به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، شیوع ویروس کرونا زندگی فردی و اجتماعی خانواده های زیادی را این روزها تحت تاثیر قرار داده است. تعطیلی برخی مشاغل، تحمیل هزینه های تامین اقلام بهداشتی، مواد ضدعفونی و ماسک بر سبد خانوارها، اعمال محدودیت های تعاملی باعث شده است تا معیشت خانواده های کم بضاعت و اقشار آسیب پذیر جامعه بیش از گذشته تحت تاثیر مسائل اقتصادی قرار گیرد.
در این میان گروه های جهادی، خیران، فعالان مسجدی و فرهنگی جامعه، بچه های بسیج، روحانیون و طلاب همه و همه دست به دست هم برای کمک به خانواده های کم بضاعت وارد میدان شده اند. تاکیدات رهبر معظم انقلاب نیز شرایطی فراهم کرده است تا گروه های جهادی بیش از گذشته پای کار بیایند و برای خدمت به هموطنان مان همدل و همراه شوند.
ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه یکی از مجموعه هایی است که در طول چهار سال از آغاز فعالیت جهادی اش، در حوادث و بحران های مختلفی نظیر سیل و زلزله در کنار اقشار مختلف به مردم حادثه دیده خدمت رسانی کرده است. ساماندهی فعالیت ها جهادی طلاب و روحانیون سراسر کشور یکی از برنامه های اصلی این ستاد است. ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه امروز و در شرایط سخت کرونایی بار دیگر با حضور جهادی به میدان آمده است تا بخشی از رنج حاصل از شیوع کووید ۱۹ را بکاهد و با اقدامات جهادی به حمایت مادی و معنوی از هموطنان مان بپردازد.
با توجه به اهمیت موضوع حضور طلاب و روحانیون در فعالیت های جهادی به ویژه فعالیت جهادی حوزه های علمیه و روحانیون از آغازین روزهای شیوع ویروس کرونا در بخش های مختلف، خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام والمسلمین «محمدحسن زمانی» دبیر ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه گفتگو کرده است که در ادامه می خوانیم:
فلسفه تشکیل ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه چه بود؟
حوزه های علمیه به دلیل تعهدی که نسبت به جامعه دارند به مجرد اینکه حادثه ای در کشور رخ می دهد، پای کار می آیند و به مردم کمک می کنند. علما منشأ و مسئول هدایت گری جامعه و طیف های آسیب دیده را بر عهده دارند. حدود چهار سال پیش با وقوع سیل در استان های گلستان، خوزستان و لرستان و وقوع زلزله در کرمانشاه حوزه های علمیه و طلاب احساس مسئولیت کردند؛ بنابراین ستاد حوزوی بحران و حوادث غیر مترقبه با رویکرد کمک به افراد حادثه دیده چهار سال پیش تشکیل شد و 14 هزار طلبه در ستاد حوزوی بحران و حوادث غیر مترقبه فعالیت خود را آغاز کردند.
ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه در جریان شیوع ویروس کرونا چگونه وارد عمل شد؟ چه اقدامات اجرایی برای ساماندهی فعالیت جهادی طلاب در ایام کرونا انجام داده است؟
با شیوع ویروس کرونا ستاد حوزوی بحران و حوادث غیر مترقبه بر آن شد تا ستادی برای ساماندهی فعالیت های جهادی تشکیل دهد که این ستاد هفت نهاد عالی حوزوی شامل حوزه های علمیه برادران، حوزه های علمیه خواهران، جامعه الزهرا، جامعه المصطفی، دفتر تبلیغات اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی و مرکز خدمات حوزه های علمیه می باشد که خدمات رسانی را به صورت همزمان برنامه ریزی می کند.
