درآستانه برقراری سیستم واحدارزی هستیم/تغییرات دربازار ارزراقبول نداریم

خبرگزاری شبستان: وزیر اقتصاد با بیان اینکه دولت با تغییرات گذرا و موقتی در بازار ارز موافق نیست از برقراری سیستم واحد ارزی در آینده ای نه چندان دور خبر داد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، علی طیب نیا وزیر اقتصاد و دارایی در جلسه امروز و در پاسخ به سوال قاسم جعفری نماینده بجنورد در سخنانی گفت: از رای اعتماد مجلس تشکر می کنم و سوال را حق طبیعی نمایندگان می دانم و پاسخگویی نیز وظیفه قانونی وزرا و مسئولین اجرایی است.

وی با بیان اینکه اقتصاد در مسیر مناسبی قرار گرفته است اظهار کرد: شاخص های اقتصادی در وضعیت مطلوبی است و نشانه های امیدوارکننده ای در شرایط اقتصادی به چشم می خورد.

طیب نیا بیان کرد: تورم 45 درصدی در خردادماه امسال به 9/31 درصد رسیده است و در واقع کاهش معناداری را تجربه کرده است و ما هم اکنون شاهد ارامش در بازارهای مختلف و به ویژه بازار ارز هستیم.

وی تاکید کرد: بعد از چند سال جهش مکرر در نرخ ارز امسال بازار روند کاهشی داشته است به طوریکه نرخ دلار زیر 3 هزار تومان رسیده است و اقبال به بازار ارز برای سفته بازی کاهش یافته است و بعد از مدتها بازار روز آرامش دیده است گرچه ما هنوز از تبعات چندنرخی بودن ارز رنج می بریم.

وی با تاکید بر اینکه حفظ این دستاورد مستلزم رعایت یک سری از اقدامات و انقباضات بودجه ای است گفت: در دهه 80 ما شاهد تورم شتابان بودیم این در حالی است که نرخ ارز دو رقمی بود و نرخ برابری ریال در برابر پولهای خارجی کم و بیش ثابت باقی مانده بود.

طیب نیا در ادامه گفت: در ایران به دلیل برخورداری از درآمدهای نفتی و عرضه درآمدهای سرشار نفت نرخ اسمی ارز ثابت ماند و نتیجه این شد که زمینه افزایش واردات و ورود کالاها و آسیب به تولید ملی فراهم شد.

وی بیان کرد: این روند ادامه داشت تا زمانی که تحریم پای خارجی شدت گرفت و تشدید تحریمها عرضه ارز در کشور را محدود کرد و زمینه تورم شکل گرفت.

وی گفت: با تشدید تحریمها و محدودیت ارز نرخ ارز که برای مدت طولانی فشرده شده بود تحت شرایطی افزایش یافت و ما به همین دلیل شاهد افزایش جهش در نرخ ارز بودیم.

وزیر اقتصاد دولت یازدهم خاطرنشان کرد: دولت طی این مدت موفق شده است جلوی رشد نرخ ارز را بگیرد و انتظارات مردم را کنترل کند و ما از این بابت بسیار خرسندیم.

وی با تاکید بر اینکه برای دولت ثبات در نرخ ارز و جلوگیری از نوسانات ارزی بسیار مهمتر از پایداریهای زودگذر در بازار ارز است گفت: اولویت دولت این است که از تاثیرپذیری نرخ ارز در میانمدت بکاهد.

وی ادامه داد: مواضع اقدامات بانک مرکزی متمرکز بر ثبات بخشی در بازار ارز بوده است البته طی ماههای گذشته پول ملی چه به صورت ملی و چه اسمی در حال تقویت بوده است.

طیب نیا بیان کرد: آنچه برای دولت مهم است برقراری ثبات و ارامش در بازار ارز و جلوگیری از تکانه های شدید و ناپایدار است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر بانک مرکزی دخالت مستقیمی در بازار ارز ندارد گفت: ما در آستانه برقراری سیستم واحد ارزی هستیم و می دانیم تغییرات گذرا و موقتی جز تشدید عدم اطمینان و تاثیر منفی بر کارگزاران اقتصادی و مردم تاثیر دیگری ندارد.

وی یادآور شد: دولت با تغییرات تدریجی و مستمر نرخ ارز در راستای کاهش نرخ ارز و افزایش ارزش پول ملی موافق است.

قاسم جعفری در بیان سخنان خود و در توضیح سوالات خود از وزیر اقتصاد گفت: از تغییر موضع وزیر متشکرم چون وی وقتی در کمیسیون حاضر شد و به سوال من پاسخ داد گفت: پاسخ دادن به این سوال مثل بازی در افساید است.

