کمال شفیعی از شعرای کشورمان پیرو فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه اسلام به زبان عربی وارد ایران شد اما به زبان فارسی ترویج پیدا کرد در مورد اینکه چرا زبان فارسی بعد از ورود اسلام از بین نرفت به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: زبان فارسی شیرین ترین زبان در جهان است که قابلیت های شگفت انگیز دارد. زبان فارسی زایا، زنده و پویاست و به همین دلیل است که بعد از ورود اسلام به ایران نه تنها از بین نرفت بلکه باعث ترویج اسلام شد.
شفیعی زبان فارسی را زبانی فعال عنوان کرد و افزود: زبان فارسی از زمان فردوسی تاکنون برای بسیاری از مفاهیم، کلمه ساخته است و این نشاندهنده بالندگی و پویایی زبان فارسی است. فعالیت و پویایی زبان فارسی را در حوزه های مختلف حتی در خرده زبان ها شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه زبان فارسی دارای یک گستره بی نهایت است، تصریح کرد: یکی از دلایل گستردگی زبان فارسی و پویایی آن به دلیل وجود شاعران خوب این زبان است، به عنوان مثال فردوسی باعث تجدید قوا و محکم تر شدن بن مایه های زبان فارسی شده است.
این شاعر با اشاره به اینکه زبان فارسی هر جا که باشد تعامل ایجاد می کند، اظهار داشت: اسلام به کشور ما وارد شد اما زبان فارسی نه تنها از بین نرفت بلکه با برخورداری از ظرفیت و قابلیت خود مفاهیم والای دین اسلام را به زیباترین شکل بیان و ترویج کرد و باعث گسترش ادبیات دینی در جهان است.
شفیعی زبان فارسی را دارای درون مایه های غنی دانست و افزود: زبان فارسی توانسته است با استفاده از مفاهیم دین اسلام، علومی را به علوم اسلامی اضافه کند و باعث گسترش آن علوم در جهان شود. بحث حدیث شناسی، کلمه شناسی و واژه شناسی ساحت های زیادی را درمی نوردد، کار بزرگی که در ادبیات ما اتفاق می افتد.
این شاعر با بیان اینکه ادبیات زیرساخت فلسفه هنر است، بیان کرد: در تمامی هنرها از جمله موسیقی، معرق، کاشیکاری و خوشنویسی ادبیات هست. ادبیات باعث می شود در مفاهیم دینی در قالب هنری و فلسفه هنر بیان شود. این گسترش به شکل تئوری ادبیات دینی را طرح می کند.
وی ارایه مفاهیم اسلام توسط زبان فارسی را نشانه توانمندی این زبان دانست و افزود: خیلی از کهنسالان ما مفاهیم دینی را در قالب شعر بیان می کنند و می بینیم که از ادبیات به عنوان ظرفی برای ارایه مفاهیم اسلامی استفاده می شود این نشاندهنده ظرفیت بالای این زبان است.
شفیعی تصریح کرد: زبان فارسی در دوره های مختلف در تقابل با زبان های دیگر، آنها را به استحاله کشید و ارتباط فرهنگ ها را ارایه داد و باعث به تعالی رسیدن اندیشه های دیگر شد.
این شاعر خاطرنشان کرد: دانشمندان جهان اسلام از ایران برخاستند و به واسطه زبان قوی، بنیان های محکم و توانایی زبان در ترویج اندیشه های دینی به درست کوشیدند و موفق شدند، این امکان در ساحت زبان بود که ما امروز صاحب سبک هستیم. در موسیقی، تلاوت قرآن، خوشنویسی، معرق و معماری رد پای ادبیات و زبان ها پررنگ است.
به گفته شفیعی، بسیاری از علمای دین شناس با استفاده از زبان و ادبیات فارسی توانستند دین اسلام را با موفقیت ترویج دهند و قلمروها را گسترش دهند.
وی با بیان اینکه زبان فارسی بستر مناسبی برای ترویج دین اسلام به جهانیان بوده است، عنوان کرد: اسلام با کمک زبان فارسی در ایران ریشه زد و ترویج پیدا کرد. دین اسلام به خاطر قابلیت های زبان فارسی تعامل منطقی و خوبی با ادبیات برقرار کرد.
وی تمام مفاهیم ادبیات را مفاهیم عالی دانست و افزود: سمت و سوی مفاهیم زبان ما با سمت و سوی مفاهیم بزرگان یکی است. هدف غائی زبان فارسی به تعالی کشیدن انسان است و این هدف با هدف دین اسلام منافاتی ندارد.
این شاعر نقش شاعران و اندیشمندان بزرگ ایرانی را در اشاعه اسلام توسط زبان فارسی بسیار مهم و موثر دانست و گفت: شاعران امروز کمتر جنبه حکمت دارند اما بزرگان مثل فردوسی نه تنها شاعر بودند بلکه زبان شناس، حکیم و اندیشمند هم بودند. فردوسی حکیم بود و حکمت نشأت گرفته از دین و علمی فراتر از زبان دانی است. نقش افرادی مثل فردوسی و رودکی به عنوان پیشقراولان ادبیات و زبان فارسی در تأثیرگذاری در زبان عربی و پاسداشت ادبیات دینی بسیار مهم و برجسته است.
وی یادآور شد: اندیشمندان بزرگی چون فردوسی دو بال را در خدمت هم گرفتند. زبان را به عنوان مجالی برای اندیشه متعالی اسلام در خدمت گرفتند این تأثیر به گونه ای است که یکی از دانشمندان مصر گفته است" به خاطر این زبان ما عربی شد که آدمی مثل فردوسی نداشتیم". حضور فردوسی و حکمت و اندیشه وی در گسترش و ماندگاری زبان فارسی بسیار تأثیرگذار بود.
پایان پیام/
نظر شما