به گزارش خبرنگار شبستان، حسین مسافر آستانه، مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین نشست رسانهای خود با خبرنگاران که پیش از ظهر امروز 20 اردیبهشت در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد، گفت: از ابتدای آمدنم به مرکز هنرهای نمایشی نشست رسمیای برگزار نشد، علت اصلی آن چند مسئله مهم بود که به آنها میپرداختم هر چند نتایج آن فعالیتها را آقای عشیری گفتند.
وی با اشاره به تجربیاتش در حوزه تئاتر در سال های گذشته، یادآور شد: سالهاست که در حوزه تئاتر در مسئولیتهای مختلف از هنرمند تا مسئول اجرایی درگیر بودهایم و همیشه درگیری مدیران با مسایل اجرایی را شاهد بوده ام و از دهه 60 تاکنون به جز یکی دو مدیر که بنا به دلایلی با آنها همکاری نداشتم، از نزدیک دیدم که مدیران چقدر درگیر مسایل حاشیهای هستند و از برنامهریزی برای تئاتر دور،بنا بر همین تجربیات از آغاز به کار در مرکز هنرهای نمایشی بنا را بر این گذاشتم که اجرائیات را مسئولان اجرایی بدهم و وقتم را صرف تبیین سیاستهای کلان کنم که این کار سختی بود و علیرغم همه تلاشها، حجم زیادی صرف کارهای اجرایی شد.
مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس به تشریح برنامههای این اداره در سال 90 پرداخت و گفت: یکی از توجهات ما در سال جاری این است که به هیچ بخشی از تئاتر بیتوجه نباشیم، میدانیم که بخشهایی از تئاتر از سالهای گذشته به حال خود رها شده است، مثل تئاتر خیابانی که امیدوارم در این دوره شاهد اجراهای عمومی و شاهد اجرای تئاترهای خیابانی در شهرستانها باشیم.
وی افزود: یکی از گونههای تئاتری که به حال خود رها شده بود تئاتر کودک و نوجوان یا همان تئاتر عروسکی بود که برنامهریزیهایی وجود دارد که اهمیت دادن به آن امسال در رأس فعالیتهای ماست.
مسافر آستانه توجه به تئاتر مدرسه را از اولویتهای امسال مرکز هنرهای نمایشی ذکر کرد و گفت: تئاتر مدرسه از جمله گونههای تئاتری است که توجه به آن مغفول مانده است و امسال با تشکیل دفاتری به این امر توجه ویژهای میشود، تئاتر مدرسه زیرساخت فرهنگی تئاتر کشور است که آینده حداقل تماشاگر تئاتر را نیز تضمین میکند، باید به فرهنگ تئاتری از کودکی پرداخته شود.
مدیر کل هنرهای نمایشی از آغاز به کار دفتر تئاتر سیار برای انجام اجراهای عمومی در نقاط مختلف کشور خبر داد و گفت: دفتر تئاتر سیار با مسئولیت مشخص فعالیت خود را شروع میکند و تئاتر را با بسیاری از آثاری که آمادگی اجرا در نقاط مختلف را دارند با هماهنگی با سایر نهادهای شهری به دل مردم میبرد.
مسافر آستانه از دیگر اولویتهای امسال معاونت مرکز هنرهای نمایشی را گسترش دامنه اختیارات مدیران تالارهای نمایش تابعه این ادارهکل خواند و گفت: موافقت این امر حاصل شده که اختیارات مدیران تالارها افزایش پیدا کند که امکان تصمیمگیری در مراجعاتشان افزایش پیدا کند. این امر تکلیف خیلی چیزها را روشن میکند و منوط به وعده و وعیدها نخواهد بود، حتی بودجه مشخص برای تالارها در نظر گرفته میشود و در تجهیز که مدیران منع قانونی برای آن داشتند این گستره اختیارات، مشکل مدیران را در حد نیاز رفع خواهد کرد.
وی برگزاری جشنوارههای تئاتری را از برنامههای امسال مرکز هنرهای نمایشی عنوان کرد و گفت: همیشه تعدد جشنوارهها سؤالبرانگیز بوده است اما اگر تئاتر ما به معنای اجرای عمومی داشته باشیم، دیگر جشنوارهها جزو الزامات میشود. اجرای عمومی و جشنواره در کنار یکدیگر باعث رونق تئاتر کشور میشود.
