به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، آیت الله عباس کعبی عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری پیش از ظهر امروز در جمع معاونت های پژوهش مدارس علمیه استان خوزستان، با بیان اینکه تحقیق نسبت گذشته آسانتر شده است، اظهار کرد: یکی از پیش نیازهای تحقیق، جستوجو است که امروزه در کمتر از ۳۰ ثانیه انجام میشود و خدمات پژوهشی بسیار گسترش یافته است.
وی افزود: تحولات پرشتاب فناوری برای حوزه علمیه از یک سو نعمت و فرصت است و از سوی دیگر ممکن است جلوی سخت کوشی طلاب را بگیرد که خطرناک است چرا که با اعتماد به جستوجوی ساده، تلاش، حافظه، نوشتن را کم کرده و سستی ایجاد میکند.
آیت الله کعبی با تأکید بر اینکه از این نعمتها باید برای شناخت بهتر حقایق اسلام بهره ببریم نه اینکه تنبلی کنیم، عنوان کرد: در این فضا شبهات هم متنوعتر و گستردهتر شده و ما باید برای پاسخگویی به شبهات هم باید خود را برای وضع جدید آماده کنیم.
فرصتها و تهدیدهای هوش مصنوعی
وی با اشاره به اینکه از جمله فرصتها و تهدیدهای پژوهش، پدید آمدن هوش مصنوعی است، بیان کرد: ذهن مانند یک کارخانه است که کار آن تجزیه، ترکیب، استنتاج از اطلاعات و بهرهگیری از اطلاعات است؛ حالا کار ذهن را به یک ربات میدهیم و معلوماتی که در جهان هست را استفاده کنیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: کسی که تسلط بر هوش مصنوعی یا همان داده پردازی اطلاعات را به دست گیرد قدرت شکل دهی به ذهن، فکر، اخلاق، آداب و رفتار جامعه را به دست میگیرد؛ اگر مثبت باشد فضای معرفتی بیشتر میشود، اگر مثبت نباشد فضای معرفتی متأثر میشود.
وی با بیان اینکه پژوهش در جهان شفاف شده و همه اطلاعات دیده میشود، اظهار کرد: با سرعت پرشتاب فناوری، سرعت ، دقت و شفافیت ایجاد شده و از سوی دیگر بستر برای جنگ ادراکی و شناختی فراهم شده است.
نماینده خوزستان در مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: برای مقابله با جنگ شناختی دشمن، متناسب با عصر هوش مصنوعی باید قدرت دادهپردازی اطلاعات را بالا ببریم و از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار برای پژوهش، تحقیق و اجتهاد میتوان بهره برد.
هوش وحیانی از معجزات اسلام است
وی گفت: هوش وحیانی یعنی داده پردازی صددرصد درست از اطلاعات، در قرآن کریم و سنت پیامبر و اهل بیت و بدیهیات عقل وجود دارد؛ ما با وجود هوش مصنوعی باید به سمت بهرهگیری از هوش وحیانی و عقلانیت توحیدی برویم و تهدیدهای نهفته در آن را به فرصت تبدیل کنیم.
آیت الله کعبی هوش وحیانی را از معجزات اسلام دانست که به فقاهت و استنباط کمک میکند و عنوان کرد: قرآن یک نظام مشخص دارد و اجزاء و فرآیندهای مختلف آن مکمل هم هستند؛ قرآن ما را به تدبر در آیات دعوت میکند و یکی از ابعاد مهم تدبر در قرآن و سنت، شناخت نظامات مختلف اسلام و داده پردازی درست اطلاعات است.
وی افزود: قرآن داده پردازی هستی مدارانه پدیدههای آفرینش است و باید از هوش مصنوعی برای داده پردازی مفاهیم قرآن متناسب با نظامات زندگی استفاده کنیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: نتیجه و خروجی بیشتر داده پردازیهای اطلاعات که صورت میگیرد، به سود بشریت نیست بلکه ممکن است برخی داده پردازیهای هوش مصنوعی باعث تضعیف اخلاق و آداب عمومی بشود؛ پس باید به فکر داده پردازیهایی باشیم که به بشریت خدمت میکند، ترویج نیکی کند و انفاق عمومی و بهبود زندگی را در پی داشته باشد و ارزشها را حاکم کند.
آیت الله کعبی با بیان اینکه همه معارفی که بشریت به آن نیاز دارد و به درد زندگی میخورد در قرآن وجود دارد، گفت: داده پردازی هوش وحیانی که در قرآن کریم موجود است دارای ابعاد گوناگونی است؛ فراگیری و تنوع دارد یعنی پایدار و ثابت است و قابل تطبیق است.
وی افزود: ویژگی دیگر این است که داده پردازی در هوش وحیانی بی نهایت و بازتولید مستمر در عین اختصار است در حالی که داده پردازی هوش مصنوعی محدود به دادههای ورودی است؛ ویژگیهای قرآن به تحقیق گسترده نیاز دارد و از هوش مصنوعی در خدمت هوش وحیانی همه حوزویان در همه سطوح میتوانند مشارکت کنند.
آینده پژوهی و کامپیوترهای کوانتومی
وی همچنین بر آینده پژوهی حوزه با رویکرد تحول ساختاری، محتواسازی و تحول در پژوهش تأکید کرد و افزود: کامپیوترهای سه بعدی کوانتومی که در جهان میخواهد راه بیفتد، تحولات خیره کننده ای ایجاد میکند که حوزههای علمیه باید به استقبال تحولات بروند؛ نباید فقط به پژوهشهایی که مشکل امروز را حل کند بیاندیشیم بلکه به فکر آینده هم باید باشیم.
وی با بیان اینکه تولید ثروت اگر به گونهای باشد که نادانها را حاکم کند، باعث نابودی بشریت میشود، عنوان کرد: نظام بانکداری باید به گونهای تحول پیدا کند که هم تولید ثروت کند و هم ثروت دست خردمندان باشد و به بشریت خدمت بکند؛ این از دل قرآن میتواند گرفته بشود.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر اینکه حوزه در مسائل بانکی و مالی حرف برای گفتن دارد و پژوهشهای آن باید مورد استفاده قرار گیرد، افزود: بانکها نباید بنگاهداری کنند، باید سهام داری کنند و میشود نظام بانکداری اسلامی را با استفاده از نظام اقتصادی اسلامی طراحی و عملیاتی و اجرایی کرد.
انتهای پیام/
نظر شما