خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنایع پتروشیمی، بخشی از صنایع شیمیایی است که فراوردههای شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید میکند. امروزه فراوردههای نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و غیره، در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسایط نقلیه، نقش ارزندهای دارد. فراوردههای نفتی در تهیه سوخت موشکهای هدایت کننده، سفینههای فضایی و ماهوارهها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آنها کاربرد اساسی دارد. ماده اولیه بیشتر داروها و حتی آنتیبیوتیکها از ترکیبات نفتی مشتق میشود. محصولات عمدهای که توسط واحدهای صنایع پتروشیمی ایران تولید میشوند عمدتاً عبارتند از: کودهای شیمیایی، اوره، فسفات دیآمونیم، کودهای مخلوط نیترات آمونیم، مواد اولیه پلاستیک، پی ـ وی ـ سی و دی ـ او ـ پی، مواد شیمیایی نظیر اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، آمونیاک، گوگرد، دوده و... با این حال، این محصولات در مقایسه با ده ها هزار مشتقی که از نفت و گازهای طبیعی به کمک تکنولوژی پیشرفته پتروشیمیایی بدست میآید، بسیار اندک بوده، نشان میدهد که همت و تلاش بیشتری در این زمینه باید بکار برد تا به واقعیت نزدیکتر شد.
بنابراین گزارش، بعد از لغو تحریم ها کشورمان افزایش تولید محصولات پتروشیمی را در ذیل افزایش تولید و صادرات نفت در دستور کاری خود قرار داده است. معاونت برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت در گزارش در این باره نوشته است: "با افزایش میزان تحویل خوراک گاز به مجتمع های پتروشیمی و همچنین بهره برداری از واحدهای جدید، ظرفیت تولید محصولات این صنعت از 60 میلیون تن فراتر رفت و رکورد جدیدی را ثبت کرد. در سال 1392حدود ٤٠.٦ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی تولید شده که پارسال با رشد ٩.٦ درصدی به 44.5 میلیون تن رسید. میزان تولید محصولات پتروشیمی در ٩ ماه نخست امسال نیز ٣٥ میلیون تن بوده که از این مقدار 14.3 میلیون تن صادر شده و بقیه در داخل کشور فروخته شده است."
این گزارش می افزاید: براساس گزارش معاونت برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت؛ هفت طرح صنعت پتروشیمی در نیمه نخست امسال راه اندازی شده که با بهره برداری از آنها میزان تولید افزایش قابل توجهی یافته است. طرح پی.بی.آر/اس.بی.آر (PBR/SBR) پتروشیمی تخت جمشید با ظرفیت سالانه ٤٨ هزار تن (درحال تولید آزمایشی)، واحد پلی اتیلن سنگین و سبک خطی، پتروشیمی لرستان با ظرفیت سالانه ٣٠٠ هزار تن (در حال تولید آزمایشی) و بخش های ٨، ٩ و ١٠ خط لوله اتیلن غرب از کرمانشاه تا مهاباد از جمله طرح های راه اندازی شده صنعت پتروشیمی از ابتدای سال تاکنون به شمار می روند. همچنین طرح های پلی اتیلن سنگین و سبک خطی پتروشیمی لرستان، PBR/SBR پتروشیمی تخت جمشید، فاز دوم خط لوله اتیلن غرب از کرمانشاه تا مهاباد، پلی اتیلن سنگین و سبک خطی پتروشیمی مهاباد، فاز یک نیروگاه سرویس های جانبی فاز دوم عسلویه (پتروشیمی دماوند)، فاز دوم الفین یازدهم (پتروشیمی کاویان)، اتیلن گلایکول های عسلویه (پتروشیمی مروارید) و واحد آمونیاک طرح آمونیاک و اوره هفتم (شهدای مرودشت)، آماده افتتاح هستند. همزمان با هدف تکمیل زنجیره ارزش صنایع پتروشیمی، قرار است در طرح های توسعه این صنعت بازنگری شده و برنامه جدیدی برای توسعه این صنعت تدوین شود.
این در حالی است که نیپنا به نقل از بیژن زنگنه، وزیر نفت 20 بهمن ماه سال جاری نقل کرده است که: "در آغاز فعالیت دولت یازدهم، ارزش تولید محصولات پتروشیمی بر پایه قیمت های سال ١٣٩٠، ١٦ میلیارد دلار بود که امسال این رقم به ١٨ میلیارد دلار می رسد. با اجرای طرح های جدید صنعت پتروشیمی تا پایان سال ٩٦، ارزش تولید محصولات پتروشیمی به بیش از ٢٢ میلیارد دلار خواهد رسید؛ این در حالی است که فازهای ١٥، ١٦، ١٧ و ١٨ پارس جنوبی به تامین خوراک اتان پتروشیمی ها نیز می پردازد که همین مسئله نیز سبب افزایش ظرفیت تولید آنها شده است."
یادآور می شود: ایران در نظر دارد در پساتحریم با جذب حدود 70 میلیارد دلار سرمایه گذاری جدید داخلی و خارجی، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی را تا سال 1404 به 180 میلیون تن در سال برساند.
نظر شما