ورود نخستین دسته از انواع گونه های پرندگان مهاجر به تالاب بین المللی کانی برازان

خبرگزاری شبستان: نخستین دسته از انواع گونه های پرندگان مهاجر میهمان تالاب بین المللی کانی برازان مهاباد شده اند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، تالاب کانی برازان مهاباد مهم‌ترین زیستگاه پرندگان در شمال غرب ایران است.

تالاب کانی برازان، با وسعت 927هکتاری در 30 کیلومتری شمال مهاباد واقع شده که به عنوان نخستین سایت پرنده نگری در ایران معرفی شده است.

آب اين تالاب از رودخانه مهاباد تامين شده و اين رودخانه که از سد مهاباد جاري مي شود پس از سيراب کردن تالاب کاني برازان راه خود را به درياچه اروميه ادامه مي دهد. اين تالاب از مهمترين زيستگاههاي استان آذربايجان غربي بوده و به لحاظ گوناگوني و فراواني گونه هاي زيستي جاي داده در خود رتبه اول را در اين استان داراست و به همين دليل به عنوان اولين سايت پرنده نگري ايران نيز انتخاب شده است، همچنين در بين پرنده نگران ايراني نام بهشت پرندگان ايران را به خود اختصاص داده و از اهميت خاصي برخوردار است.

کامران حسینی، رئیس اداره مهاباد گفت دسته های از پرندگان مهاجر شامل انواع گونه ها چون غاز خاکستری ،پلیکان،اردک سرسبز،اردک بلوطی ، خوتکا،اردک سرحنایی،فیلوش، اووست وخروس کولی در طول چند روز اخیر در این تالاب اسکان یافته اند.

وی افزود: با کاهش تدریجی دمای هوا در مناطق شمالی و آغاز فصل سرما مهاجرت پرندگان شروع شده که در مسیر کوچ خود از شمال به جنوب مدتی را در این تالاب به استراحت و تغذیه پرداخته و با کاهش دما در این منطقه، کوچ خود را به مناطق گرمسیری ادامه می دهند.

ب

 

بخش جنوبي تالاب در دامنه كوه قره داغ (سياه كوه) واقع گرديده و كوه مذكور و تپه بابا‌حيدر بر آن مشرف هستند. به دليل موقعيت توپوگرافي و وجود توده‌هاي ني‌زار، پذيراي بيشترين جمعيت پرندگان مهاجر آبزي و كنار آبزي از جمله گونه در خطر انقراض اردك سر‌سفيد و گونه‌هاي حمايت‌شده اردك مرمري، پليكان، قو، فلامينگو، حواصيل عقاب تالابي و همچنين ساير پرندگان همچون انواع غاز، انواع مرغابي، آنقوت و ... مي‌باشد.

یکی از مهمترین ارزش های این تالاب زیست پرندگان آبزی و کنار آبزی در آن است که از این طریق جذابیت و آرامش مثال زدنی را برای علاقمندان به طبیعت فراهم آوره است و بر اساس آخرین بررسی ها تعداد 75 گونه پرنده متعلق به 11 خانواده در این تالاب شناسایی شده و با احتساب گونه های خشکی زی این تعداد به بیش از 180 گونه می رسد که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می کند.

گفتنی است، در حوزه استحفاظی شهرستان مهاباد و در سواحل جنوبی پارک ملی دریاچه ارومیه، تالاب های زیبایی همچون تالاب قوپی باباعلی، کانی برازان، گروس، داشخانه، قره قشلاق، تالاب حسنخان، چنگیز گل، و دریاچه مخزنی سد مهاباد واقع شده است که مامن و ماوای هزاران پرنده مهاجر آبزی و کنارآبزی و بومی منطقه می‌باشد.

تالاب کانی برازان به دلیل موقعیت خاص و وجود گونه‌های در حال انقراض همچون اردک سرسفید و گونه‌های حمایت شده اردک مرمری، پلیکان سفید و ... جهت ارتقای سطح حفاظتی معرفی و پیشنهاد گردیده تا به عنوان یکی از مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست، تحت مدیریت قرار گیرد.

 


اگر چه معنی نامش به کردی، «چشمه گرازها» است اما اولین سایت پرنده‌نگری ایران است که در 28 آبان 1386 توسط کمینه ملی طبیعت گردی وابسته به معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ثبت شد. جنوب تالاب، به خاطر پوشش گیاهی و جلبکی بلند و متراکمی که دارد، برای استتار، لانه سازی و جوجه آوری پرندگان تالابی محیطی مناسب است. به همین دلیل هم برای پرنده نگری و البته حراست و حفاظت از تالاب، در یال جنوبی آن در دامنه کوه قره داغ و تپه بابا حیدر، محلی مناسب تعبیه شده است.

پایان پیام/

کد خبر 411624

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha