به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، این پژوهش به دنبال شناسایی تاثیربکارگیری انواع انتخاب عقلانی کنشگران بر رضایت از زندگی است و در پی آن است تا اثرات ناشی از سرمایه اجتماعی، دینداری و احساس محرومیت نسبی بر رضایت از زندگی را بکاود و به این سوال پاسخ دهد که میزان رضایت از زندگی کنشگران در گروههای مختلف سنی، تحصیلی و ... چه تفاوتی باهم دارد.
این پژوهش مجموعاً در ۵ فصل تدوین شده که در فصل اول به ذکر کلیات تحقیق پرداخته شده و در فصل دوم ادبیات نظری تحقیق از نظر گذرانده شده است. توضیح درباره روش تحقیق و تعاریف متغیرها، موضوع فصل سوم است، فصل چهارم یافتههای تحقیق را ارائه میکند و فصل پایانی به جمعبندی و ارائه پیشنهادات اختصاص داده شده است.
پژوهشگر در این مطالعه ضمن بررسی انواع عقلانیت (هنجاری، فردی و دگرخواهانه)، نتیجه میگیرد که در میان انواع عقلانیتها، عقلانیت هنجاری بیشترین رابطه را با احساس رضایت از زندگی دارد و معتقد است رعایت کردن ارزشها و هنجارهای حاکم بر جامعه، یک عامل مهم در احساس رضایت از زندگی است.
به استناد این پژوهش، علیرغم ایجاد عقلانیت اجتماعی از ترکیب عقلانیت هنجاری، فردی و دگرخواهانه، عقلانیت هنجاری در جامعه ایران، از عقلانیت اجتماعی مهمتر است و از جایگاه بالایی برخوردار است. به همین دلیل پژوهشگر، جامعه را نیازمند معرفی و روشنسازی ارزشها و هنجارهای خود میداند و باور دارد باید از طریق سیستمهای آموزشی و رسانههای جمعی به شفافسازی و تبیین ارزشها و هنجارهای موجود در جامعه پرداخته شود تا افراد با رعایت کردن آنها از زندگی خود لذت بیشتری ببرند.
در بررسی ارتباطات میان فاکتورهای سرمایه اجتماعی، دینداری، احساس محرومیت نسبی، گروههای مختلف و احساس رضایت از زندگی، ضمن تشریح چگونگی تأثیر و تأثر هریک از این مولفهها بهطور مبسوط، به استناد یافتههای تحقیق، رضایت از زندگی در گروه زنان و مردان و گروههای سنی تفاوت معناداری ندارد و متغیرهای ثابت دیگری ازجمله «وضعیت اشتغال» و «درآمد» جزو عاملهای موثر هستند و مطابق با نظریههای رضایت از زندگی، سطوح اولیه برای به وجود آمدن احساس رضایت از زندگی، مسائل مربوط به حوزه اقتصادی هستند. به همین دلیل در پایان، به سیاستگذاران و برنامهریزان توصیه شده که جنبههای اقتصادی زندگی افراد در درجه اول، مورد ملاحظه قرار گیرد.
نظر شما