به گفته مسافر آستانه در سال جاری 32 جشنواره استانی تئاتر، شش جشنواره منطقهای و جشنواره تئاتر خیابانی مریوان برگزار میشود.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی با اشاره به طرح استقرار گروههای تئاتری گفت: 557 گروه در نیمه دوم سال 89 پروندههایشان مطالعه و بررسی شد، شورایی از با تجربههای تئاتر کشور جمع شدند و همه پروندهها را مورد ارزیابی قرار دادند و این 557 پرونده را تصویب کردند و در مرحله اول و برای این گروهها پروانه موقت فعالیت صادر شد و در بخش اول برای استقرار آنها بین 500 تا یک میلیون تومان پرداخت شد که هر گروه با توجه به ظرفیت سالن یک تا سه اجرا باید در طول سال داشته باشد.
وی یادآور شد: استان خوزستان و مرکزی بیشترین گروهها تئاتری را به ثبت رساندند که این گروهها در هر استان باید در 20 سالن اجرا داشته باشند.
مسافر آستانه همچنین خاطرنشان کرد: در سال گذشته 1 هزار و 628 اثر نمایشی در شهرستانها در قالب 9 هزار و 934 اجرا شد که به جز اجراهای تئاتر شهر و تئاترهای حرفهای تهران در حدود چهار میلیون و 500 تماشاگر از این نمایشها در کل کشور بازدید کردند.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی با بیان اینکه همیشه از مسائل حاشیهای پرهیز کردهام و انتقادها را میپذیرم، گفت: نقدها میتوانند راهکار خوبی برای مدیران باشند اما بعضا این انتقادها، انتقادهایی از سر مطالعه نیست و خیلی از انتقادها واگویه های شخصی است که من را به عنوان یک مدیر راهنمایی نمیکند.
وی در ادامه افزود:خیلی شنیدم که گفته میشود تئاتر شهر بلاتکلیف است در حالیکه فعالیت تئاتر شهر نسبت به هیچ دوره دیگری کم نشده است، همچنین گروهها نیز بلاتکلیف نیستند و اگر برخی نمیتوانند اثرشان را به صحنه ببرند به خاطر این است که امکان اجرا برای همه گروهها فراهم نیست. ما از تمام ظرفیتها بیش از حد ظرفیت استفاده میکنیم.
وی همچنین گفت: در بدو ورود من در نیمه دوم سال 89 به ادارهکل هنرهای نمایشی دیون سال های 87 و 88 پرداخت نشده بود ، من از آغاز فعالیت دیون گذشته را تسویه کردم، آنچه که مشکل ایجاد کرده بود نداشنن قرارداد برخی گروههای نمایشی برای اجرا بود. از کارگردانهایی که با اعتماد به من بدون بستن قرارداد اثرشان را به صحنه بردند قدردانی میکنم.
مسافر آستانه در پاسخ به سئوال خبرنگاری که پرسید مدیرکل هنرهای نمایشی ناظر است یا عامل؟گفت: معتقدم مدیرکل نباید درگیر مسائل جزء باشد تا از کلیات باز بماند.
وی در خصوص نداشتن حق امضا به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی برای پرداخت بودجه به گروههای نمایشی گفت: ما یک اشتباهی را در گذشته داشتیم که از بس تکرار شد خود تبدیل به قانون شد، یکی از دلایل انحلال انجمن نمایش هم دخالت و امضای مدیران دولتی در انجمن غیر دولتی بود که این انحلال طبعات بدی را هم به همراه داشت. در آییننامه انجمن مدیر دولتی حق امضا برای پرداخت ندارد و هیچ مدیرکلی حق امضا ندارد.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی در پاسخ به سئوالی که آیا قبول دارید معاون هنری به جزییات برنامههای تئاتری وارد می شود، نیز بیان داشت: این امر طبیعی است که معاون هنری نظارت کامل بر برنامههای ادارات کل تابعه داشته باشد، وقتی قرار است من برای سیاستی برنامه ریزی کنم باید به تأیید معاون هنری برسد. من این امر را دخالت نمیدانم.
وی درباره برنامه ریزی لازم برای اجرای آثار نمایشی در سالنهای تابعه اداره کل هنرهای نمایشی گفت: این دورهای که باید به نظام بندی دست پیدا کنیم را به عنوان دوره گذار ببینید. از هفته آینده حداقل تا دو نمایش آینده در هر سالن معرفی میشود.
مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی در خصوص 50 درصد باقیمانده بوجه خانه تئاتر اظهار داشت: 50 درصد باقیمانده قرارداد با خانه تئاتر جزو دیونی است که به زودی پرداخت می شود.
مسافر آستانه تصریح کرد: به شدت آمادگی پذیرش نقطهنظرات هنرمندان و تشکلات صنفی برای ارتقای تئاتر را دارم و ترجیح میدهم به مطالبات فرهنگی بپردازم که از سوی هنرمندان و تشکلات صنفی مطرح میشود.
پایان پیام/
نظر شما