به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، فاطمه کریم اللهی؛ امروز چهارشنبه هفتم آبان ماه ۹۹ مصادف با دهم ربیع الاول سالروز ازدواج پیامبر(ص) با خدیجه(ع) است. پیامبر 15 سال قبل ازبعثت با حضرت خدیجه کبری (سلام الله علیها) ازدواج نمودند.(1) از احادیث شیعه و اخبار عامه معلوم می شود که حضرت خدیجه (سلام الله علیها)بنت خویلد بن اسد، درعلم و اطلاع به کتب آن زمان معروف بوده است. او از زنان قریش، علاوه برکثرت اموال و املاک و تجاراتی که داشت، به عقل و کیاست نیز مزیت داشت و در آن زمان او را طاهره، مبارکه، سیده نسوان و ملکه بطحاء می گفتند. او ازکسانی بود که انتظار قدوم پیامبر(صلی الله علیه وآله) را می کشید و همیشه از علما علائم نبوت آن حضرت را جویا می شد.
افراد زیادی مانند عقبه بن ابی معیط و ابن ابی شهاب که هر یک چهارصد کنیز و غلام و خدمتکار داشتند، و ابو جهل و ابوسفیان و دیگر بزرگان عرب آن روز به خواستگاری آن حضرت آمدند؛ ولی آن حضرت قبول نفرمودند و هیچ شوهری اختیار نکردند و باکره و عذراء تا سرانجام خودشان در سن 25 یا 28 سالگی پیشنهاد ازدواج به پیامبر (صلی الله علیه وآله) دادند و این ازدواج مبارک با آداب و مراسم خاصی انجام شد.
حضرت خدیجه (سلام الله علیها) 24 سال و یک ماه با پیامبر(صلی الله علیه وآله) زندگی کرد، و تا آن حضرت زنده بود پیامبر(صلی الله علیه وآله) همسر دیگری اختیار نفرمود. همچنین حضرت خدیجه (سلام الله علیها) جمیع اموال خود را به پیامبر (صلی الله علیه وآله) واگذار کرد.
اگر چه ازدواج در اسلام واجب نیست اما بسیار بر آن تأکید شده و روایات متعددی در اهمیت ازدواج از پیامبر اکرم صل الله علیه وآله و ائمه معصومین علیهم السلام رسیده است. از جمله امام باقر علیه السلام از قول رسول خدا صل الله علیه وآله نقل می کند که فرمود: در اسلام هیچ بنایی پیش خداوند محبوب تر از ازدواج نیست و در روایت دیگری امام علی علیه السلام می فرماید: ازدواج کنید که ازدواج سنت رسول خدا صلوات الله علیه و آله است هر کسی دوست دارد که پیرو رسول خدا باشد باید به سنت او عمل کند.
مسأله ازدواج در اسلام آن قدر مورد توجه و اهمیت قرار داده شده است که انجام آن در بعضی از روایات مساوی با احراز نیمی از دین است؛ یعنی با ازدواج ، شخص نیمی از دین خود را تحصیل کرده. بعبارت دیگر شخصیت مؤمن با ازدواج به مرحله ای می رسد که با ازدواج نیمی از دین خود را حفظ می کند. در روایات آمده است که دو رکعت نماز انسان متأهل برتر از هفتاد رکعت نماز شخض مجرد است.
حجت الاسلام و المسلمین حشمتی، استاد دانشگاه و امام جماعت مسجد در گفت و گو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان به مناسبت سالروز ازدواج مبارک پیامبر (ص) و حضرت خدیجه کبری (س) گفت: اساسا یکی از عوامل بارز در اقبال حضرت خدیجه (س) به شخصیت تاریخی و وجود مقدس خاتم الانبیا حضرت محمد (ص) امانت داری این بزرگوار است. انسانی در عظمت و جایگاه حضرت خدیجه دلباخته مال و مال اندوزی نیست که اگر بود ثروت سرشار خود را در بسط اسلام به کار نمی بست اما وقتی حضرت می بیند که چطور جوانمردی تا عمق جان یک جوان 25 ساله نفوذ کرده است تحت تاثیر قرار می گیرد.
وی ادامه داد: میسره غلام حضرت در حقیقت چشم راست خدیجه در سفرهاست - غلامی که البته به برکت همین ازدواج از سوی خدیجه آزاد می شود - وقتی آن غلام تعریف می کند که محمد چقدر امانت دار و جوانمرد است این دلباختگی به حضرت در جان خدیجه بیشتر می شود و باعث می شود انگیزه و جاذبه بیشتری برای خواستگاری داشته باشد. به هر حال همه انسان ها در عمق جان خود متصل به فطرت الهی هستند و اگر کسی با فطرت خود در ارتباط باشد در آن صورت نمی تواند چشم های خود را بر روی این فضایل ببندد در آن صورت ازدواج پیمانی فراتر از ظواهر معمول خواهد بود.
حجت الاسلام حشمتی در پاسخ به این مطلب که پیام ازدواج یک جوان 25 ساله با یک بانوی 40 ساله چیست؟ گفت: بله در عرف ما نه تنها معمول نیست که زن از مرد در ازدواج سن بیشتری داشته باشد بلکه می گویند که مرد پنج شش سال از زن بزرگ تر باشد. اما ازدواج پیامبر (ص) به ما می گوید که ملاک صرفا نمی تواند ظاهر یا حتی سن و سال باشد. وقتی بانویی که وجاهت، عفت و پارسایی شان شهره است و از آن سو جوانی که آن فضایل اخلاقی را دارند حقیقتا به آن درجه از پختگی و وزانت انتخاب رسیده اند که می دانند چه می کنند و چه می خواهند چرا این وصلت شکل نگیرد.
وی خاطر نشان کرد: ما گاهی گرفتار تنگ نظری ها و تعصب های خودمان هستیم و می خواهیم همه چیز را با یک الگوی از قبل ساخته شده بسنجیم در حالی که قرآن به ما می گوید لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ، این شوخی نیست. کلام الهی است که شما تاسی به الگوی رفتاری پیامبر داشته باشید و کاری که پیامبر می کند این است که دربند آن قراردادها و الگوهای پیشینیان نیست. همچنان که حاضر نیست به لات و عزی قسم یاد کند نمی خواهد بسیاری از سنت هایی که برخلاف فطرت الهی است بپذیرد و با آن ها کنار بیاید. پیامبر یک الگوی کامل و سرمشقی زیبا برای مسلمانان است و همان طور هم که تاریخ نشان می دهد ازدواج پیامبر و حضرت خدیجه کبری بسیار مبارک و بابرکت است.
حجت الاسلام حشمتی اظهار داشت: وقتی ما به تاریخ نگاه می کنیم می بینیم این ازدواج مبارک چه رهاوردها، چه ارمغان های و چه آثار عالی را برای اسلام پدید آورد. از جمله این که گوهر تابناکی در دامان این بانوی بزرگوار پرورش یافت که وجود مقدس حبیبه و میوه قلب پیامبر حضرت فاطمه (س) است. این زهره زهرا است که از دامان ایشان امام حسن (ع) و امام حسین (ع) سرور جوانان اهل بهشت پرورش می یابند. از دامان ایشان است که عصمت پرورده می شود و وجود مقدس امام حسن و امام حسین و ائمه اطهار به دنیا می آیند و تمام جهان و زمین و زمان و کائنات را با سخنان و کلام و احادیث و معارف حقه امامیه نورانی می کنند.
اگر ازدواج پیامبر (ص) و حضرت خدیجه کبری (س) صورت نمی گرفت ما امروز این همه برکت را مشاهده نمی کردیم، این همه نور و برکت که حتی در همین قرن حاضر می بینیم از کجاست. منشا این برکت به همان ازدواج مبارک می رسد که سلاله طاهرین و اولیا و پاکان عالم از آن جاست. ما امروز شاهد نظام مقدس جمهوری اسلامی هستیم و کسی که بنیانگذار این انقلاب بود یعنی امام امت روح الله الموسوی الخمینی خود فرزندی از تبار همان امامان معصوم است که این همه مردم از دانشجویان و طلبا و کارگران و کشاورزان، صنعتگران، پیشه وران و صنوف به حرکت نورانی ایشان پیوستند و در ادامه این پرچم به دست فرزندی دیگر از این خاندان یعنی مقام معظم رهبری داده شد. در حقیقت امروز یکی از آثار نورانی ازدواج پیامبر (ص) و حضرت خدیجه (س) همچنان ادامه دارد و به نصح صریح قرآن که می فرماید إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ، این خیر و کوثر کثیر همچنان ادامه خواهد یافت و امیدواریم همه خود را در زمره این کوثر بدانند.
منابع:
1- بحارالانوار: ج 95 ص 357. فیض العلام: ص 211.
نظر شما