نقش کانون‌های مساجد در تحقق مسجد تراز

بیانات مقام معظم رهبری در ۱۹ مهر سال ۱۳۹۱ خطاب به کانون‌ های مساجد، راهکاری مهم و چراغ راهی برای کانون‌های فرهنگی‌هنری و تحقق مسجد تراز اسلامی است.

خبرگزاری شبستان، مسجد محیطی سالم، مملو از آرامش روحی و به دور از هرگونه تشویش ذهنی بوده و می‌توان جسم و روح را در آن پرورش داد.مسجد، نهادی اجتماعی است که بهره‌برداری صحیح از آن مستلزم درک صحیح کارکردهایش است کارکردهای مذهبی، اقتصادی، نظامی، سیاسی و... مسجد از صدر اسلام وجود داشته و این مهم بر کسی پوشیده نیست این کارکردهای متنوع تا کنون بیشتر از جنبه موضوعی مورد پژوهش قرار گرفته و نسبت به اولویتهای کارکردی آن، توجه کافی صورت نگرفته است. کارکردهای متنوع مساجد در زمان پیروزی انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس به عینه قابل لمس بود کارکردهایی که روز به روز کمرنگ تر شد در شرایط کنونی برای رونق بیشتر مساجد لازم است فعالان فرهنگی طرح‌های اجتماعی و دینی ابتکاری خود را برای احیای کارکردهای مساجد و تحقق مسجد تراز اسلامی ارائه کنند تا مردم براساس نیاز و ضرورت‌های زندگی به مساجد بیش از پیش رجوع کنند.

پیوند کانون‌های فرهنگی‌هنری با مساجد ظرفیتی فراهم کرده تا در این نهاد مهم اجتماعی زمینه تعالی بخشی و تربیت کودکان، نوجوانان و جوانان در محیطی امن و سالم صورت گیرد با توجه به این مهم که جوانان و نوجوانان آینده سازان مملکت هستند، کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد باید بتواند ظرفیت آنها را به سرمایه‌های اجتماعی تبدیل می‌کند.

بیانات مقام معظم رهبری در ۱۹ مهر ۱۳۹۱ در استان خراسان شمالی نشان از اهمیت کانون‌های فرهنگی‌هنری و نقش و جایگاه این کانون‌ها دارد و به عنوان چراغ راه برای ادامه خدمت این نهاد فرهنگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رهبر معظم انقلاب در روز ۱۹ مهر سال ۱۳۹۱ در خراسان شمالی فرمودند: «من سفارش می‌کنم که کانون‌های فرهنگی هنری مساجد را فراموش نکنید، البته با همکاری بسیج. بد است که بین روحانی مسجد و بسیج مسجد اختلاف به وجود بیاید. با همکاری بسیج این کانون‌های فرهنگی هنری مساجد را مؤثر کنید. برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیازِ آن جوانی است که آنجا حضور پیدا می‌کند، فراهم کنید. مطالعه کنید. کتاب‌هایی وجود دارد که می‌شود از این کتاب‌ها استفاده کرد. کتاب‌هایی هست، بروید بپرسید، تحقیق کنید از کسانی که اهلش هستند. خودتان را مجهز کنید. مسلح کنید به سلاح معرفت و استدلال. بعد به کانون‌های فرهنگی هنری بروید و پذیرای جوان‌ها باشید. با روی خوش هم پذیرا باشید.»

به مناسبت فرارسیدن این روز و در بررسی افق‌گشایی‌های این بیانات برای کانون‌ها با تعدادی از کارشناسان گفتگو کرده‌ایم.

نقش کانون‌های مساجد در تحقق مسجد تراز

حس و حال مساجد، فضای کانون‌های فرهنگی هنری را مدیریت می‌کند

 حجت‌الاسلام حمید صادقی، مسئول کمیته طرح تربیتی مساجد و مدیر کانون فرهنگی خانواده خوشبخت  در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه هر طرح حاکمیتی که به صورت مدون ابلاغ می‌شود نیاز به یک سری حلقه میانی و ریل گذاری برای عملیاتی شدن دارد، اظهار کرد: اهمیت کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد به این است که از دل مردم بوده و با آداب، رسوم، فرهنگ و گفتمان مردم به صورت مستقیم ارتباط دارند.

