به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، حیات بشری همواره با فرهنگ توأم بوده است و ملتی که فرهنگ خود را نداشته باشد، مرده محسوب میشود. علاوه بر این، فرهنگی بالنده است که با فرهنگهای دیگر تعامل داشته باشد و از این طریق به سوی تکامل پیش رود و این مهم، در سایه توانایی تبادل با سایر فرهنگها و جذب عناصر مثبت آنها است؛ بنابراین، تمام فرهنگها باید در تعامل با یکدیگر باشند، تا بتوانند در مجموع، بشر را به پیشرفت مطلوب برسانند. اما نکتهای که در تعاملات بین فرهنگها به وجود میآید و باعث ایجاد مشکلات فراوانی در عرصههای فرهنگی میشود، موضوع «تهاجم فرهنگی» است. تفاوت عمده تهاجم فرهنگی با تبادل فرهنگی در این است که در تهاجم برای فرهنگ مورد هجوم امکان انتخاب وجود ندارد.
طی سالهای پس از انقلاب اسلامی در کشور ما بحث تهاجم فرهنگی مطرح بوده است، اما برای مقابله با آن، موفقیت چندانی کسب نشده است که علت اصلی آن را عدم توسعه در زمینههای فنی، اقتصادی و سیاسی عنوان میشود که در مقابل این روند، باید بکوشیم با نیروهای متخصص و استفاده مناسب از پیشرفتهای فرهنگ مادی غرب، مقدمات پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور را در تمام زمینهها فراهم آوریم. در کشور اسلامی ما، این وظیفه در کنار پیشبرد توسعه فرهنگی و هنری در کشور، بر عهده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و وی باید توجهی ویژه به بحث تبادل و تهاجم فرهنگی داشته باشد.
با برگزاری یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران و انتخاب دکتر حسن روحانی به عنوان رییس جمهور، وی «علی جنتی» را به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزید. علی جنتی بارها در سخنان خود، آمادگی خود را برای پذیرفتن مسئولیتی دشوار اعلام کرده و گفته است: آمدهام بگویم به عنوان فرزند کوچک این انقلاب برای رساندن پیام معنوی انقلاب به جهان آمادگی دارم. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئولیت بزرگ و پر مخاطرهای است، به خوبی به سختی راه آگاهم و میدانم که سخنگویی هفت هزار سال فرهنگ و تمدن امری دشوار است.
جنتی همچنین بر تبادل فرهنگی ایران و درنوردیدن فرهنگ ایرانی به جهان تاکید دارد و اینگونه توضیح میدهد: ایران فرهنگی مرز نمیشناسد و پژواک آن از شرق تا غرب جهان را درنوردیده است و نه تنها نگاه جوامع اسلامی شرقی بلکه چشم امید جهان غرب که در تاریکی مغرب گرفتار آمده اند به شرق و خورشید گرمابخش انقلاب اسلامی دوخته شده است. وضعیت فرهنگی کشور به رغم همه تلاشهای صادقانهای که در دولتهای گذشته صورت گرفته همچنان نامطلوب است.
تهاجم فرهنگی توهم توطئه نیست و همان گونه که کشورهای اروپایی از تهاجم فرهنگ آمریکایی نگرانند و با اختصاص بودجههای کلان تلاش میکنند در برابر موج آمریکایی شدن فرهنگ خود مقاومت کنند تکلیف جوامع اسلامی و کشورمان در برابر این شبیخون فرهنگی به خوبی روشن است. ایستادگی در برابر تهاجم فرهنگی بیگانه تنها با بازگشت به خویشتن خویش و رجوع به ریشهها ممکن است. خواهم کوشید چهره ایران توحیدی، معنویت گرا و غنی یافته از اسلام را به جهانیان بشناسم و با استفاده از زبان فارسی زبان دوم اسلام راه را بر نفوذ فرهنگ بیگانه ببندم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین تاکید میکند: میکوشم از ریاست دورهای ایران بر جنبش عدم تعهد نهایت بهره را برای شناساندن چهره ایران به جهانیان ببرم. جهان تشنه هنر ایرانی است؛ نام فردوسی، حافظ، سعدی و مولانا چونی آبی زلال تشنگان حقیقت را سیراب و راه های سخت را هموار خواهد کرد.
واضح است که جنتی راهی سخت در پیش دارد و با توجه به سخنان و رویکرد فعالیتی وی مشخص است که در سخنان خود ثابت قدم و استوار است. همچنین نکته مورد توجه، این است که وی در سخنانش توجه ویژهای به قشر جوان که آسیبپذیرترین قشر در برابر تهاجم فرهنگی است، دارد.
پایان پیام/
نظر شما