خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: امارات و بحرین در هفته های گذشته با پشت کردن به فلسطین دست سران صهیونیسم را فشردند و توافقنامه عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر اسرائیل را امضا کردند. حال این پرسش برای بسیاری از مردم جهان عرب و اسلام مطرح شده است که آیا عربستان، کشور بعدی پس از این دو کشور خواهد بود که روابط خود را با این رژیم برقرار خواهد کرد؟
این پرسش از آنجا مطرح می شود که شخصیت های سیاسی عربستان در اظهارات تندی به رهبران فلسطین تاختند و آنها را به خاطر مواضع شان محکوم کردند. این درحالی است که عربستان بر پایبندی به حمایت از مسئله فلسطین و طرح عربی برای صلح در منطقه تاکید دارد.
این رفتار متناقض مقامات عربستان در اظهارات «بندر بن سلطان» سفیر پیشین عربستان در واشنگتن و رئیس پیشین اطلاعات به خوبی مشخص است. به طوری که در اظهارات خود با عبارت های تند به رهبران فلسطین به دلیل مخالفت شان با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی حمله می کند و رفتار آنها را غیرقابل قبول می داند. حال آن که رفتار متحدان عرب خود را که دست دوستی به دشمن دیرینه اسلام دادند، نادیده می گیرد.
شاید عربستان به طور علنی عادی سازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی را تایید نکرده باشد، اما سکوت مقامات آل سعود نسبت به این مسئله و اظهارات مقامات ارشد این کشور در محکومیت رفتار رهبران فلسطین و حمله به آنها با عبارت های ناشایست نشان از آن دارد که مقامات آل سعود مهر تایید بر این اقدام متحدان عرب خود می زنند.
برخی تحلیلگران معتقدند که در عربستان اختلاف آشکاری نسبت به مسئله فلسطین و طرح های منطقه ای مربوط به آن وجود دارد. به طوری که «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان نمی خواهد در مسیر حکومتداری اش از اصول عربی و اسلامی به خصوص مسئله فلسطین عقب نشینی کند، اما «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان براین باور است که منفعت عربستان جدید در رویکرد جدید به خاورمیانه است. به همین دلیل نزدیکی به رژیم صهیونیستی را می پسندد.
ولیعهد عربستان بیش از یک بار در اظهاراتش گفته بود که خاورمیانه اروپای جدید خواهد بود. به همین دلیل محمد بن سلمان از حامیان مهم برنامه «جرد کوشنر» در منطقه است.
برهمین اساس، «محمد علوش» تحلیلگر سیاسی عرب معتقد است که بعید به نظر می رسد در دوره سلمان بن عبدالعزیز عادی سازی روابط علنی بین عربستان و رژیم صهیونیستی انجام شود.
علوش می گوید: تحویل قدرت به بن سلمان به این معنی نیست که عادی سازی روابط مسلم خواهد شد، اما نزدیکی بیشتر با رژیم صهیونیستی انجام خواهد شد.
اما اگر به گفته علوش عربستان توافقنامه عادی سازی روابط را امضا نکند، به این معنی نیست که عربستان پایبند به مسئله فلسطین است، بلکه شاید نمی خواهد بیش از این چهره اش در میان کشورهای عربی و اسلامی مخدوش شود. به خصوص که این اقدام بحرین و امارات موجی از خشم و نارضایتی مسلمانان را در پی داشت.
عربستان در تمام این سالها تلاش کرده بود که ام القرای جهان عرب باشد، اما اقدامات سال های اخیر بن سلمان چهره این کشور را در میان ملت های عربی و اسلامی مخدوش کرده است. به همین دلیل اگر به طور علنی توافقنامه ای را با رژیم صهیونیستی امضا نکند، چهره اش بیش از پیش مخدوش می شود، به خصوص که مسئله فلسطین یک مسئله عربی اسلامی است.
نظر شما