الزامات و موانع مناسب‌سازی مساجد برای حضور معلولان

معلولان و جانبازان ازجمله اقشار جامعه هستند که باید فرصت حضور در همه فضاها ازجمله مسجد را داشته باشند، مسئله‌ای که متأسفانه چندان در ساخت و ساز و توسعه مساجد به آن توجه نشده است، درحالی که مناسب‌سازی فضای مسجد برای حضور آنها باید انجام شود.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد خانه خداست و خداوند خانه خود را برای پذیرایی از همه مردم قرار داده است، از اینرو مساجد نباید به نحوی ساخته شوند که تنها عده‌ای از مردم امکان استفاده از آن را داشته باشند.

 در هر جامعه‌ای ۱۰ درصد مردم دچار معلولیت و مشکلات جسمی و حرکتی هستند و باید این سوال را پرسید که آیا ساختار فیزیکی کنونی مساجد امکان استفاده افراد معلول و جانباز برای استفاده از این فضاهای معنوی را دارد؟

ساخت و طراحی مساجد باید به گونه ای باشد که همۀ اقشار اعم از معلول، ناتوان، سالخورده و سالم در کنار هم بتوانند، عادلانه و منصفانه، از امکانات موجود فضاهای فرهنگی و اماکن مذهبی استفاده کنند و امکان دسترسی به تمامی تسهیلات را داشته باشند، تا از این رهگذر فرصت‌های برابر با سایرین را جهت بروز و ظهور استعدادها، توانایی‌ها و نیل به آرزوهای خود بیابند. چراکه در پیش گرفتن چنین رویکردی به نفع جامعه و اداره بهتر و شایسته‌تر آن خواهد بود. این امر محقق نخواهد شد، مگر با تصویب قوانین و مقررات عادلانه و حمایت‌گرانه و توجه به نیازها، خواسته‌ها و از همه مهم‌تر، توجه به کرامت انسانی معلولان. به مناسبت فرارسیدن ۱۲ آذر ماه روز جهانی معلولان این فضاسازی برای حضور معلولان در مسجد را بررسی کرده ایم.

«حمیدرضا مباشر» در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به مصوبه ستاد هماهنگی و مناسب سازی کشور برای محقق شدن حضور معلولان و جانبازان در مساجد و اماکن فرهنگی، اظهار کرد: بنابر پیگیری های صورت گرفته با مرکز رسیدگی به امور مساجد به دنبال تسهیل حضور معلولین و جانبازان در مساجد هستیم.

تجلیل نماینده ولی‌فقیه در گلستان از معلولین - سازمان بهزیستی

دبیر کمیته حقوقی و نظارتی ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور بیان کرد: در سال های گذشته در شورای شهر تهران طرحی مصوب شد، که بر اساس آن کمیته یا ستاد ساخت و توسعه اماکن مذهبی در شهرداری تهران متشکل از کارشناسان شهرداری و مرکز رسیدگی به امور مساجد راه اندازی شود، تا این دو مجموعه در کنار هم در شهر تهران در معماری، جانمایی، استاندارسازی مساجد بویژه مناسب سازی با یکدیگر همکاری داشته باشند.

وی ادامه داد: براساس این مصوبه این کمیته موظف است که برای مساجد قدیمی براساس شرایط فیزیکی امکانات مناسب سازی و نیز مساجدی که تازه ساخته می شوند، پیوست مناسب سازی را لحاظ کنند.

مباشر تأکید کرد: در حال حاضر ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور به دنبال آن است که این مصوبه شورای اسلامی شهر تهران را از طریق شورای عالی استان ها به شورای های اسلامی سراسر کشور ابلاغ کند تا آنها نیز چنین مصوبه ای داشته باشند و شورای پیگیری و هماهنگی ساخت و توسعه اماکن مذهبی را زیر نظر شهرداری تاسیس کنند.

 وی ادامه داد: از طرفی از طریق شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، پیگیر هستیم که ائمه جمعه را ملزم به همکاری با چنین ستادی در شهرداری نمایند و در زمینه مناسب سازی مساجد برای معلولین در نماز جمعه سخنرانی و فرهنگسازی داشته باشند.

