به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، دوازدهمین دوره آزمون حفظ قرآن همراه با ترجمه و تدبر «ترنم وحی» هفته گذشته به همت موسسه کشوری مهد قرآن برگزار شد. به منظور بررسی آنچه در این دوره از آزمون باوجود شرایط ناشی از شیوع کرونا، انجام شده است با «سیدمحمود چاووشی»، مدیرعامل این موسسه گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
برگزاری دوازدهمین دوره آزمون حفظ قرآن «ترنم وحی» در شرایط ناشی از کرونا با چه تغییر و تحولاتی همراه بوده است؟
این دوره از آزمون، نخستین تجربه غیرحضوری ما بود، البته قبل از ورود به آزمون بحث تثیبت محفوظات حفاظ عموماً در کلاس های مجازی مرور و انجام شد که در نتیجه آن اُفت کمی و کیفی حفاظ را شاهد بودیم، چراکه هر سال از مجموع شرکت کنندگان در مرحله مقدماتی بین 50 تا 60 درصد به مرحله کشوری راه می یافتند اما امسال از 187 شرکت کننده در مرحله مقدماتی، 80 نفر به مرحله کشوری راه یافتند که این کاهش کمی و کیفی، تاثیر آموزش های حضوری را ثابت می کند.
علی رغم این، نمی شد اجازه داد که برگزاری آزمون به دلیل کرونا متوقف شود از این رو، دوازدهمین دوره «ترنم وحی» به صورت غیرحضوری برگزار شد که البته حُسن هایی نیز داشت ازجمله کاهش استرس و اضطراب حفاظ در مسابقات حضوری که در شیوه مجازی کاهش یافت و با تسلط بیشتری حضور یافتند اما از معایب آن می توان به نوسان در اتصالات اینترنتی و نیز کیفیت بعضاً پایین تصویر و صدا اشاره کرد.
آزمون کشوری با چه کیفیتی برگزار و داوری شد؟
سه تیم داوری برای ارزیابی محفوظات شرکت کنندگان مستقر بودند دو تیم در بخش خواهران و یک تیم در بخش برادران که از اعضای هیئت علمی موسسه بودند و البته استاد شهریار پرهیزگار هم از قم به صورت آنلاین با هیئت داوران همراه بودند. 71 شرکت کننده خواهر و 9 شرکت کننده برادر طی دو روز در این آزمون حفظ شرکت کردند و آزمون کتبی ترجمه و تدبر قرآن کریم هم به صورت غیرحضوری برای آنها برگزار شد، شامل 40 سوال که به صورت رندمی برای هر نفر انتخاب شد و در مدت معین پاسخ داده و ارسال کردند.
میزان مشارکت استان ها در دوازدهمین دوره آزمون حفظ ترنم وحی چگونه بوده است؟
موسسه کشوری مهد قرآن 145 شعبه در 21 استان دارد؛ از این میان، استان های یزد، قزوین، اصفهان، مازندران، تهران، خراسان، فارس، کرمان، خوزستان، مرکزی، سمنان، قم و آذربایجان غربی به ترتیب بیشترین میزان شرکت کنندگان را در دوره دوازدهم ترنم وحی داشته اند.
نکته مهم آنکه برترین های آزمون «ترنم وحی» در دوره های مختلف، در مسابقات رسمی و شناخته شده حفظ همچون مسابقات سازمان اوقاف و نیز رقابت های دارالقرآن امام علی(ع) حائز رتبه شده اند.
نتایج آزمون چه زمانی اعلام می شود؟
مشغول جمع بندی فرم های داوری و نمرات هستیم و نتایج پس از آن، به مهدهای قرآن سراسر کشور اطلاع رسانی می شود. باید توجه داشت چون «ترنم وحی» آزمون حفظ است نه مسابقه، از این رو، هر شخصی با خود سنجیده می شود هر کسی نصاب قبولی را کسب کند موفق به دریافت گواهینامه حفظ کل قرآن از سوی موسسه می شود که این گواهینامه با تایید و امضای استاد شهریار پرهیزگار، حجت الاسلام فومنی حائری موسس موسسه کشوری مهد قرآن و عبدالهادی فقهی زاده، معاون قرآن و عترت(ع) وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
در دوره های قبل به تناسب کمک های خیرانه جوایزی نفیس همچون سکه تمام طلا و یا نیم سکه به برندگان اعطا می شد امسال هم درصدد هستیم به تناسب شرایط اقتصادی و نیز حمایت خیران جوایزی را به برندگان اعطا کنیم.
فارغ از آزمون ترنم وحی، اکنون چه اولویت دیگری در موسسه کشوری مهدی قرآن دنبال می شود؟
مهد قرآن حدود چهار هزار حافظ کل در سطح کشور دارد که از این تعداد بیش از نیمی در آزمون های «ترنم وحی» شرکت کرده اند. ما درصدد هستیم تا «بنیاد شهریار پرهیزگار» را به عنوان مجمع حافظان کل عضو موسسه را راه اندازی کنیم. یکی از اهداف این مجمع ارتقای کیفی محفوظات حفاظ قرآن کریم است.
از دیگر اهداف تاسیس این بنیاد، ایجاد بانک اطلاعات دقیق از حفاظ کل و سعی در ارائه خدمات و تسهیلات به آنها و نیز استفاده از این ظرفیت عظیم قرآنی و فرهنگی است چراکه چهار هزار حافظ قرآن ظرفیتی بی بدیل است که باید به کار گرفته شود. البته عموم حفاظ ما مربیان فعلی موسسه مهد قرآن هستند و به تربیت حفاظ اشتغال دارند.
در چه مرحله ای از راه اندازی این بنیاد و مجمع قرار دارید؟
اساسنامه و زیرساخت بانک اطلاعاتی این بنیاد تهیه شده اما نیاز به امکانات و بودجه و نیروی انسانی دارد تا اجرایی شود که امید است به زودی بتوانیم آنها را تامین کنیم.
فعالیت های قرآنی در موسسات مردم نهاد نیازمند چه قسم حمایت هایی است؟
خوب است نذورات مردم با نیات و محورهای قرآنی انجام شود تا این نذورات به آموزش و نشر فرهنگ قرآن کریم اختصاص یابد چراکه موسسات قرآنی درآمدزا نیستند و عموماً کلاس هایشان رایگان است از این رو، اگر کمک خیران نباشد موسسات به مشکل برمی خورند. انتظار است رسانه های گروهی در این باره اطلاع رسانی و فرهنگسازی کنند تا خیران در زمینه آموزش قرآن به نوجوانان و جوانان و تربیت حفاظ قرآن ورود کنند و بانی شوند و نذر کنند و و بیشتر از گذشته کمک حال باشند.
این مسئله در موضوع وقف های قرآنی هم ضرورت دارد چراکه موقوفات قرآنی کشور هم در سطح مطلوبی نیست.
برنامه ای برای همکاری موسسه با مساجد در برگزاری دوره های تربیت حفاظ قرآن دارید؟
یکی از فضاهای برگزاری کلاس های موسسه کشوری مهد قرآن پیش از شیوع کرونا مساجد بودند اما بعضاً در برگزاری کلاس ها در برخی مساجد به مشکل برخورده ایم؛ تعدد مسئولان و تصمیم گیرندگان مسجدی باعث شده متاسفانه برگزاری کلاس های قرآنی رایگان در مساجد دچار مشکل شوند در صورتی که مساجد ظرفیت عظیم فرهنگی کشور هستند که اگر زمینه و بستر فراهم شود باید کمک حال برگزاری دوره های حفظ و تربیت حافظان قرآن کریم باشند.
نظر شما