 وی افزود: کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد به شدت به عنوان حلقه میانی تحت سیطره مساجد هستند که این مهم امتیاز مثبتی است و حس و حال مساجد فضای کانون‌های فرهنگی‌هنری را مدیریت می‌کند و کانون‌های فرهنگی‌هنری می‌توانند رسالت خود را به درستی انجام دهند چرا که طرح‌های حاکمیتی را به گفتمان مردمی تبدیل کرده و برای گفتمان سازی می‌توانند کمک کنند.

 مسئول کمیته طرح تربیتی مساجد افزود: مشکل ما در گفتمان سازی این است که طرح و ایده‌های حاکمیتی که نهادهای دینی آن را مدیریت می‌کنند بافت مردمی ندارد و  بسیاری از این طرح‌ها در حد ایده پردازی، تئوری و ایده‌آل‌های ذهنی مسئولان فرهنگی است.

ابلاغ نیازها به حاکمیت

حجت‌الاسلام صادقی گفت: کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد می‌توانند با انجام نیازسنجی، نیازهای میدانی مردم را مورد بررسی قرار داده و به حاکمیت ابلاغ کنند برای کانون‌های فرهنگی‌هنری باید ضوابط و چارچوب اولیه مشخص شود و هر کانون متناسب با کارکرد جوانان خود، پای کار آمده و نقش‌آفرینی به عهده جوانان باشد.

 به گفته وی جوانان، مشتاق ایده پردازی در زمینه‌ها و مسائل مختلف هستند و تنها مجری اجرای قوانین و چهارچوب‌های دیگر نهادها بودن، باعث جوان گریزی و عدم رغبت به کار جوانان می‌شود.

 وی طراحی فرم‌های سنجش را به عنوان راهکار پیشنهاد کرد و گفت: می‌توان با طراحی این مهم  فرم را به مدیران و هیأت‌ مؤسس‌های جوان کانون‌های فرهنگی‌هنری ابلاغ کرد تا متناسب با کارکرد کانون‌های فرهنگی‌هنری برای اجرایی شدن آیتم‌های درج شده در فرم، جوانان پیشنهاد و ایده خود را ارائه کنند.

وی ایجاد فرصت‌ درآمدزایی در کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد را نیز از دیگر راهکارهای پیش رو عنوان کرد و یادآور شد: اجرای این مهم باعث ایجاد اشتیاق جوانان شده و در کنار انجام کارهای فرهنگی، درآمدزایی هم محقق می‌شود.

 مدیر کانون فرهنگی خانواده خوشبخت استفاده از ایده و نظریات جوانان، جوان پسند بودن نیازها و چارچوب‌های تعریف شده کانون‌های فرهنگی هنری مساجد، آسیب شناسی و ارتقای کارکردهای در جبهه فرهنگی انقلاب و ... را از مهمترین راهکارها برشمرد و اظهار کرد: بهترین مسیر این است که کارکردها ابتدا به روز و سپس ابلاغ شود و کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد متناسب با روحیات جوانان در زمینه برنامه نویسی، کدگذاری، فضای مجازی، گرافیک، کار تدوین، آسیب‌های اجتماعی و ...ورود کنند که با این اقدام جوانان جذب کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد شده و در کنار آن مهارت را نیز فرامی‌گیرند.

اثرگذاری کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد در حرکت به سمت تمدن اسلامی 

 حجت‌الاسلام سید رئوف تقوی، مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه مسجدوکانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان اظهار کرد:  توجه به حلقه‌های میانی یکی از مهمترین ارکان برای حرکت به سمت تمدن اسلامی است و دربین  سایر حلقه‌های میانی مانند بسیج و سازمان‌های مردم نهاد، کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد از مهم‌ترین و اثرگذارترین حلقه‌های میانی فعال در مسجد هستند.

 وی با اشاره به عضویت اقشار مختلف مردم در کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد، حمایت‌های نرم‌افزاری و سخت افزاری از کانون‌های فرهنگی‌هنری را که یکی از مهمترین حلقه‌های میانی است برای حرکت به سمت تمدن اسلامی بسیار مهم و تاثیرگذار دانست.

 مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد استان قزوین با اشاره به دخیل بودن ۱۸ تا ۲۱ سازمان و ارگان درباره مساجد به حمایت از کانون‌های فرهنگی‌هنری اشاره کرد و افزود:  مردم، جوانان و اعضای کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد نیروهای اصلی، در کف کار و میدان هستند و برای حمایت از آنها باید ارگان‌ها که وظایف مسجد را به عهده دارند با برنامه‌ریزی صحیح و تقسیم کار این نهاد فرهنگی را حمایت کنند.

