خبرگزاری شبستان//قم
اشاره:
یکی از نشانه های جامعه اسلامی سالم، توجه و حساسیت مردم نسبت به کسب روزی حلال است و اینکه هیچ زمینه و عاملی در چنین جامعه ای وجود نداشته باشد تا افرادی بهانه ای برای کسب رزق حرام داشته باشند.
اما چه زمینه هایی باعث به وجود آمدن این ناهنجار اجتماعی و مذهبی می شود؟ آیا نباید در جامعه اسلامی تمام ضوابط و قوانینش مبرا از ربا و رشوه و ... باشد و هیچ زمینه ای برای کسب رزق حرام برای شهروندان خود فراهم نکند؟ اما به نظر می رسد هنوز در جامعه اسلامی خودمان با این هدف فاصله داریم.
اما چه باید کرد تا این دغدغه را در درون افراد جامعه ایجاد کرد که حتی در صورت وجود شرایط کسب روزی حرام، از این حرام چشم پوشی کنند؟ آیت الله محمود رجبی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به این سوالات ما پاسخ می دهد.
جناب آقای رجبی! دلایل و زمینه های گرایش برخی افراد در جامعه به سمت کسب رزق حرام چیست؟
یکی از دلایل، ضعف بنیان های اعتقادی افراد است، امام صادق می فرمایند: دانستم که روزی من را که خدا مقدر فرموده کس دیگری نمی خورد و به همین جهت آرامش یافتم" این یعنی اگر انسان بداند آنچه نیاز واقعی اوست خداوند مقدر می کند و به طریق حلال روزی او به دستش می رسد، دیگر در حرص و ولع نسبت به دنیا بر نمی آید و آرامشی بر روح او حاکم می شود.
از چه طریقی می توان افراد را به این تفهیم رساند که به سمت کسب رزق حرام حرکت نکنند؟
اینکه ما بتوانیم مبانی فکری جامعه خودمان را تقویت و باورهایمان را مستحکم کنیم باید افراد را مقید به ضوابط کنیم، بخشی هم مسایل شرعی را مهم می دانند اما آموزش مسایل شرعی در جامعه ما مظلوم واقع شده و وظیفه همه روحانیون است که در رسانه ها مردم را با طریق درست و ضوابط شرعی آشنا کنند.
برخی افراد فکر می کنند با به کار بردن حیله شرعی، کار حرام، حلال می شود یا اطلاع ندارند و عمل می کنند و بعد از تکرار و کسب منافع، بسیار دشوار از منافع چشم پوشی می کنند.
اگر انسان ضوابط الهی را رعایت کند به سود اوست و خداوند با برکت دادن به کسب و کار انسان او را تامین می کند، تلاش و کوشش انسان موجب می شود که مالش بابرکت و سودش زیاد باشد.
نمونه های فراوانی در تجربه عملی مشاهده شده است که توجه به آنها می تواند جلوی کسب روزی حرام را بگیرد، باید فرهنگ دینی و ارزش های اخلاقی در جامعه تقویت شود تا از درون انسان ها انگیزه ایجاد شود والا اگر خود انسان ها ساخته نشوند مقررات خارجی را هم می توانند دور بزنند.
باید روح دینی را در کالبد افراد جامعه تقویت و نهادینه کنیم همچنین ارزشها را تقویت کنیم که این موجب می شود یک ضمانت درونی در فرد به وجود بیاید تا در هیچ شرایطی سراغ حرام نرود.
جامعه باید بداند چون مال حرام، مال دیگران است آثار وضعی دارد و در نتیجه اگر کسی مال حرامی به دست می آورد در زندگی خود و فرزندانش اثرگذار است و مال دیگران را خوردن موجب می شود که زندگی اش دچار اختلال شود.
اگر کمبود قانون داریم قانون گذاران باید قانونی مصوب کنند و اگر افرادی در اثر استفاده از قانون، مرتکب جرم می شوند باید دادگاه و دستگاه قضایی برخورد کند.
در سالی هستیم که به نام سال جهاد اقتصادی نامگذاری شده است، آیا کسب رزق حلال از مصادیق جهاد اقتصادی محسوب می شود؟
بدون شک وقتی واژه جهاد اقتصادی به کار برده می شود یک بخش آن، هم همین کسب و تجارت حلال است، یکی از مصادیق جهاد اقتصادی همین است که هر کس درحیطه فعالیت های اقتصادی خود تلاشهایی را انجام دهد و مقررات را رعایت کند.
این موجب می شود طبق آیات قرآن اگر به سمت حلال برویم رشد اقتصادی را به دنبال داشته باشد و در نتیجه به هدف جهاد اقتصادی که پیشرفت اقتصادی است، می رسیم.
پایان پیام/
نظر شما