خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید. این درحالیست که تولیدات معدنی تنها ۰٫۶ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد، بعلاوه معدن کاری در ایران در حال توسعه است. بر اساس آمار تا پایان سال ۱۳۹۱ معادن ۷۸۶۷ معدن در کشور وجود داشت و آمار سال ۱۳۹۲ ابلاغ نشده است و میتوان گفت که قطعاً تعداد معادن افزایش یافته است. از معادن موجود در کشور ۵۴۲۲ معدن فعال هستند و ۲۰۸۶ معدن نیز فعال نیستند. همچنین ۳۵۹ معدن در حال تجهیز قرار دارد.
بنابراین گزارش، ایران در منطقهای واقع شده که کشورهای اطراف آن مانند ترکیه و عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس باتوجه به آهنگ رشد و توسعه اقتصادی به منابع معدنی نیاز دارند و این در حالی است که این کشورها از نظر ذخایر معدنی بسیار فقیر هستند؛ حتی این کشورها در صنایعی مانند فولاد سرمایهگذاری هم کردهاند اما مواد اولیه آنها وارداتی است و ایران میتواند منبع خوبی برای تأمین نیازهای این کشورها که به سرعت در حال افزایش است محسوب شود. ایران با ۱۸ درصد منابع گاز و ۹ درصد منابع نفت در بین کشورهای معدنی دنیا موقعیت منحصربهفردی برای تأمین انرژی فعالیتهای معدنی بهخصوص در فرآوری و فلزات دارد و قیمت انرژی در ایران باتوجه به منابع عمده بعضاً تا۵۰ درصد قیمت جهانی است و این موقعیت شرایطی را فراهم میکند که شرکتهای بزرگ کل عملیات مرتبط با معدن را از استخراج، صنایع تولید فلزات بهخصوص فولاد در ایران با قیمت تمام شده مناسب انجام دهند و به بازارهای نزدیک منطقه صادر کنند.
این گزارش می افزاید: این قابلیت باعث شده ایران بهترین کشور برای واردات مواد معدنی باشد و بر اساس آمار اعلامی در سه ماهه نخست امسال 2 میلیارد دلار صنایع معدنی به خارج کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه پارسال حدود 48 درصد افزایش یافته است. ایرنا در این رابطه به نقل از جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نوشته است: "به اندازه چهار برابر فعالیت های صنعتی در سال ۹۲، در سه ماه اخیر کار صنعتی در کشور انجام شده است. در این سه ماه تمرکز صنعتگران روی صنعت مس و فولاد بوده است، به اندازه کل فعالیت های اکتشافی معدنی تا قبل از سال 92، در دو سال اخیر در دولت یازدهم فعالیت انجام شده است. در دو سال و نیم گذشته در دولت یازدهم 240 میلیون تُن زنجیره فولاد راه اندازی شد که در بسیاری موارد نسبت به وضعیت صنعت در دولت قبل اصلاحاتی در آن صورت گرفت که از جمله آن اصلاح عوارض واردات بود که این کار برغم مشکلاتش برای دولت یازدهم انجام شد."
نظر شما