به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام محمد رضایی، از کارشناسان قرآنی امروز (20 دی) در بیست و چهارمین میزگرد علمی "خرافه گرایی از دیدگاه قرآن" با اشاره به مفهوم خرافه شناسی در قرآن گفت: لفظ خرافه در قرآن کریم ذکر نشده، هرچند که می توان واژه "اساطیر" و "باطل" در قرآن کریم را ناظر به کلمه خرافه دانست.
وی با بیان این که خرافه در اصطلاح معانی گوناگونی دارد، افزود: مهمترین معیار آن تضاد داشتن با علم است چرا که در ربط دادن پدیده هایی که هیچ رابطه منطقی بین آنها وجود ندارد، خرافه را به وجود می آورند.
این کارشناس قرآنی، با اشاره به رابطه خرافه پرستی و جهل خاطرنشان کرد: خرافه پرستی از جهل سرچشمه می گیرد و به همین دلیل در دوران انسان های نخستین خرافه پردازی در اوج بوده است.
وی با اشاره به برخی ازخرافات پیش از اسلام گفت: در جهان عرب قبل اسلام نیز این خرافه گرایی در سطح گسترده ای وجود داشت که با ظهور دین اسلام و به برکت وجود پیامبر اعظم(ص) این مسایل از میان برداشته شد.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه اگر علت چیزی را غیر از خداوند متعال بدانیم، خرافه شمرده می شود، افزود: مهمترین نوع خرافه، خرافه گرایی دینی است که باعث گمراهی انسان ها شده و بنابراین هر شرک خفی که در آن دیگران را شریک خداوند بدانیم، خرافه است.
وی تصریح کرد: مردم رم قدیم ریشه وجود خود را از حیوان می دانستند و در همین خصوص ویل دورانت می گوید "هر حیوانی که در جهان یافت می شود، روزی در گوشه ای از زمین مورد پرستش قرار گرفته است".
وی ادامه داد: در ژاپن پیشرفته کنونی نیز بت های بسیاری از آلت های تناسلی وجود دارد که مورد پرستش مردم این کشور قرار می گیرند.
این کارشناس قرآنی اظهار داشت: قربانی کردن فرزندان و کیفیت شفاء دادن بیماران، از جمله مواردی هستند که در قرآن کریم از آنها تحت عنوان خرافه تعبیر می شود.
حجت الاسلام غلامحسین میری، دانش پژوه مجتمع آموزش عالی فقه در ادامه این میزگرد علمی با اشاره به عوامل ایجاد کننده خرافه گرایی در جوامع مختلف خاطرنشان کرد: باور اشتباه در جامعه ای می تواند، سرچشمه بسیاری از خرافات باشد.
وی گفت: بسیاری از مردم در جوامع کنونی به خرافات و فال گیرها علاقه نشان می دهند در حالی که هیچ منشأ عقلایی و دینی ندارند، قرآن کریم تنها پیامبر اکرم(ص) را اسوه حسنه معرفی می کند و مردم را تشویق به الگو گرفتن از ایشان می کند.
وی با بیان این که سرپوش گذاشتن بر ضعف ها علت دیگری برای خرافه گرایی است، خاطرنشان کرد: بسیاری از مردم که در مواجهه با شکست ها در زندگی خود به امور غیرمتعارف رو می آورند تا از آن راه شکست خود را جبران کنند و در ادامه متاسفانه خرافه پرداز می شوند.
این کارشناس علوم قرآن با اشاره به تخریب عقاید و باورهای دینی به وسیله خرافه اضافه کرد: در تاریخ اسلام بسیاری از منحرفان وجود داشتند که با سوءاستفاده از فرصت ها درصدد انحراف عقیده و باورهای دینی مردم به وسیله خرافه بودند.
وی گفت: اکنون نیز مردم باید نسبت به این انحرافات در جامعه هشیار باشند تا مورد سوء استفاده این افراد فرصت طلب قرار نگیرند.
گفتنی است، این میزگرد به همت معاونت پژوهش و انجمن علمی پژوهشی علوم قرآن در سالن شهید مطهری مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما