به گزارش خبرگزاری شبستان؛ "وهابیه.کام" در مقاله ای آورد: دیگر روابطی میان ریاض و واشنگتن، جز برپایه منافعی که در آن رویکردها نسبت به آن متفاوت است، وجود ندارد؛ بلکه مشکلات پیچیده منطقه باعث شده تا این دو طرف حتی در شیوه ها و اهداف نیز با یکدیگر اختلاف داشته باشند.
علی رغم تلاش بسیار برای پنهان نگهداشتن این موضوع، ولی اتفاقات سیاسی به ویژه برنامه نامزدهای انتخابات آمریکا و قضیه 11 سپتامبر و نیز متهم شدن ریاض به حمایت از تروریسم از سوی غرب، همه و همه در تشدید اختلافات میان دو طرف سهیم بوده اند. علت تغییر روابط از زمان تأسیس آل سعود چیست؟ آینده احتمالی روابط دو کشور در سایه دولت جدید آمریکا چگونه خواهد بود؟ پرونده نفت و افزایش قدرت چین، چه تأثیری را در کاهش روابط آمریکا و عربستان داشته است؟
خلاصه تحولات روابط عربستان و آمریکا از آغاز تا امروز
- این روابط در زمان "عبدالعزیز" –موسس رژیم آل سعود- آغاز شد؛ به گونه ای که عربستان در آن زمان، امتیازات بسیاری را در زمینه حفاری و جستجوی نفت به شرکت های نفتی آمریکا در مقابل تضمین امنیتی و سیاسی واشنگتن برای ریاض در منطقه اعطاء کرد که در آن زمان به توافق امنیتی مقابل نفت معروف بود و این همکاری به شکل فعال تاسال 2000 ادامه داشت.
- در دوران ریاست جمهوری "جورج بوش پسر" و به دنبال حادثه 11 سپتامبر و تلاش آمریکا برای مبارزه با تروریسم به عنوان بهانه ای جهت دخالت در امور دیگر کشورها، اختلافات سیاسی و دیپلماتیکی به دلیل اتهام سعودی ها به مشارکت در این حملات به وجود آمد که برای افکار عمومی جهان نمایان نبود و این اختلافات تا همین سال گذشته به صورت مخفیانه ادامه داشت، ولی پس از امضاء قانون محاکمه عربستان و تصویب آن در چند روز گذشته، آتش اختلافات دیپلماتیک میان آمریکا و عربستان زبانه کشید.
- همچنین، طی اتفاقات بهار عربی و به دنبال تداخل منافع میان عربستان و آمریکا، بسیاری از اختلافات در مورد این اتفاقات آشکار شد.
- پس از این نوبت به کرنش غرب در مقابل افزایش نقش ایران از طریق امضاء توافق هسته ای رسید و این چیزی بود که به شدت خشم ریاض و تل اویو را برانگیخت.
- پس از اظهارات اوباما در مورد ریاض و اعلام شکست عربستان در مقابله با پرونده های منطقه از سوی او، بحران در روابط علنی شد و توجیه اتهامات علیه یکدیگر آغاز شد که از نتایج آن، اعلام شبه رسمی عربستان در مورد رابطه با رژیم صهیونیستی بود.
دولت جدید آمریکا و غیرقابل پیش بینی بودن آن
در نظر کارشناسان سعودی، دولت آتی آمریکا غیر قابل پیش بینی است؛ همانگونه که از اظهارات نامزدها برمی آید، بهترین روند برای روابط دو طرف، ادامه همین روند کنونی است. این درحالی است که آنها این نگرانی را دارند که "دونالد ترامپ"، کسی که علاقه زیادی به روابط با عربستان ندارد، به ریاست جمهوری برسد و به همین دلیل تمایل دارند تا "هیلاری کلینتون" به این سمت دست یابد.
افزایش نقش چین در کاهش روابط میان آمریکا و عربستان
کارشناسان پیش بینی می کنند که طی سال 2016، چین به بزرگترین کشور وارد کننده نفت در جهان تبدیل شود؛ به گونه ای که وارادت نفت خام آن در دو ماه اول سال جاری به بیش از 8 میلیون بشکه در روز رسید. یک پژوهش اقتصادی جدید نشان داده است که واشنگتن، با آغاز سال 2030، به دلیل افزایش تولیدات گاز طبیعی، به طور کامل از تکیه بر نفت خاورمیانه عقب نشینی کند و از آنجایی که چین به دلیل طبیعت جغرافیایی خود، هزینه استخراج سوخت صخره ای گزافی را متحمل خواهد شد، از این رو کارشناسان معتقدند این کشور و هند، جای آمریکا را در مصرف نفت کشورهای حاشیه خلیج فارس خواهند گرفت.
از طرفی، معادلات سیاسی همواره برپایه منافع اقتصادی تکیه دارد و این موضوع باعث شده تا روابط آمریکا با عربستان فروکش کند؛ چرا که اقتصاد واشنگتن عملا از نفت ریاض بی نیاز شده و این بدان معنا نیست که روابط میان دو کشور پایان یافته است، ولی در واقع این روابط وارد مرحله رکود شده که بسیاری از متغیرهای سیاسی و امنیتی بر آن حاکم شده است.
براین اساس، ریاض با حالتی از ناکامی منطقه ای و بین المللی روبه رو شده و از طرف مهمترین متحد خود، به تروریسم و حمایت از آن متهم است، ولی کارشناسان به آینده عربستان، در سایه دولتی که در سیاسات های داخلی و خارجی و با دوست و دشمن خود شکست خورده با چشمی نگران می نگرند و می گویند عربستان سعودی قربانی روابط خود با امریکا شده است؛ به گونه ای که این روابط به بحرانی تبدیل شده است که بهای آن، آینده عربستان است.
نظر شما