 اگر چه در چند سال اخیر مساجد به این سمت و سو رفته‌اند که این مشکلات را حل کنند، اما در همه مساجد این اقدامات محقق نشده است و برخی از مساجد حتی حداقل امکانات و بودجه برای تردد معلولان و سالمندان و یا حتی یک سرویس بهداشتی مناسب برای این افراد را ندارند و ورودی و پیاده‌رو مقابل درب مساجد باید با این محور بازسازی شوند.

یکی از جانبازان  دوران دفاع مقدس، در گفت وگو با خبرنگار شبستان با اشاره به مشکلات موجود برای جانبازان و معلولان در مساجد گفت: لازم است که مسئولان در ساخت مساجد جدید و تعمیر بنای مساجد قدیمی، به ساخت فضای مناسب برای حضور معلولان و جانبازان به عنوان یک اصل قانونی توجه کنند.

الزامات و موانع مناسب‌سازی مساجد برای حضور معلولان

وی ادامه داد: معلولان و جانبازان هم حق استفاده از فضای مساجد را دارند،بنابراین ضرورت دارد که ضمن فراهم کردن راه های آسان برای رفت و آمد جانبازان و معلولین، وضوخانه مناسبی نیز با توجه به شرایط این افراد در نظر گرفته شود، چراکه لحاظ نشدن امکانات آسایشی ولو ساده ترین امکانات، این افراد را از حضور در اماکنی چون مسجد دور می کند و نتیجه این امر، فاصله گرفتن آنها از اجتماع می شود.

نیازمندی ها برای مناسب سازی مساجد

حجت الاسلام «حسن عامری» نیز در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان درباره مناسب سازی فضای مساجد برای حضور معولان و جانبازان، بیان کرد: مناسب سازی برای مساجد مستلزم حداقل ۱۰ مورد ممیزی است زیرا که مسجد باید فضای کافی برای مناسب سازی را داشته باشد و طراحی بالابر و یا سرویس بهداشتی ویژه معلولین و جانبازان در مساجدی که فضای کمی دارند، امکان پذیر نیست. به عنوان مثال مسجدی که من امام جماعت آن هستم نزدیک به ۲۰۰ مترمربع وسعت دارد و امکان مناسب سازی برای معلولان و جانبازان به دلیل وسعت کم در آن وجود ندارد.

مدیر ناحیه حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) مرکز رسیدگی به امور مساجد بیان کرد: از طرفی بسیاری از مساجد به دلیل مضیقه مالی امکان ساخت سرویس بهداشتی یا بالابر برای حضور معلولان را ندارند.

الزامات و موانع مناسب‌سازی مساجد برای حضور معلولان

وی تصریح کرد: اگرچه طبق تفاهم نامه شهرداری و مرکز رسیدگی به امور مساجد، اعلام شده است که مساجد قدیمی که قصد بازسازی دارند، برای حضور معلولان و جانبازان هم فضای مسجد را مناسب سازی کنند اما بسیاری از مساجد به دلیل نداشتن فضای کافی، این امکان برایشان مقدور نیست و به دلیل کمبود اعتبارات شهرداری امکان اختصاص زمین با وسعت زیاد برای ساخت مسجد با در نظرگرفتن شرایط مناسب سازی فراهم نیست.

بنابر این گزارش، با توجه به اینکه جانبازان و معلولان علاقه مند به حضور در برنامه های مذهبی و دینی مساجد در مناسبت های مختلف هستند و یکی از مخاطبان اصلی مساجد محسوب می شوند، باید توجه به بهره مندی آنها از امکانات مناسب در مساجد مورد توجه و پیگیری جدی تری قرار گیرد. به نظر می رسد، می توان از ظرفیت خیران برای مناسب سازی مساجد و نیز اختصاص زمین برای ساخت مسجد با داشتن امکانات لازم برای حضور معلولان استفاده کرد، چرا که خیران بسیاری هستند که اگر بدانند نیاز اساسی مساجد مناسب سازی است وارد این عرصه می شوند و موضوع را حل می کنند.

رنج معلولان و سالمندان برای رسیدن به شبستان‌های مساجد

گفتنی است، خبرگزاری شبستان به منظور بررسی وضعیت مناسب سازی مساجد ویژه معلولان و جانبازان با برخی از مسئولان در نهادهای ذیربط هم ارتباط گرفت که نتیجه ای حاصل نشد.

کد خبر 1736636

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha