به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست هماهنگی همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعه روابط منطقهای با حضور رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران و رییس سازمان منطقه آزاد انزلی برگزار شد. سید یحیی(رحیم) صفوی رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران و دبیر همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا در این نشست با تقدیر از همکاری های دبیرخانه مناطق آزاد، سازمان منطقه آزاد انزلی، مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام و انجمن ژئوپلیتیک ایران در ایجاد زمینه های لازم جهت برگزاری این همایش بین المللی گفت: ما می خواهیم با برگزاری این رویداد بزرگ علمی، این پیام را به دشمنان بدهیم که راهبرد فشار حداکثری و تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران شکست خورده است و جمهوری اسلامی ایران با استفاده از ظرفیت های اقتصادی و کریدورهای تجاری کشورهای حوزه های ژئوپلیتیکی دریای خزر دو مسیر راهبردی تعامل با چین را از طریق آسیای مرکزی و تعامل با کشورهای اوراسیا فعال ساخته است.
وی در تحلیل مسیر دوم ادامه داد: مسیر دوم توسعه روابط سیاسی، اقتصادی با اتحادیه اوراسیا یعنی کشورهای روسیه، قزاقستان، بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان است.
رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران با بیان اینکه هدف از برگزاری این نشست انجام هماهنگی های نهایی جهت برگزاری همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیاست اظهار داشت: این همایش بین المللی یک رویداد علمی و کاربردی است و ما امیدواریم برگزاری آن منجر به تقویت روابط اقتصادی میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تعمیق فضای همکاری و تعامل منطقه ای باشد.
رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران افزود: آمریکایی ها و اروپایی ها معنا و مفهوم این روابط جدید و پیام این همایش بین المللی را به خوبی درک می کنند.
صفوی در تشریح ظرفیت های بالای ایران جهت نقش آفرینی مؤثر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا تأکید کرد: ایران در حقیقت یک چهارراه ترانزیتی است که محور شمال-جنوب، شرق به غرب و غرب به شرق را متصل می کند.
این استاد جغرافیای سیاسی با تأکید بر اهمیت بنادر شمال کشور در توسعه روابط منطقه ای و تقویت اقتصاد ملی تصریح کرد: یک زمان بنادر جنوب از ماهشهر و بندرعباس تا چابهار بیش از ٧٠ درصد واردات و صادرات ایران را عهده دار بودند. اما پیشنهادات ارائه شده در مقالات رسیده به همایش آن است که حدأقل 50 درصد از این نقش را به حوزه ژئوپلیتیکی دریای خزر بدهیم.
وی این نگاه را یک جهت گیری راهبردی در حوزه اقتصادی دانست و خاطرنشان کرد: این جهت گیری راهبردی می تواند در یک دوره 20 ساله برای جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهایی که مایل به پیوستن به آن هستند به شکوفایی اقتصادی منجر خواهد شد.
صفوی با بیان اینکه مسئولیت کمیته تدوین ملاحظات دفاعی، امنیتی، پدافند غیرعامل و ژئوپلیتیک سند ملی آمایش سرزمین در افق 1424 را عهده دار است، تأکید کرد: در سند ملی آمایش سرزمین در افق 1424 که در سازمان برنامه و بودجه کشور در حال تدوین نهایی است سهم و نقش ویژه ای به دریای خزر و بنادر شمال کشور به ویژه بندر انزلی و کاسپین داده شده است چون دریای خزر باعث پیوند ایران با سه حوزه ژئوپلیتیکی مجاور می شود.
رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران در تشریح نقش دریای خزر در توسعه روابط منطقه ای میان جمهوری اسلامی ایران و حوزه های ژئوپلیتیکی مجاور خاطرنشان کرد: دریای خزر موجب پیوند ایران با حوزه ژئوپلیتیکی آسیای میانه می شود که ما از این مسیر به چین متصل می شویم. همچنین از طریق حوزه ژئوپلیتیکی اوراسیا و پنج کشور عضو این اتحادیه به اروپا متصل می شویم.
وی افزود: حوزه ژئوپلیتیکی قفقاز-آناتولی سومین حوزه است که از طریق دریای خزر ایران را به آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و ترکیه و اروپا پیوند می دهد. همچنین ایران می تواند از طریق دریای خزر، آسیای میانه را از مسیر عراق، سوریه به مدیترانه و اروپا متصل کند.
صفوی با بیان اینکه اتحادیه اقتصادی اوراسیا به عنوان فضای گشایش اقتصادی کشور برای واردات و صادرات در دوره تحریم ها مطرح است، اظهار کرد: آمریکایی ها نمی توانند راه صادرات چین را از طریق زمینی و مسیر چین، قزاقستان، ایران، ترکیه و مدیترانه یا مسیر ایران، عراق، سوریه و مدیترانه را کنترل کنند.
دبیر همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا افزود: با اتصال راه آهن ایران به بصره و سوریه کریدور غرب به شرق و شرق به غرب از مسیر ایران فعال خواهد شد، البته آمریکایی ها و صهیونیست ها و برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در این موضوع کارشکنی می کنند و لکن اشتباه می کنند.
وی با تأکید بر اهمیت و ضرورت همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعه روابط منطقه ای خاطرنشان کرد: این همایش یک رویداد کاربردی است و پیش بینی شده با فعالیت اتاق بازرگانی ایران و روسیه جمعی از بازرگانان و شرکت های خصوصی و دولتی ایران و روسیه و سایر کشورهای عضو در این همایش بین المللی حضور پیدا کنند و با یکدیگر گفتگو و تعامل تجاری برقرار سازند.
صفوی افزود: این همایش کاملاً در جهت منافع ملی و مطرح شدن نقش ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، مطرح شدن بندر کاسپین، بندر انزلی و استان گیلان برگزار می شود و اینکه ما تصمیم گرفتیم این همایش را در منطقه آزاد انزلی برگزار کنیم به این دلیل است که این منطقه در روابط بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و برای منافع ملی ایران یک نقش اساسی عهده دار است.
وی ادامه داد: منافع مشترک کشورهای اوراسیا یک اصل است که در این همایش به آن پرداخته خواهد شد. اگرچه این همایش در استان گیلان برگزار می شود اما در کشور و در روابط اقتصاد بین الملل تأثیرگذار خواهد بود.
این مدرس دانشگاه در ادامه با تاکید بر ارتباط بیشتر امور کمیته های علمی، اجرایی و بین الملل همایش طی یک ماه آینده تصریح کرد: باید در زمان باقیمانده کلیه ملزومات و هماهنگی های لازم در جهت برگزاری این همایش ارزشمند انجام شود.
در ادامه این جلسه روزبهان مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی با تأکید بر اهمیت مناطق آزاد در توسعه روابط منطقه ای گفت: تجربه نشان داده که همواره دشمنان بر مبنای نقاط آسیب پذیری به کشور ما فشار وارد می کنند، آنها هیچ گاه با حمله نظامی به دنبال تسلیم ملت ایران نیستند چون از اقتدار نظامی و قدرت بازدارندگی مؤثر ایران مطلع هستند، آنها اقتصاد را نقطه حمله و هجمه علیه ملت و دولت ایران قرارداده اند و ما باید این نقطه اسیب پذیری را تبدیل به نقطه قوت کنیم و مناطق آزاد در این موضوع نقش تعیین کننده ای عهده دار هستند.
وی همچنین با تأکید بر ویژگی های منحصربفرد منطقه آزاد انزلی نسبت به سایر مناطق آزاد شمال کشور افزود: نزدیکی منطقه آزاد انزلی به پایتخت، قرارگیری در کریدور شمال- جنوب و شرق به غرب، برخورداری از زیرساخت های توسعه، وجود منابع انسانی تواتمند و ضریب امنیت بالا موقعیت منحصربفردی را به منطقه ازاد انزلی بخشیده است.
روزبهان با بیان اینکه روسیه و چین ار طریق دریای خزر با ایران در ارتباط هستند خاطرنشان کرد: منطقه آزاد انزلی تنها منطقه آزاد دریایی در شمال کشور است که از طریق دریای خزر و بندر آکتائو قزاقستان، چین را به ایران و به صورت مستقیم روسیه را به ایران متصل می کند.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی افزود: ما در منطقه آزاد انزلی برای بهره برداری از این ظرفیت ها برنامه داریم، در حال تقویت بنادر خود هستیم، زیرساخت های صنعتی را توسعه می دهیم و اتصال ریل به منطقه را با سرعت بیشتری پیگیری می کنیم و برگزاری این همایش بین المللی را در همین جهت ارزیابی می کنیم.
در پایان این نشست مقرر شد همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعه روابط منطقه ای به صورت یک روزه و با حفظ پروتکل های بهداشتی به صورت محدود حضوری و ویدئوکنفرانسی در تاریخ سه شنبه 27 آبان ماه 1399 با حضور اساتید داخلی و خارجی و مقامات ایرانی و خارجی در مرکز همایش های بین المللی منطقه ازاد انزلی برگزار خواهد شد.
نظر شما