امید عزیزی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، به خبرنگار شبستان گفت: در چهارمین همایش شورای عالی سیاستگذاری ثبت میراث فرهنگی کشور در بخش صنایع دستی، 2 اثر در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس(میراث معنوی) ثبت شد.
وی با اشاره به جایگاه حصیر بافی در گیلان، ادامه داد: رویش انواع گیاهان خودرو با توجه به اقلیم منطقه در کنار مرداب ها و آبگیرها سبب پدید آمدن انواع محصولات حصیری از دیرباز در گیلان شده که این فعالیت زنانه به عنوان یکی از اشتغالات فرعی خانوارهای روستایی و حتی شهری به ویژه در نواحی اطراف تالاب در کنار مشاغل اصلی از اقبال زیادی برخوردار بوده و از منابع درآمد به شمار می رفته است.
عزیزی، خاطرنشان کرد: در بافت حصیر از انواع گیاهان محلی و بومی استفاده می شود و از گیاه " سوف" برای بافت زیرانداز و از گیاه "لی" برای بافت انواع زنبیل، سبد، کلاه، سفره و غیره استفاده می شود.
وی نقوش به کار رفته در بافت زیراندازهای حصیری را شامل نقش پا، سایه، گل وشه، لیلا لاچ، غازیانی، کاول لاچ، ثوریا لاچ، شمشیر لاچ، گل دسته لاچ، و قالی لاچ معرفی کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، تصریح کرد: مهارت سنتی چوب تراشی گیلان نیز از جمله صنایع دستی بومی است که در منطقه ماسال به وسیله ابزارهای ساده و ابتدایی به تولید محصولات چوبی نظیر انواع قاشق و چنگال و غیره می پردازند.
عزیزی، افزود: در شهرستان رشت با استفاده از دستگاه خراطی نسبت به تراش چوب اقدام می کنند و به تولید محصولات مختلف مانند انواع ظروف، کاسه، بشقاب،گلدان، قاشق و چنگال، شانه، قلیان، عصا، دوک نخ ریسی و غیره می پردازند.
وی خاطرنشان کرد: در این هنر از چوب های مختلف موجود در منطقه نظیر افرا، ون، کیکم، ملج، سرخدار،گردو و غیره استفاده می شود و حسب مورد بر روی آن تزئینات کنده کاری، منبت و نقاشی صورت می گیرد.
گفتنی است، از 26 اثر پیشنهادی اداره کل در این همایش 25 اثر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما