یکصدمین شماره از فصلنامه خردنامه صدرا منتشر شد

یکصدمین شماره از فصلنامه خردنامه صدرا به صاحب امتیازی بنیاد حکمت اسلامی صدرا به زیور طبع آراسته شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ در این شماره از فصلنامه خردنامه صدرا، مقالاتی با عناوین «ابعدالطبیعه (متافیزیک) چیست؟»، «اسرار شریعت و منافع طاعت از نظر ملاصدرا»، «علیت فاعلی از دیدگاه متکلمان و فیلسوفان اسلامی»، «ساختار قضایای منطقی از دیدگاه فلاسفه و منطقدانان مسلمان»، «تحلیل تقسیمات دو ضلعی وجود بر مبنای نظام فلسفی صدرایی»، «ملاک شناسی مقربان در آثار تفسیری و فلسفی صدرالمتالهین»، «جایگاه «عمل» در وجود انسان از نگاه ملاصدرا»، «بررسی دیدگاه مدرس زنوزی درباره نظریه انقطاع عذاب الهی (با تکیه بر آراء ابن عربی و ملاصدرا)»، «از «حکمت» تا «کارکردگرایی»؛ تحلیلی نو از ماهیت پارادایم فکری صدرالمتالهین»، «سازگاری فهم ملاصدرا از قاعده «امتناع علم به معلول بدون علم به علت» با مبانی وجودشناختی حکمت متعالی»، «تحلیلی بر «تعالی حکمت»؛ با تکیه بر نفس شناسی و روش شناسی صدرایی» و «فلسفه و هنر» منتشر شده است.

اسرار شریعت و منافع طاعت از نظر ملاصدرا 

در چکیده مقاله «اسرار شریعت و منافع طاعت از نظر ملاصدرا» آمده است بر اساس آموزه‌های دینی، اعمال و مناسک مذهبی، علاوه بر پیکره ظاهری، چهره‌یی باطنی دارند که هویت و روح انسان را می‌سازند. در سنت اسلامی نیز آثار زیادی، گاه بوجه عام و گاه در قالب تحلیل برخی اعمال و مناسک خاص، درباره اسرار شریعت به رشته تحریر درآمده است که از آن جمله می‌توان به الفتوحات المکیه‌ ‌ابن‌عربی، أسرار الشریعه و اطوار الطریقه و أنوار الحقیقه‌ ‌سیدحیدر آملی،‌ ‌المحجه البیضاء‌ ‌ملامحسن فیض‌کاشانی، رساله التنبیهات العلیه علی وظائف الصلاه القلبیه‌ ‌شهید ثانی، اسرار الصلاه ‌امام خمینی(ره) و... اشاره کرد. ملاصدرا نیز در دو بخش از کتاب الشواهد الربوبیه فی المناهج السلوکیه‌ ‌به بحث پیرامون اسرار شریعت پرداخته است. مقاله حاضر دیدگاه ملاصدرا درباره اسرار شریعت را بررسی و تحلیل می‌کند.

ساختار قضایای منطقی از دیدگاه فلاسفه و منطقدانان مسلمان

در طلیعه نوشتار «ساختار قضایای منطقی از دیدگاه فلاسفه و منطقدانان مسلمان» آمده است قضیه منطقی حملیه باعتبار کیف تقسیم می‌شود به موجبه و سالبه و هر یک از آن دو، به اعتبار محمول تقسیم می‌شود به محصّله المحمول، معدوله المحمول و سالبه المحمول. اما در چگونگی ساختار و نیز مفاد آنها میان فلاسفه و منطقدانان اختلاف نظر جدّی وجود دارد که قابل تحقیق است. درباره تعداد اجزاء مقوّم حقیقت قضیه و اجزاء خارج از حقیقت قضیه که لازمه تحقق آن هستند نیز نظر واحدی وجود ندارد. تعداد اجزاء قضیه بحسب اختلاف هلیّات بسیطه و هلیّات مرکّبه موجبه و سالبه مشخص می‌شود. درباره نسبت حکمیه نیز برخی معتقدند در همه قضایا ـ‌ چه موجبه و چه سالبه ـ نسبت، ثبوتی و وجودی است ولی به عقیده برخی دیگر، این نسبت تنها در قضایای موجبه، ثبوتی است و در قضایای سالبه، سلبی و عدمی است. افزون بر این، مشروط یا غیر مشروط بودن تحقق موجبه معدوله نیز مطرح شده و قضیه سالبه المحمول نیز مورد مناقشه قرار گرفته است. ساختار قضیه سالبه المحمول در صورت ملفوظ، همانند قضیه سالبه محصّله است اما در مفاد و مدلول، متفاوت است. مفاد قضیه سالبه محصّله، رفع و قطع حکم ایجاب است ولی مفاد سالبه المحمول ایجاب سلب است. این نوع قضیه را خواجه‌نصیرالدین طوسی و از معاصرین، علامه طباطبایی بعنوان یک قضیه» منطقی قبول ندارند.

کد خبر 991435

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha