اساسنامه نهاد کتابخانه های عمومی باید اصلاح شود

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اصلاح اساسنامه نهاد کتابخانه های عمومی گفت: بحث کتابخوانی باید به عنوان یکی از مسایل مهم در ارتقای فرهنگ یک جامعه در ابتدا در فرهنگ خانواده بنشیند.

خبرگزاری شبستان- گروه سیاسی- مریم رضازاده: کتاب و کتابخوانی این روزها حال و روز خوشی ندارد. بخشی از آن به دلیل این است که فرهنگ کتابخوانی در کشور همواره ضعیف بوده است، بخشی نیز به عدم توانایی مالی افراد برای خرید کتاب و بخشی نیز در پی گسترش فضای مجازی ایجاد شده است. وجود شبکه های اجتماعی متعدد و ارایه مطالب زرد در این شبکه ها باعث شده است که فرهنگ مطالعه در بحث کتاب و کتابخوانی بیش از گذشته به حاشیه برود و افراد وقتی برای مطالعه کتاب اختصاص ندهند. اینکه چرا حال و روز مطالعه در کشور در بحث کتاب و کتابخوانی به این وضعیت افتاده است مسئله ای است که در ذیل از احمد راستینه، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای  اسلامی جویا شده ایم که در ذیل متن این گفت و گو آمده است.

 

 

با توجه به مانوس بودن رهبر انقلاب با کتاب و توصیه های ایشان به مطالعه توسعه فرهنگ کتابخوانی در کشور و به ویژه میان سیاستمداران رواج دارد؟

برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در کشور باید دو اتفاق بیفتد. گام اول اصلاح اساسنامه نهاد کتابخانه های عمومی است. در حال حاضر این اساسنامه ظرفیت لازم را برای توسعه مکان های مورد نیاز جوانان و توسعه برنامه های فرهنگ ساز در حوزه کتابخوانی فراهم نمی کنند. حقوق کتابداران ما دچار مشکل است و کتابداران به شدت درگیر وضعیت معیشتی تان هستند. انگیزه ای در کتابداران برای ارایه کار جدی در حوزه فرهنگ سازی در بخش کتاب و کتابخوانی وجود ندارد. این اساسنامه باید اصلاح شود و در قانون تکلیف دستگاه ها برای توسعه کتابخانه های عمومی و تقویت و تجهیز آنها و در دسترس بودن برای جوانان و مردم برنامه ریزی شود.

 

بحث کتابخوانی به عنوان یکی از مسایل مهم در ارتقای فرهنگ جامعه باید در ابتدا در فرهنگ خانواده ها بنشیند یعنی سرانه مطالعه باید در خانواده ارتقا یابد لذا ما معتقدیم پدر و مادر کتابخوان فرزند کتابخوان تربیت می کند. باید یک برنامه جامع برای ارتقا و تعالی خانواده طراحی شود. خوشبختانه امروز در کمیسیون فرهنگ طرح جمعیت و حمایت از خانواده یکی از بحث هایی است که در حوزه ارتقای شاخص ها بر بحث خانواده متمرکز شده است و یکی از مسایلی که در این طرح مورد توجه است، ارتقای توانمندی های خانواده در حوزه فرهنگ کتابخوانی است.

 

دستگاه ها باید به مسئولیت شان در حوزه توسعه فرهنگ کتابخوانی بپردازند، شهرداری ها و سایر ارگان ها در این زمینه مسئولیت شان مشخص است و باید به مسئولیت و وظیفه قانونی خود در این رابطه عمل کنند البته این مسئله نیز نیازمند تجدید نظر در اساسنامه کتابخانه های عمومی است.

 

اینکه کتابخوانی تا چه اندازه میان سیاستمدارن ما رواج دارد امری است که نمی توانیم به آن پاسخ مناسب دهیم. برخی از سیاستمداران ما اهل مطالعه به روز هستند، آگاهی و شناخت آنها از مسایل مختلف چه داخلی و بین المللی بالاست و در تمامی حوزه ها این آگاهی حکمفرماست اما برخی نیز ممکن است وقتی برای مطالعه نداشته باشند.

 

موثرترین کتابی که مطالعه کردید چه کتابی بوده است و چه کتاب هایی را به مردم و مسئولان برای مطالعه پیشنهاد می کنید؟

کتاب روشنایی علم کتاب خوبی بود که مطالعه کردم اما بعد از آن رمانی را در رابطه با نقش خانواده و پدر و مادر در رشد فرزند مطالعه کردم که آن را در کمیسیون فرهنگی مورد نقد قرار دادم. مسئولان باید کتاب های مبنایی و بنیادی را مطالعه کنند. در حوزه فکری و اندیشه ای کتاب هایی نظیر اندیشه اسلامی در قرآن، انسان تشکیلاتی و مباحث اعتقادی در حوزه اصول دین و تعالی اعتقادی از جمله مسایلی است که باید مسئولان آن را مورد مطالعه قرار دهند یا در حوزه علم و سیاست و سیاست بین الملل، روابط بین املل، تئوری های متعارض روابط بین الملل باید یک سیاستمدار حتما مطالعه جامعی داشته باشد چرا که مطالعه در این حوزه ها فرد را راستای اخذ تصمیم گیری مناسب و به موقع کمک می کند.

 

در کشور ما نهادهایی به صورت تخصصی به نشر در حوزه سیاست مشغول هستند. چالش ها و فرصت های نشر کتاب در این حوزه چیست؟

مشکل ما در حوزه نشر این است که حمایت جدی به فرهنگ کتابخوانی در کشور نشده است، هزینه های نشر بالاست و به همین دلیل هزینه کتاب نیز بالا می رود و این در سرانه هزینه خانواده دیده نمی شود. ما باید در ابتدا مشکلات کلی حوزه نشر را حل کنیم تا بتوانیم چالش ها و مشکلاتی را نیز که در حوزه تخصصی نشر در بخش سیاست داریم نیز رفع شود.

 

 

کد خبر 994530

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha