خبرگزاری شبستان: نمایش"وقتی از بریدگی های خونبار عصب می گذرد" شب گذشته واپسین اجرای خود را به روی صحنه تالار مولوی دانشگاه تهران برد.
"وقتی از بریدگی های خونبار عصب می گذرد" که اولین نمایش اجرا شده در تالار مولوی پس از فک پلمب و تعطیلی 5 ماهه این سالن نمایش به حساب می آمد، از 12 دی ماه به مدت 15 روز به اجرای خود ادامه داد.
متن این نمایش که پروژه پایان نامه کارشناسی ارشد کارگردانی رضا شاهبداغی در دانشکده هنر دانشگاه تربیت مدرس به حساب می آید، تابستان سال 89 نوشته شده است.
نمایش، روایتگر زندگی خانواده ای متشکل از یک مادر و سه دختر است. ورود جنازه ای به خانه، بهانه ای می شود برای گمانه زنی درباره هویت آن از سوی این چهار زن، تا مخاطب از میانه مونولوگ پرسوناژها به فضای حاکم بر خانواده و گذشته آن ها پی ببرد.
خدیجه، عذرا و زینب، سه دختر این خانواده اند که هریک نمادی از یک قشر فکری جامعه معاصرایران اند و بنابراین هریک، درگیری ذهنی خاص خود را دارند. خدیج، دختری است سنتی و بسیار شبیه به مادر. عذرا نمایشگر روحیه جوانان انقلاب و زینب دختری امروزی با ایده آل های خاص خود. مادر خانواده نیز، زنی است که در جریان اتفاقات دهه های گذشته، برادر، همسر و پسر خود را از دست داده و اکنون در موقعیتی مبهم به سر می برد.
نمایش یک ساعته "وقتی از بریدگی های خونبار عصب می گذرد"، مجموعه مونولوگ هاست و در طول نمایش دیالوگی مابین پرسوناژها برقرار نمی شود. هریک از شخصیت ها، با مونولوگ خود، علاوه بر تبیین وضعیت خود، به تبیین روحیه سایرین هم می پردازد و شاید بتوان گفت که بار اصلی معرفی هر شخصیت بر دوش سایر بازیگران است.
"وقتی از بریدگی های خونبار عصب می گذرد"، از آغاز تا پایان خود، به طورغیر مستقیم به سراغ موضوعات و رخدادها می رود. کارگردان معتقد است، تئاتر یک شیوه بیان هنری با چارچوب های خاص خود است و بنابراین، باید در اجرای نمایش به این چارچوب ها پایبند بود. یکی از این چارچوب ها، پرهیز از بیان مستقیم و شعاری است، از این رو شاهبداغی می کوشد تا با بهره گیری از کلام نزدیک به شعر- در ساختار و محتوا- مفاهیم مورد نظر خود را با زیبایی شناسی خاص تئاتر به تماشاگران منتقل کند.
اما از نکات جالب توجه و تأثیرگذار درباره این نمایش، بهره گیری از چادر مشکی به عنوان یک ساختار زیبایی شناختی است. کارگردان به طورهوشمندانه از هم نشینی نور و چادر مشکی در فضای تاریک سالن نمایش بهره می برد تا فرم قابل انعطاف چادر، بیش از هر چیز او را در نمایشی متکی بر دیالوگ و خالی از عناصر بصری خاص یاری کند.
گفتنی است نمایش "بریدگی های خون بار عصب" در مرحله اول بازبینی جشنواره فجر در بخش پایان نامه های برتر دانشجویی پذیرفته شده است و با گذراندن بازبینی نهایی، خود را برای اجرا در جشنواره فجر آماده می کند.
پایان پیام/
نظر شما