خبرگزاری شبستان: مساجد همواره در روند شکلگیرى و پیروزى انقلاب اسلامى یکى از عمدهترین محلهاى تجمع و اعتراض مردم و شکلگیرى تظاهرات علیه رژیم بودند و تجمع جمعیتی که عامل مهمى در شکلگیرى تودههاست و نقش بسزایى در شکلگیرى تظاهرات و اعتراضات مردمى علیه رژیم شاه داشت از مساجد ریشه مىگرفت.
جعفر ساسان، پژوهشگر سیاسی و فعال امور مساجد با تاکید بر این که پیش زمینه هر انقلابى بسیج سیاسى تودههاست مساجد را زیربناى شکلگیرى تمدن اسلامى دانست و در گفت و گو با خبرنگار شبستان گفت: در جریان شکلگیرى و پیروزى انقلاب اسلامى، مساجد هرچند که به عنوان یک نهاد سنتى در جامعه قلمداد مىشدند و داراى قدمتى 1400 ساله هستند اما با ارائه کارکردهایى متناسب با نیاز روز جامعه توانستند گوى سبقت را از نهادهاى مدرن و وارداتى بربایند و به عنوان ستون فقرات و سازمان انقلاب به ایفاى نقش بپردازند.
وی سپس این کارکردها را در سه حوزه رسانهاى ـ ارتباطى، حمایتى ـ پشتیبانى و فرهنگى هویتى تقسیم بندی کرد و گفت: کارکردهای هماهنگ با نیاز جامعه در مساجد باعث شد که فرهنگ و ایدئولوژى انقلابى شیعه به گفتمان غالب و رایج در جامعه بدل شود و انقلابى اسلامى در ایران شکل بگیرد. انقلابى که هرچند در عصرى مدرن و در زمانه به حاشیه رفتن دین از سیاست و اجتماع شکل گرفت اما از تمامى نهادها و نهادهاى مذهبى بهره جست و شگفتى صاحبنظران و تحلیلگران مسائل سیاسى را برانگیخت.
بهره گیری از ارتباطات چهره به چهره
این پژوهشگر سیاسی سپس به بررسى کارکرد رسانه ای و ارتباطی مسجد پرداخت و اظهار کرد: یکى از دلایل موفقیت مسجد در کارکرد رسانهاى خود بهرهگیرى از ارتباطات چهره به چهره بود که با توجه به فرهنگ شفاهى جامعه ایران، این امر بسیار تأثیرگذار بود.
وی دلیل دیگر موفقیت رسانه ای مسجد را مسئله مشروعیت رسانهها و پذیرش آن ها توسط مردم دانست و گفت: رسانههاى نوین از ابتدا با طراحى بیگانگان وارد ایران شده بودند و در ادامه نیز مروج فرهنگ بیگانه بودند به همین جهت از مشروعیت چندانى در جامعه برخوردار نبودند. اما مسجد با قدمتى 1400 ساله که حامل پیام اسلامى و مروج اعتقادات جامعه بود از مشروعیت بالایى در جامعه ایران برخوردار بود.
ساسان این واقعه مهم را نشان دهنده پابرجایی اهمیت رسانههاى سنتى گفتارى و مکتوب در مقابله و رویارویى با رسانههاى جدید در کشورهاى اسلامى به ویژه در ایران دانست و در ادامه اظهار کرد: مسجد به عنوان پایگاه و منبع ارتباطات انقلابى، علاوه بر رسانههاى نسل اول یا رسانههاى شفاهى و چهره به چهره از طریق موعظه و خطابه، رسانههاى نسل دوم و سوم مانند کتاب، جزوه، اعلامیه و کاستهاى حاوى پیامهاى رهبر انقلاب را نیز در اختیار داشت و از ترکیب رسانههاى گوناگون توانست ارتباط میان رهبرى و تودهها را برقرار کند.
وی یکى دیگر از عوامل موفقیت مسجد به عنوان پایگاه ارتباطى را مصونیت آن در برابر حملات رژیم برشمرد و گفت: در حالىکه رژیم شاه با نهادها و سازمانهاى مدرن به شدت برخورد مىکرد و اجازه اظهار وجود به آنها نمىداد، اما مسجد به دلیل قداست و حمایت مردمى از تعرض مصون بود و مبارزان مذهبى مىتوانست در پوشش مذهب، فعالیتهاى انقلابى را نیز پیگیرى کنند و در نهایت گستردگى شبکه مساجد در سراسر کشور از بزرگترین شهرها تا روستاها، این امکان را به وجود آورده بود که پیامها و ارتباطات انقلابى به راحتى در سراسر کشور پخش شود و همه مردم در ارتباط با مواضع انقلابى و پیامهاى رهبرى انقلاب قرار گیرند.