ستاد حوزوی بحران و حوادی غیر مترقبه فعالیت های جهادی را به شکل استانی در همه کشور تشکیل داده ایم تا در صورت وقوع حادثه به صورت همزمان فعالیت کنیم. آیت الله «علیرضا اعرافی» مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور در جریان تشکیل کمیته های تخصصی ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه، عنایت ویژه ای داشته اند و این کمیته ها با حمایت های معنوی ایشان در سراسر کشور تشکیل و راه اندازی شد.
از زمان شیوع کویید 19 در کشور با توجه به اینکه قم اولین استانی بود که ویروس کرونا را شناسایی کرد و رسانه ای شد، ستاد حوزوی بحران و حوادث غیر مترقبه با حضور دکتر وکیلی نیا، پزشکی که کویید 19 را در ایران تشخیص داد و مدیر کل هلال احمر استان قم جلسه تشکیل داد.
در موج اول شیوع ویروس کرونا طلاب جهادی خواهر و برادر در قالب 10 کمیته تخصصی وارد عرصه خدمات رسانی به مردم شدند و در این مرحله 20 هزار طلبه خواهر در بخش های مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به خدمت رسانی در جامعه پرداختند.
درخصوص فعالیت کمیته های ده گانه ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه برای مقابله با کرونا توضیح دهید؟
کمیته های تخصصی که ذیل ستاد حوزوی بحران حوادث غیر مترقبه تشکیل شد، شامل کمیته عیادت از بیماران کرونایی در بیمارستان ها، کمیته تجهیز فوتی ها در آرامستان ها، کمیته علمی اقتصادی سیاسی، کمیته پیشگیری، کمیته بین الملل، کمیته تولید محتوای علمی، کمیته رسانه، کمیته پشتیبانی و کمیته طب می باشد.
اعضای کمیته عیادت از بیماران کرونایی در بیمارستان ها حضور پیدا می کنند و به جای همراه خدمات به بیماران ارایه می کنند. همچنین مشاوره روانشناسی بیماران کرونایی که دچار بحران روانی شده بودند نیز از جمله وظایف این کمیته است.
کمیته پیشگیری نیز در خصوص پیشگیری از انتقال ویروس کرونا، ضد عفونی معابر، توزیع محصولات بهداشتی، ماسک و مواسات مومنانه فعالیت می کنند. در کمیته علمی اقتصادی سیاسی زمینه ای فراهم کرده ایم تا اقتصاددانان و سیاستمداران برای حل بحران گرانی ها و ویرانی های اقتصادی ناشی از کرونا برای دولت و نظام را بررسی کنند و راهکارهای بهبود وضعیت اقتصادی ارایه کنند.
ارسال نامه منشور جامعه اسلامی و تحلیل الهیاتی از کرونا به 500 متفکر اسلامی دنیا آموزش و خدمت رسانی به طلاب خارجی از برنامه های کمیته بین الملل ستاد حوزوی بحران و حوادث غیر مترقبه است.
نگارش و چاپ 15 جلد کتاب با محوریت پاسخ به سوالات مربوط به کرونا و نحوه مواجهه با بلایای طبیعی در کمیته تولید محتوای علمی انجام شده است. کمیته رسانه نیز مسئولیت اطلاع رسانی و پاسخگویی به شبهات را بر عهده دارد. بیمه کردن طلاب فعال در بیمارستان ها و آرامستان ها و حمایت مادی و معنوی از این طلاب نیز بر عهده کمیته پشتیبانی می باشد.
در ادامه فعالیت کمیته های ده گانه ستاد حوزوی بحران و حوادث غیر مترقبه کمیته طب، اطبای متخصص عفونی دانشگاه علوم پزشکی و اطبای متخصص در طب سنتی و طب اسلامی دارای مدرک پزشکی دانشگاهی را گرد هم آورده است تا در خصوص راهکارهای پیشگیری، مقابله و قطع زنجیره پاندومی کرونا هم اندیشی کنند و راهکارها و برنامه های اجرایی در این زمینه ارایه دهند.