وی یادآور شد: سوال ما این است که اظهارات رییس بانک مرکزی که در مهرماه انجام داده است و گفتند نرخ ارز به کف خودش رسیده است و پایین تر از این نمی رسد به چه علت بوده است و چرا بعد از مصاحبه وی تغییر موضع های مختلفی از سوی اعضای هیئت دولت و وی مطرح شده است.

وی گفت: آقای وزیر می گوید خوشبختانه اقتصاد روند مثبتی را طی کرده است ما نیز می دانیم که کارهای اقتصادی اینقدر زود به نتیجه نمی رسد اما فکر می کنیم جهش یکباره در نرخ ارز پیش آمده است پس لازم بود این جهش کنترل می شد و انتظار داشتیم رییس کل بانک مرکزی برای کنترل آن تمهیداتی بیاندیشد.

وی با بیان اینکه حفظ ارزش پول ملی از وظایف رییس کل بانک مرکزی است گفت: فرض ما این است که حدود 30 میلیارد دلار در دست مردم است و رییس جمهور وقتی با اوباما صحبت می کند مثل زمان قطعنامه از پایین می آید تکلیف ارزی که در دست مردم است و سپرده های خود را به آن تبدیل کرده اند چیست.

وی ادامه داد: اولا آقای وزیر از کجا می داند این مقدار پول در دست مردم است؟ و آیا این مردم کوچه و بازار هستند یا آقایان اتاق بانک مرکزی؟

جعفری خاطرنشان کرد: جو روانی که سخنان رییس کل بانک مرکزی ایجاد کرد مثبت نبود زیرا وی با این مصاحبه کاراکتری را ارایه کرد که گویا موافق پایین آمدن نرخ ارز نیست و مصاحبه های بعدی نیز این را جبران نکرد.

وی با بیان اینکه اقتصاددیون دولت باید کمتر مصاحبه کنند این است که تیم اقتصادی دولت همگرا و در مسیر هم باشد نه اینکه یک سری تایید کنند و یک سری تکذیب کنند.

طیب نیا در بخش دوم سخنان خود گفت: جهش نرخ ارز مربوط به دوران قبل از تصدی دولت حاضر است و رقم ارز در آن موقع تا 3هزار و 800 تومان نیز رفت اما در دولت یازدهم روند نزولی گرفت و به زیر سه هزار تومان کاهش یافته است و در حال حاضر به مرحله ثبات و آرامش رسیدیم که این موضوع برای دولت حائز اهمیت است.

وی تاکید کرد: ما نیز به دنبال تقویت ارزش پول ملی هستیم منتهی تقویت پول ملی از طریق انضباط مالی و سیاستهای ارزی مناسب را دنبال می کنیم و آن چیزی که مورد نگرانی است تغییرات شدید، تند و وزرای نرخ ارز است.

وی بیان کرد: در آستانه مذاکرات خارجی این نگرانی بود که برای کوتاه مدت ما شاهد کاهش نرخ ارز باشیم که اگر در نظر بگیریم که در سالهای گذشته مردم ساده بخش قابل ملاحظه ای از سپرده های خود را به ارز تبدیل کرده اند این کاهش نرخ ارز می توانست به ضرر خانواده های فقیر جامعه تمام شود.

وی با بیان اینکه دولت به وظیفه خود می داند که از تقویت ارزش پول ملی حمایت کند گفت: ما امیدواریم در پرتو انضباط مالی و کنترل رشد نقدینگی شاهد کاهش مستمر و مداوم در نرخ ارز باشیم.

وی تاکید کرد: آن چیزی که مدنظر دولت است تقویت پول ملی و همراهی دولت با مجلس و کمک مجلس به دولت برای این مهم است و امیدواریم مجلس به دولت در این راستا اعتماد کند و عملکرد دولت نیز در همین مدت آثار مثبتی داشته است.

وی با بیان اینکه اعتماد به بخش خصوصی و مردم برگشته است گفت: یقیناً حمایت مجلس از دولت ضمانتی است برای اینکه اعتماد مردم نهادینه شود و ما از ثمرات پربارش استفاده کنیم.

جعفری در ادامه گفت: وزیر باید باصراحت پاسخ می داد که آیا نقطه نظرات رییس کل بانک مرکزی در رابطه با قیمت ارز را قبول دارد یا ندارد زیرا بانک مرکزی از زیرمجموعه های وزیر است.

وی بیان کرد: اینکه می گویند دولت قبلی این کار را کرده است و آن کار را نکرده است درست نیست زیرا دولت یک شخصیت حقوقی است و ما باید خوب و بد آن را با هم در نظر بگیریم.

وی تاکید کرد: اگر رییس بانک مرکزی درست می گوید چرا در لایحه و اصلاح بودجه نرخ سه هزار تومانی را برای قیمت ارز ارایه نکرده ایم.

در نهایت نمایندگان از پاسخهای طیب نیا قانع نشدند و وی نخستین کارت زرد خود را از مجلس دریافت کرد.

پایان پیام/

 

کد خبر 321013

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha