به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، خانه های بهداشت واژه بسیار آشنایی برای روستائیان است که در اغلب روستاهای استان قم خانه های بهداشت فعالیت می کنند و فردی که مورد اعتماد روستائیان است بهورزان هستند.
بهورزان در این خانه های بهداشت اقدام به خدمات رسانی به روستائیان پرداخته و به عنوان تلاشگران خطمقدم حوزه بهداشت و درمان هستند.
مسائل بهورزی از سال 43 توسط سپاه بهداشت انجام می شد و به عنوان یک تجربه 50 ساله این بهروزان اثربخشی بسیاری در جامعه دارند.
تاریخچه ارائه خدمات بهداشت و درمان در روستاها در داخل کشور به 8 هزار و 500 سال قبل بر می گردد که این نشان می دهد ایرانیان اهتمام گسترده ای به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم داشته اند.
استان قم دارای 76 بهورز است که در روستاها تمامی خدمات بهداشتی اعم از بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، واکسیناسیون، آموزش های بهداشتی، مراقبت از گروه های سنی مختلف و... توسط این بهورزان انجام می شود.
همچنین استان قم دارای یک مجموعه آموزشی ویژه دانش آموزان برای ارائه خدمات بهورزی است که در آن دانش آموزان، طی دوسال دوره های بهورزی را گذرانده و در صورت قبولی در آزمون های مختلف به عنوان بهورز در روستای خود مشغول به کار می شوند.
مجموعه آموزشی بهورزی در قم دارای 15 دانش آموز است که از روستاهای قم جذب این مجموعه شده و به فراگیری آموزش های مختلف می پردازند.
به همین مناسبت در مراسمی از بهورزان نمونه استان قم تجلیل شد.در این مراسم از سکینه قربانی، محمدجواد حاج ابراهیمی، مهدی خوشرو، مهین ابرقویی و احمدکرمعلی به عنوان بهورزان نمونه استان تجلیل شد.
دکتر جعفر اسماعیلی معاون فنی مرکز بهداشت استان قم در این مراسم گفت: در تیم های خدمات اولیه سلامت که داریم، تنها فردی که کار او در نظام سلامت تعریف شده، بهورزان هستند که از این رو باید قدر جایگاه خود را بدانید.
وی با بیان اینکه بهورز عنصری از مردم است گفت: انتخاب بهورز نیز از دل مردم بوده و او فردی است که با مردم زندگی می کند و از این رو نیز می تواند در بین مردم تاثیرگذاری داشته باشد.
دکتر جعفراسماعیلی ادامه داد: برگزاری روز بهورز تنها گرامیداشت یک روز نیست، بلکه بزرگداشت یک نام را در دستور کار داریم که به عنوان پیشانی خدمات بهداشتی کشور ارزش دارد.
*فعالیت 76 بهورز در قم
دکتر باقری رئیس مرکز بهداشت شهرستان قم نیز در این مراسم گفت: در حال حاضر 58 خانه بهداشت در روستاهای استان فعال است که در آنها 76 بهورز فعالیت کرده و به مردم خدمات رسانی می کنند.
وی افزود: احداث سه خانه بهداشت دیگر نیز در دستور کار داریم که امیدواریم بتوانیم تا دو سال آینده آنها را به بهره برداری برسانیم.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان قم ادامه داد: ارائه خدمات اولیه درمانی، مشاوره، بررسی وضعیت بهداشت و درمان و... از جمله وظایف و خدمات بهورزان است.
وی به طرح تحول سلامت اشاره کرد و گفت: در قالب این طرح تمامی پرونده های بهداشتی به صورت الکترونیکی شد و مبنای کار نیز این پرونده ها قرار گرفت.
*بهورزان سربازان خط مقدم بهداشت و درمان
دکتر ایرانی خواه رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم نیز در این جلسه بهورزان را تلاشگران خط مقدم حوزه بهداشت و سلامت عنوان کرد و گفت: بهورزان به عنوان افراد مورد اعتماد در روستاها فعالیت چشمگیری داشته و در قالب مشاوره ها و اقدامات اولیه بهداشتی و درمانی که انجام می دهند در کنترل بیماری ها و همچنین از بروز هزینه های گسترده در جامعه جلوگیری می کنند.
وی با اشاره به اجرای طرح تحول نظام سلامت در جامعه گفت: این دولت توانست با برنامه ریزی گسترده ای که انجام داد، طرح تحول نظام سلامت را اجرایی کند و با اجرایی شدن آن هزینه های کمرشکن از دوش مردم برداشته و ارائه خدمات کیفی تر و گسترده تر شد.
دکتر ایرانی خواه گفت: افراد بسیاری هستند که در ظاهر سالم هستند، اما مبتلا به بیماری های مختلفی هستند که راههای پیشگیری از آن به اصلاح رفتارهای غذایی، اصلاح شيوه زندگي و آموزش هاي بهداشتي و سلامتي بستگی دارد، و بهورزان به عنوان بازوان اصلی نهادینه سازی این فرهنگ ها نقش به سزایی را در این زمینه ایفا می کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم با اشاره به گسترش غیرمنطقی مراجعه مردم به پزشکان و استفاده از تجهیزات درمانی گفت: متاسفانه بسیاری از مراجعات مردم به پزشکان و یا استفاده از تجهیزات درمانی غیرضروری بوده و به اصرار خود مردم انجام می شود که باید با تدوین و اجرای سیستم ارجاع در مراکز بهداشتی و درمانی این فرهنگ در جامعه اصلاح شود.
وی افزود: به طور مثال در استان قم 90 درصد سونوگرافی هایی که انجام می شود ضرورتی ندارد ولی به درخواست فرد صورت می گیرد که این علاوه بر مشکلات بر روی مادر و جنین، هزینه های درمانی بسیاری را نیز به بار می آورد که باید فرهنگ سازی شود.
نظر شما