ستاد حوزوی بحران و حوادث غیرمترقبه و کمیته های ده گانه اش برای مقابله با موج سوم ویروس کرونا چه برنامه های دارد؟
ستاد حوزوی بحران و حوادث غیر مترقبه در موج سوم شیوع ویروس کرونا حدود 10 هزار طلبه خواهر و برادر را در سطح کشور و در قالب این کمیته های ده گانه ساماندهی کرده است و طلاب به صورت جهادی در بخش های مختلف به خدمت رسانی می پردازند. هفته گذشته نیز وبینار مجازی با حضور مسئولان گروه های طلاب و جهادی برگزار کردیم و در این وبینار در خصوص نحوه فعالیت ها و شرایط فعالیت در استان های مختلف بحث و تبادل نظر شد.
با توجه به ظرفیت های موجود در هر استان ممکن است تعداد کمیته های 10 گانه افزایش پیدا کند که این امر را به خود استان ها واگذار کرده ایم تا با توجه به ظرفیت و پتانسیل های موجود در این خصوص برنامه ریزی کنند.
فعالیت جهادی طلاب و روحانیت در مقابله با ویروس کرونا چه بازتابی در جامعه و عموم مردم داشته است؟
یک طلبه وقتی برای خدمت به جامعه آسیب دیده می رود، هدف اش باید رضای خدا و انجام تکلیف شرعی باشد نه نشان دادن خود و معرفی صنف خود باشد. انگیزه خدایی است که به عمل انسان ارزش می دهد؛ به عنوان نمونه در جریان وقوع سیل و زلزله در استان های مختلف کشور وقتی برای ساماندهی نیروها به استان سفر می کردم، صحنه های زیادی از همدلی و حضور خالصانه طلاب و روحانیون در عرصه خدمت رسانی به مردم مشاهده کردم. در روستای سیل زده ای که برای ساماندهی نیروها به آنجا سفر کرده بودم، 40 نفر برای کمک به مردم روستا آمده بودند تا خانه های پر از گل و لای را پاک سازی کنند، از بین آنها فقط دو نفر معمم بودند، آن دو نفر برای آنکه مسئولیت گروه را به عهده داشتند، ملبس بودند تا مردم با دیدن آنها به گروه امدادرسانی اعتماد کنند. پس از بررسی متوجه شدم تمام آن 40 نفر طلبه هستند اما برای خدمت رسانی ملبس نیامده اند و این اخلاص در خدمت رسانی به مردم خیلی برای من زیبا بود.
در شرایط مختلف بحرانی اکثریت روحانیون بدون لباس برای خدمت رسانی به مردم حضور پیدا می کنند و تعدادی هم به دلایل التزام به لباس با همان لباس روحانیت برای خدمت رسانی حضور پیدا می کنند و مهم نیت و اخلاصی است که در خدمت به مردم وجود دارد. در شرایط سیل، طلبه ها، استاد حوزه، محقق و نویسنده همه در کنار هم برای خدمت به مناطق روستایی حضور پیدا کرده اند و بیل به دست گرفته اند تا خانه و زندگی مردم را که مملو از گل بود، لایروبی کنند. این تاثیر درونی زیادی بر روی مردم دارد.
در شرایط شیوع ویروس کرونا نیز طلبه ها در بیمارستان ها حضور پیدا کردند تا در کنار بیماران کرونایی به خدمت رسانی بپردازند و در مواردی حتی به عنوان همراه بیمار کرونایی در بیمارستان حضور داشتند به ویژه در موج اول شیوع ویروس کرونا تعدادی از روحانیون معمم در بیمارستان ها حضور پیدا می کردند تا به بیماران و بستگان شان آرامش روانی بدهند.
امیدواریم روحانیت بتواند در بحران های اجتماعی وظیفه خود را ادا کند و در مباحث علمی نیز حضور فعال و ثمربخشی همچون گذشته داشته باشد.
نظر شما