ساسان به کارکرد حمایتى پشتیبانى مسجد اشاره کرد و گفت: از جمله شرطهاى موفقیت یک گروه مخالف در منازعه با حکومت مستقر آن است که به لحاظ مادى و اقتصادى به نظام حاکم وابستگى نداشته و مستقل باشد. با توجه به این که ایدئولوژى انقلابى اسلامى متکى به دین اسلام بود، نهاد مذهب در ایران استقلال خود را حفظ کرده بود و اتحاد مسجد بازار مهمترین عامل این استقلال بود.
وی ادامه داد: بازار در جوامع اسلامى خصوصا در کشورهاى شیعه، ارتباط نزدیکى با محافل دینى از قبیل حوزههاى علمیه، مساجد و هیئتهاى مذهبى داشته است و این اتحاد باعث شد که در انقلاب اسلامى، بازاریان و بازار به عنوان یک نهاد سنتى، نقش بسزایى چه از لحاظ مالى و اقتصادى و چه از لحاظ سیاسى ایفا کنند.
وی یکى دیگر از کارکردهاى سازمان در جریان بسیج سیاسى و سازماندهى تودههاى انقلابى را ایجاد فرهنگ و هویت مشترک و بسیج تابع عقیدتى و ارزشى عنوان کرد و گفت: بهرهگیرى روحانیت از مساجد باعث شد که در جریان انقلاب اسلامى، مساجد به عنوان پایگاه و تشکیلات مبارزه همانند صدر اسلامى احیا شود و به نقش آفرینى جدى بپردازند که در این بین نقش امام خمینى قدسسره به عنوان احیاگر مساجد در عصر حاضر بسیار تأثیرگذار بود و در تمام مراحل مبارزه همه اقشار جامعه را به بهرهگیرى از مسجد و احیاى مجدد آن دعوت مىکرد. این امر باعث شد که گرایش مردم به مساجد بیشتر شود و طرح مسائل سیاسى توسط روحانیون و وعاظ، مساجد را از جنبه عبادى صرف خارج ساخت و همه کارکردهاى مسجد را فعال کرد.
حضور متفکران مذهبی و دانشگاهی در کنار روحانیون
وی همچنین به حضور روشنفکران مذهبى غیر روحانى در مساجد در کنار روحانیون اشاره کرد و گفت: در حالىکه درگذشته منبر و خطابه و وعظ مختص روحانیون بود، اما در این دوران با دعوت روحانیت روشن بین و آگاه، پاى متفکران مذهبى و دانشگاهى به مساجد باز شد و باعث شد تحول جدى در عرصه اندیشه دینى به وجود آید و باعث شود اتحاد نیروهاى مذهبى بیشتر شود و چهره جدیدى از اسلام معرفى شده و غبار تحجر از چهره دین زدوده شود.
وی سپس با تبیین جامعهپذیرى سیاسى به عنوان روندى که یک جامعه طی آن فرهنگ سیاسى خود را دائمى مىکند و یا روندى که به وسیله آن فرهنگ سیاسى شکل مىگیرد، باقى مىماند و تغییر مىکند، اظهار کرد: تقابل فرهنگ سیاسى شیعه که از طریق مساجد و نهادهاى مذهبى مانند حسینیهها و تکایا تبلیغ مىشد با فرهنگ سیاسى رژیم پهلوى، باعث تحول شگرفى در فرهنگ سیاسى ایرانیان شد و مشروعیت رژیم را زیر سؤال برد و این امر موجب شد که رژیم با بحران مشروعیت مواجه شد و زمینه انقلاب فراهم شود.
وی با تاکید بر حضور همه اقشار جامعه از همه اصناف و گروه ها در مساجد خاطر نشان کرد: مسجد خانه خداست و به هیچ گروه و طبقه و حزب خاصى بستگى ندارد. در آن همیشه به روى مردم باز است و این ویژگى منحصربه فرد باعث شده که مسجد در مقایسه با نهادهاى سیاسى ـ اجتماعى مدرن از جمله احزاب، تشکلهاى سیاسى، اتحادیههاى صنفى و... از جذابیت بیشترى برخوردار شده و به عبارتى سهلالوصولتر از سایر نهادها باشد.
پیشینه: جعفر ساسان پژوهشگر سیاسی و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته علوم سیاسی از دانشگاه علوم و تحقیقات تهران است. مقاله «مسجد و بسیج سیاسی در انقلاب اسلامی» از وی به عنوان مقاله برتر در سمینار هفته جهانی مساجد انتخاب شده است.
پایان پیام/
نظر شما