به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت الاسلام سیدمحسن دعایی، مدیر موسسه مطالعات راهبردی معارف اسلامی ظهر امروز(9آذر) با بیان اینکه باید برنامه جامعی را برای طراحی مدل بهینه مدیریت زائر غیر ایرانی تهیه و نقاط تهدید را به فرصت تبدیل کنیم، در جمع خبرنگاران اظهار داشت:باید زمینههای ایجاد و گسترش زیارت با معرفت را تبدیل به فرهنگی عمومی کنیم.
وی با اشاره به ویژگیهای زیارت مطلوب از دیدگاه قرآن و سنت افزود:زیارت به معنای ملاقات و دیدار است، زیرا هر برخوردی را نمی توان زیارت دانست.
حجت الاسلام دعایی درباره هدف زیارت و آثار آن افزود: همچنان که در معنا و تعریف زیارت گفتیم، زیارت یعنی برقراری ارتباط ادراکی با ولی خدا و توجه به خصوصیات و محتویات درونی او، باید امام را در قلب و دل خود وارد کنیم و نیروهای درونی او را به عنوان انسان کامل، درون خود به جریان بیندازیم.
وی گفت: یک تلقینات سطحی از زیارت وجود دارد که نوعا زیارت را به معنای حاجت خواهی و گرفتن حاجتهای دم دستی روزانه تعریف میکنند، اما بر اساس معرفت بنیادین دینی، حقیقت زیارت، اتحاد روحی و درونی با امام و فعال سازی نیروهای ولی خدا در اندرون است که تا افق بی نهایت الهی تشعشع و به اذن خدا بر تمام هستی سیطره دارد.
حجت الاسلام دعایی با بیان اینکه تشرف به محضر چنین حقیقتی باید برتر از نگاه حاجت خواهیهای سطحی تنظیم شود، افزود: باید نگرش دیگری به زیارت به معنای نیروی خداجویی را فعال کنیم و انتظار میرود زائر در پرتو زیارت با اتصال به برترین نفس قدسی، نیروی خداجویی افزونتری را در خود حس کند و در پرتو کمک و توسل به امام خود را در شعاع جاذبه الهی امام قرار دهد.
وی گفت: این نگاه افق بسیار برتری را از آنچه در زیارتهای فعلی اکثر مردم میگذرد هدفگذاری میکند و در پرتو این افق والا ما میتوانیم زیارت را به عنوان نورانیترین آموزههای دینی خود برای رسیدن به عالیترین افق کمال، شناسایی و از ظرفیت بی نظیر آن بهرهمند شویم.
حجت الاسلام دعایی با بیان اینکه ارتباط دو فکر و دو روح و ادراک فعال است به عبارت دیگر برای برخوردی که از ارتباط دو روح ایجاد می شود، گفت: در صورتی به یک اثرگذاری و اثرپذیری منجر شود بنابراین مراد از زیارت، تشرف به حرم یکی از اولیای خدا و برقراری ارتباط ادراکی آگاهانه و عاشقانه با ایشان است.
مدیر موسسه مطالعات راهبردی در علوم و معارف اسلامی در ارزیابی وضعیت کنونی زیارت در میان جامعه، تصریح کرد: شرایط فعلی با نوسانات متعددی مواجه است به طوری که عموم مردم نوعاً با متأثرشدن از کمبودهای فردی، اقتصادی و اجتماعی، وقتی دستشان از همه جا کوتاه میشود برای حل مشکلات جسمی و روحی خود به زیارت روی میآورند چون میدانند امام قدرت غیبی دارد به سوی او می آیند.
وی با بیان اینکه امام در حال حاضر به عنوان یک عنصر مکمل رفع نیازهای مادی و ظاهری شناخته می شود، اظهار داشت: بسیاری هستند که در خود، نیاز بالفعل نمیبینند ولی مشرف میشوند به این خاطر که تلقی عادت از زیارت دارند.
حجت الاسلام دعایی در همین زمینه افزود: تعداد معدودی براساس مصطلح روایات «عارفاً بحقّه» به حرم مشرف میشوند و میدانند که محضر چه حقیقت متعالی می خواهند بروند و آداب آن را اعم از طهارت ظاهری و باطنی و ادب مخاطبه با امام و اقرار به حقوق و ولایت امام و مستحبات رعایت میکنند.
این استاد حوزه گفت: اگر زائری که حرم مشرف شده ببیند مجاوران امام از نظر اخلاق و برخوردهای اجتماعی، صداقت، مراعات ایثار و عدالت و بینش صحیح سیاسی در سطح ایده آل هستند با خاطره خوش برخورد با این انسانها که همه به برکت نظام اسلامی ایجاد شده به کشورش باز میگردد و همیشه در مجامع خانوادگی و اجتماعی آن را بازگو میکند و این بالاترین عامل برای ایجاد جاذبه نسبت به نظام اسلام و تشیع است.
حجت الاسلام دعایی با اشاره به این مطلب که مردم با درجات ایمانی مختلف به حرم میآیند، گفت: در حرم ائمه اطهار زمینههایی برای بهره برداری فراهم شده است ولی استفادهها در یک مدار بسیار متفاوت اتفاق میافتد اکثر مردم با نگاه حاجت خواهی میآیند.
وی با اشاره به این مطلب که گروه اندکی هستند که زیارت برایشان طریقیت ندارد، اذعان داشت:امام ابزار مناسبی برای رسیدن آنان به نیازهای سطحی و مادی نیست بلکه خود امام هدف است( البته هدف ظلی)، به عبارت دیگر چون او مظهر تام اسما و صفات خدا است مورد عشق قرار میگیرد.
وی افزود:اگر نگرشی نو به زیارت در دستور کار مراکز فرهنگی مدیریتی مربوط به زائر قرار گیرد میتوانیم ارتقا خوبی را در فرهنگ زیارت و آثار آن ایجاد کنیم.
مدیر موسسه مطالعات راهبردی معارف اسلامی گفت: مسئولان امر باید نسبت به تأثیرگذاری مثبت و منفی رفتارهای فردی و اجتماعی مجاوران امام رضا(ع) در زائران غیرایرانی، کنترل بسیار داشته باشند و با آسیب شناسیهای گسترده میدانی در این زمینه فرصتها و تهدیدها را شناسایی و برنامه جامعی را برای طراحی مدل بهینه مدیریت زائر غیرایرانی انجام دهند و نقاط تهدید را به فرصت تبدیل کنند.
این استاد حوزه در پاسخ این پرسش که توجه به آثار و برکات زیارت و بهره مندی از کارکردهای گسترده آن تا چه حد در تحقق فرهنگ شیعی در جامعه موثر است، گفت:حرم ائمه اطهار(ع) خصوصا امام رضا(ع) پناهگاه شیعیان جهان محسوب میشود و سالانه میلیونها انسان از اقصی نقاط جهان برای پناه آوردن به این ملجا نورانی به این حرمها مشرف میشوند با شرایطی که در ابن فضاهای نورانی برایشان پیدا می شود یک تحول را تجربه کرده و این تجربه نوین را سرمایه ادامه زندگی اسلامی بهتر خود قرار می دهند.
پایان پیام/
نظر شما