آثار و برکات صله رحم از دیدگاه آیت الله محمدی ری شهری

گرامیداشت نوروز از سنّت های پیش از اسلام است و در مراسم فعلی آن، نشانه ای از ادیان باطل یا کارهای حرام دیده نمی شود، به عکس آدابی در آن می بینیم که کاملاً با معیارهای اسلامی تطبیق می کند.

خبرگزاری شبستان: گرامیداشت نوروز از سنّت های پیش از اسلام است و در مراسم فعلی آن، نشانه ای از ادیان باطل یا کارهای حرام دیده نمی شود.
به عکس آدابی در آن می بینیم که کاملاً با معیارهای اسلامی تطبیق می کند؛ مانند نظافت خود و خانه (خانه تکانی)، صله رحم، احترام به بزرگتر ها و دیدار آن ها، محبّت به هم و دعا کردن برای عمر طولانی و موفّقیّت یکدیگر، زمینه سازی برای کنار گذاشتن کدورت ها، ادخال سرور، توجه و محبت به کودکان با عیدی دادن به آن ها و … . همچنین حضور در اماکن مقدس و گذاشتن قرآن بر سر سفره هنگام تحویل سال ، نمونه هایی دیگر از سنت هایی است که پیروان اهل بیت علیهم السلام به آن افزوده اند .
صله رحم که یکی از سنت های زیبای ایرانیان در ایام نوروز است، آثار و برکات فراوانی برای زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد. شماری از این آثار عبارت اند از:
1- صله رحم بسیاری از نیازهای عاطفی انسان مانند تعلق داشتن به گروه ، محبّت کردن و محبّت دیدن را برآورده می سازد. انسان با صله رحم به آرامش و نشاطی خاص می رسد. به نظر می رسد یکی از بهترین راه ها برای برطرف کردن ناراحتی های عصبی، برقراری صله رحم سالم با همان شرایطی است که اسلام می خواهد ؛ یعنی به دور از رنجاندن، زخم زبان، تهمت، غیبت و … .
2- مشکلات زندگی آثار روانی بر انسان دارد. بازگو کردن آن ها برای افراد مورد اطمینان، سبب کاهش فشار آن ها می شود. لذا یکی از برنامه های روانشناسان بالینی فراهم کردن محیطی برای این افراد است تا به بیان مشکلات خود بپردازند و به آن ها سفارش می کنند تا برای افراد قابل اطمینان – در حدّی که سبب لطمه به گوینده نشود – نیز بیان کنند. صله رحم فضایی سالم را فراهم می کند تا انسان با بیان چالش های زندگی، استرس ها را کاهش دهد. روایات متعددی گواهی می دهند صله رحم موجب طولانی شدن عمر می شود. این روایات ممکن است اشاره به همین داشته باشد که انسان در پناه صله رحم به آرامش روانی و در پی آن به سلامت جسم می رسد.
 
3- هوش اجتماعی یکی از شاخه های علم روانشناسی است و بنا به گفته متخصّصان، همواره این هوش قابل افزایش است. هر چه برخوردهای اجتماعی انسان بیشتر باشد، هوش اجتماعی او رشد بیشتری می یابد. صله رحم یکی از راه های مهم برای ارتقای این ویژگی در انسان است .
4- مساعدت و خدمت به دیگران، به ویژه خویشاوندان، فوق العاده مورد تأکید اسلام است. گفتنی است که وقتی سخن از کمک به میان می آید تنها کمک مالی به ذهن خطور می کند. حل نزاع های خانوادگی، راهنمایی های شغلی و درسی، ازدواج پسران و دختران و … نمونه هایی از کمک به غیر است. صله رحم زمینه آگاهی از مشکلات خویشاوندان را فراهم می سازد تا در صورت امکان به کمک آن ها بشتابد. البته کمک برای برطرف کردن نیازهای مالی یکی از نمونه های مهم مساعدت به دیگران است و خویشاوند هر چه نزدیک تر باشد، اجر و فضیلت بیشتری هم به دنبال دارد. بنابراین صله رحم با بستگان نیازمند را باید در اولویت قرار داد امّا برخی به عکس عمل می کنند.
  
5- گاهی به جا آورنده صله رحم نیز در زندگی با گره هایی مواجه می شود که به دست خویشاوندان باز می شود. لذا در روایت است که صله رحم موجب ازدیاد مال و روزی به جاآورنده آن می شود و حتی در روایت است که صاحب ثروت نیز بی نیاز از خاندانش نیست.
6- بسیاری از اخبار مربوط به جامعه و اطرافمان از طریق صله رحم به دست می آید.
 
وقتی آثار و فواید صله رحم را در نظر می گیریم، طبیعی است که اسلام هم به عنوان یک واجب دینی روی آن تأکید کند. روایات ما برای صله رحم آثار دنیوی و اخروی فراوان بیان کرده اند. در کتاب «میزان الحکمه» پاره ای از این احادیث را آورده ایم. مراجعه به آن سودمند خواهد بود.
در دهه های اخیر شیوه ای جدید از صله رحم در میان بعضی خانواده ها دیده می شود که علاوه بر برکات صله رحم معمولی، آثار ارزنده دیگر نیز دارد. برخی خویشاوندان، با تشکیل جلسات قرآن هفتگی یا ماهیانه، خانوادگی در این جلسات شرکت می کنند. هرکدام به نوبت آیاتی از قرآن را تلاوت می کنند و شخصی که با قرائت قرآن آشنایی بیشتر دارد، ایرادات را گوشزد می کند. در کنار قرائت قرآن، گاهی برنامه های جنبی مفید دیگر مانند: تشکیل صندوق قرض الحسنه کوچک، اردوهای دسته جمعی نیز دارند. این نوع صله رحم که رنگ مذهبی دارد، علاوه بر ثواب های اخروی بیشتر، در پرورش بعد مذهبی اعضای خانواده بویژه کودکان و نوجوانان تأثیر بسزا دارد. این قضیه در این زمان که بیش از هر زمان دیگر فرزندان ما در معرض آسیب های فراوان قرار دارند، اهمیّت دارد. اگر اداره این جلسات توسط شخصی صورت گیرد که از توانایی لازم برخوردار باشد، بسیار تأثیرگذار است و برکات فراوان به دنبال دارد.

پایان پیام/

 

کد خبر 28141

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha