امیر الهی، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان به خبرنگار شبستان گفت: بناهای تاریخی شهرستان سقز توسط این اداره کل مرمت و احیا و کار بازسازی و استحکام بخشی آن انجام شده که یکی از این بناها مسجد دومناره است.
وی ادامه داد: مسجد دومناره در سالهای گذشته نیز مرمت و احیا شده که سبک سازی سقف و تعویض شیرهای فرسوده، اجرای قاب چوبی سقف شبستان، اجرای کامل دفع رطوبت، اصلاح سیستم برق رسانی، مرمت و استحکام بخشی مناره های مسجد را شامل می شود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان همچنین مرمت و ساماندهی سرویس های بهداشتی، احیا حوض خانه، پی بندی و استحکام بخشی دیوار ضلع غربی مسجد، اجرای سنگ فرش محوطه بیرونی وورودی مسجد را از دیگر موارد مرمت و احیایی این مسجد تاریخی برشمرد.
الهی، با اشاره به موقعیت مسجد دو مناره افزود: مسجد دو مناره سقز واقع در محله میان قلعه سقز و در دامنه یگانه تپه تاریخی داخل شهر یعنی نارین قلعه و در واقع در بافت قدیم شهر واقع است که سال 80 با شماره ثبتی 2600 به فهرست آثار ملی کشور درآمد.
این مقام مسئول، ارزش تاریخی مسجد را طبق روایات محلی به زمان شیخ حسن مولان آباد از عرفای حکیم ریاضیدان مشهور عصر افشاریه عنوان کرد و اظهار داشت: هنگام عزیمت نادرشاه افشار به بغداد وی از منطقه سقز عبور کرد و طبق درخواست شیخ حسن مولان آباد برای ساخت مسجدی برای اهالی شهر سقز نادرشاه دستور ساخت این مسجد را در بافت قدیم شهر سقز داد.
وی تصریح کرد: همچنین با توجه به کاشیکاری های این مسجد که بیشتر مربوط به اواخر افشاریه و اوایل زندیه است و خصوصیات آن دوران را دارد می توان به طور قطع مطمئن شد که بنا مربوط به دوره افشاریه است و در دوران های بعدی مرمت شده و تعمیرات جزئی در آن صورت گرفته شده است.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان اذعان کرد: موقعیت دو گلدسته بسیار زیبای این مسجد که وجه تسمیه مسجد نیز شده اند بدین صورت است که دو گلدسته در ضلع شرقی و غربی مسجد و دقیقا در موازات محراب مسجد قرار گرفته اند.
الهی ادامه داد: هر دو گلدسته به صورتی بنا شده اند که نیمی از آنها داخل دیوارهای مسجد قرار دارد و نیمه دیگر آن نیز بیرون است که برای ساخت مناره ها در پی از سنگ استفاده شده و برای بدنه کلا آجر و کاشی های معقلی رنگی به کار رفته است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: درباره کاربری بنا و نوع بهره برداری از آن، باید گفت که از این مسجد از ابتدای ساخت، به عنوان پایگاه مذهبی و اجرای فرییضه پنجگانه نماز جماعت استفاده می شده است، همچنین، طلبه های علوم دینی نیز برای طلب علم، پیش ماموستا و روحانی این مسجد می آیند و مدارج علوم دینی را کسب می کنند و از طرف سازمان میراث فرهنگی استان کردستان پیشنهاد شده است که از این مسجد در آینده، به عنوان کتابخانه دینی و مذهبی نیز استفاده شود.
پایان پیام/
نظر شما