 حجت‌الاسلام تقوی یادآور شد: اگر حمایت‌ها در یک راستا قرار و هر سازمان قسمت مجزایی را به عهده بگیرد بهترین اتفاق رقم می‌خورد گاهی دیده می‌شود به طور مثال یک حوزه مانند سرود مورد توجه قرار گرفته و همه ارگان‌ها و سازمان‌های دخیل فقط برای حمایت همان حوزه ورود کرده و فعالیت‌های تربیتی مسجد دیده نمی‌شود.

بها دادن به قشر جوان

وی بها دادن به قشر جوان و نوجوان ، دادن مسئولیت به این قشر، برگزاری برنامه‌های متنوع زیارتی، ورزشی، تفریحی و ...را در جذب جوانان به کانونهای فرهنگی‌هنری مساجد مهم دانست و تأکید کرد:  اگر هر کدام از سازمان‌های دخیل قسمتی از کار را به عهده بگیرند حمایت از کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد و جوانان انجام می‌شود.

مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد استان قزوین تعداد کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد استان قزوین را ۳۸۴ کانون عنوان کرد و یادآورشد: از این تعداد ۷۰ کانون  در زمینه‌های اشتغال ، کارآفرینی ، تربیتی، کار با جوان و نوجوان و ...موفق و شاخص هستند.

 حجت‌الاسلام تقوی با اشاره به رفتن کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد به سمت جوان‌گرایی، گفت: از سال گذشته بیش از ۴۰ نفر از مدیران کانون‌های فرهنگی‌هنری تغییر کرده و قشر جوان سکان‌دار مدیریت کانون‌های فرهنگی‌هنری شدند.

 وی از انعقاد تفاهم‌نامه با امور مساجد خبر داد و افزود: بر اساس این تفاهم‌نامه، مسئولان جوان کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد در هیأت امنا هم به عنوان عضو حقوقی ورود کرده که این مهم به جوان‌سازی هیأت امنا نیز کمک می‌کند.

نقش کانون‌های مساجد در تحقق مسجد تراز

نقش کانون‌های فرهنگی‌هنری در روایت پیشرفت انقلاب

امیر امیرگان، دستیار وزیر ورزش و جوانان و مشاور رئیس ستاد عالی کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد کشور نیز در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان،  با بیان اینکه کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد می‌توانند نقش مؤثر و پیشران در موضوعات جهاد تبیین و... داشته باشند، اظهار کرد:کانون‌های فرهنگی هنری مساجد با توجه به تأکید مقام معظم رهبری، می‌توانند نقش مهمی در خصوص روایت پیشرفت انقلاب اسلامی، جهاد تبیین، تبیین دستاوردها و... ایفا کنند.

 وی افزود: با توجه به حضور بیش از ۳ میلیون نفر جامعه مخاطب فعال شامل جوانان و نوجوانان، خانواده‌ها و... در کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد، این اقشار می‌تواند نقش محوری در موضوعات ایفا و به عنوان حلقه میانی و موتور محرک در اجتماع و موضوعات مختلف نقش آفرینی کند.

 دستیار وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه ارکان اصلی کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد را جوانان و نوجوانان تشکیل می‌دهند، گفت: کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد با حضور جوانان و نوجوانان پیش رفته و برای حضور مستمر و افزایش فعالیت در کانون های فرهنگی‌هنری باید بستر فعالیت جوانان و نوجوانان جدی گرفته و به آنها اجازه فعالیت بدهیم.

بهره‌مندی از ابزار نوین

امیرگان استفاده از برنامه‌هاو ابزار نوین، راه‌اندازی و آموزش رشته‌های جذاب و متعدد فرهنگی هنری در کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد را از راهکارهای پیش رو عنوان کرد و گفت: اجرای این مهم به حمایت دولت و دستگاه‌های حاکمیتی نیاز دارد تا با اختصاص اعتبار، سرمایه‌گذاری برای موضوعات فرهنگی کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد به عنوان محور انجام شود.

وی با بیان اینکه می‌توان برای تحقق این مهم زمینه برگزاری برنامه‌های جذاب و متعدد فرهنگی را برای جوانان و نوجوانان فراهم نمود، ابراز امیدواری کرد: در فعالیت های فرهنگی، اقتصادی و ... به سمت مسجد محوری رفته و از ظرفیت مسجد در نظام سازی، امت سازی و تمدن اسلامی بهره برد چرا که پرداختن به این مهم فرصت بی نظیر برای رشد همه جانبه کشور است.

کد خبر 1784894

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha