰۱۵ برای کشتار خواهیم داشت، و بنابراین باید به بازارهای دیگری صادر شوند، چرا که میزان تقاضا برای گوشت ایرلند در اروپا چندان افزایش نیافته است.»
وی گفت: «ایران با کمبود گوشت قرمز رو به روست. آنها سالانه یک میلیون تن گوشت قرمز مصرف میکنند. ما نمیتوانیم این فرصت را نادیده بگیریم.»
پانچ همچنین به لغو اخیر تحریمهای دولت آمریکا علیه ایران به عنوان دلیلی برای آغاز مبادلات تجاری با ایران اشاره کرد.
«اتحادیه دامداران ایرلند» اعلام کرد دو مانع اصلی برای تجارت گوشت گاو و گوسفند با ایران وجود دارد: نبود ارتباط دیپلماتیک دولت ایرلند با دولت ایران، و نبود تسهیلات بانکی بین دو کشور.
پانچ گفت: «هیچ بانک ایرلندی مراودات با بانکهای ایران را تسهیل نخواهد کرد» که این امر هرگونه معامله بین دو کشور را، اگر نگوییم غیرممکن، بسیار دشوار خواهد کرد.»
همکاری های زیست محیطی؛ محور تازه ارتباطات ایران و بلژیک
بلژیک، با جمعیت متراکم در قلب یکی از مهمترین مناطق صنعتی جهان قرار گرفتهاست. به طور جاری، اقتصاد بلژیک بر پایه خدمت است و طبیعتی با بخشهای دوگانه فلاندری جلوه پویایی از خود بروز داده و بروکسل به عنوان مرکز چند نژادی و چند زبانه آن، و یکی از بلندمرتبهترین اعضای اتحادیه اروپا ست و اقتصادی والونی که از لحاظ تولید ناخالص ملی یک چهارم عقب ماندهاست. بلژیک اولین کشور اروپایی اقلیمی بود که در اوایل دهه ۱۸۰۰ دستخوش انقلاب صنعتی شد.
بنابراین گزارش، روابط تجاری، فرهنگی و سیاسی ایران و بلژیک از اواخر حکومت قاجار شکل گرفت و تا به امروز ادامه یافته است. در راستای ادامه همکاری های دو کشور یادداشت تفاهم همکاری های زیست محیطی میان ایران و بلژیک امضا شده است. یادداشت تفاهم همکاری های زیست محیطی ایران و بلژیک به امضای معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران و ماری کریستاین مارگم، وزیر فدرال برای انرژی، محیط زیست و توسعه پایدار بلژیک رسیده است.
این گزارش می افزاید: سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه خبر داده است: "این تفاهم نامه با اعتقاد به ضرورت همکاری پایدار و موثر در زمینه منافع دو کشور و با هدف ترغیب و ترویج همکاری های دوجانبه فنی و همکاری موفق و بلند مدت دو کشور در حوزه ها و موضوعات زیست محیطی در جریان سفر ابتکار به بروکسل به امضا رسید. بهره برداری و مدیریت پایدار منابع طبیعی شامل تنوع زیستی، مدیریت مواد و پسماند، نقشه برداری و ارزشگذاری خدمات زیست بوم؛ پایش، مدیریت و حفاظت از آب، خاک و کیفیت هوا؛ تغییر آب و هوا، انرژی های تجدید پذیر و بهره وری انرژی؛ اقتصاد سبز و چرخشی و فناوری های پاک؛ تنوع زیستی از جمله ابعاد دریایی آن؛ مدیریت دریا و ساحل و راهبردهای حفاظت دریایی؛ بهره وری منابع و شهرهای هوشمند در راستای شاخص های شکوفایی شهری در کلانشهرها از مهمترین محورهای همکاری های زیست میحطی دو کشور است.
تبادل تجربیات در حوزه موضوعات زیست محیطی؛ تبادل و آموزش اشخاص دانشگاهی، علمی و فنی؛ تبادل اطلاعات و داده های علمی و فناورانه در دسترس؛ سازماندهی کارگاه ها، سمینارها، دوره های آموزشی، دیدارهای میدانی و گروه های کاری؛ توسعه پروژه های مشترک پژوهشی یا فنی در موضوع های مورد علاقه دو طرف؛ کشف فرصت های تجاری برای بخش تجاری و انتقال دانش فنی تجهیزات زیست محیطی و فناوری بر پایه غیر تجاری از دیگر موضوعات مورد تاکید در این تفاهم نامه است. این یادداشت تفاهم از زمان امضا لازم الاجرا می شود و برای مدت 5 سال معتبر خواهد بود و بر اساس آن، طرفین به منظور هماهنگی، پایش و ارزیابی اقدامات مورد نظر، یک کارگروه مشترک تشکیل می دهند و این کارگروه مشترک می تواند اعضای دیگر نهادهای علمی، مراکز پژوهشی، دانشگاه ها یا هر نهاد دیگری که به طور دوجانبه مورد موافقت قرار گیرند را به عضویت بپذیرد."
ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم با افغانستان همکاری کنند
«صدیق صدیقی» سخنگوی وزارت کشور افغانستان به دنبال انتشار گزارشهایی در مورد افزایش تماس ایران و روسیه با گروه طالبان ضمن مصاحبه با «فرانس پرس» گفت: هیچ کشوری نباید با گروههایی که دشمن افغانستان هستند، در تماس باشد.
این سخنان مسئول وزارت کشور افغانستان در حالی است که چندی قبل رسانهها، گزارشهایی را در مورد انتقال سلاحهای روسیه به گروه طالبان منتشر کردند.
در همین حال، یک مقام امنیتی افغانستان به خبرگزاری «فرانس پرس» گفته است که سلاحهایی در مناطق مرزی افغانستان با تاجیکستان از گروه طالبان مصادره شده است که تولید روسیه میباشند.
«جان نیکلسون» یک فرمانده بلندپایه نظامی آمریکا در افغانستان نیز به تازگی افزوده است، برداشت روسیه از تحولات افغانستان این است که گروه طالبان با گروه داعش در حالت جنگ قرار دارند و به همین علت با آنها همکاری میکند.
به گفته این فرمانده نظامی آمریکا، این تلاش روسیه بر پایه واقعیتها نبوده، بلکه عاملی است که تلاشهای دولت افغانستان و ناتو را ضعیف و درگیریها در این کشور را بیشتر میکند.
در همین حال، یک فرمانده طالبان به خبرگزاری فرانس پرس گفته است که حمایت روسیه به طالبان در حمله این گروه به قندوز و تصرف چند روزه این شهر از سوی طالبان تاثیر داشته است.
روسیه با آنکه از سوی برخی منابع امنیتی افغانستان متهم به انتقال سلاح به طالبان شده است، اما به طور رسمی از پشتیبانهای ارتش افغانستان محسوب میشود.
روسیه از گسترش فعالیت داعش در افغانستان نگران است و از این رو، طی سال گذشته گزارشهایی در مورد تماسهای این کشور با طالبان توسط رسانهها منتشر شد.
نظر شما