توجه آیت الله تسخیری به مسئله تقریب مذاهب اسلامی برگرفته از موضع مکتبی ایشان بود

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تأکید کرد: توجه آیت الله تسخیری به مسئله ی تقریب مذاهب اسلامی برگرفته از موضع مکتبی ایشان بود و ایشان در تمام جایگاه هایی که حضور داشت، مبلّغ تقریب بود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری دبیرکل مجمع عصر روز چهارشنبه طی سخنانی در وبینار «آیت‎الله تسخیری، فقیه گفتمان و دنیاگرد وحدت‌جو» که به مناسبت چهلمین روز ارتحال آیت الله تسخیری برگزار شده بود با اشاره به اینکه توجه ایشان به مسئله تقریب مذاهب اسلامی برگرفته از موضع مکتبی ایشان بود، اظهار داشت: ایشان در تمام جایگاه هایی که حضور داشت، مبلّغ تقریب بود، مسئله وحدت امت اسلامی و از بین بردن اختلافات و حساسیت ها میان جریان های فکری، مذهبی و سیاسی، با خون او درآمیخته و کل وجود او را فرا گرفته بود. لذا کمتر می بینیم که در نشستی درباره مسئله وحدت امت اسلامی و تقریب مذاهب سخن نگفته باشد.


وی با بیان اینکه آیت الله تسخیری به شدت در مقابل مسائلی که به وحدت و تقریب ضربه می زد حساس بود و به همین دلیل هرگونه رفتار اهانت آمیزی که از پیروان مذاهب مختلف سر می زد و موجب برانگیخته شدن تعصبات مذهبی می شد را به شدت محکوم می کرد، افزود: اینگونه موضع گیری های آیت الله تسخیری برگرفته از ایمان ایشان به اهداف والای رسالت اسلامی بود؛ اهدافی که بشریت برای رسیدن به عدالت و برابری و امنیت و آرامش، و در پیمودن مسیر به سمت کمالی که خداوند متعال برای افراد بشر ترسیم کرده است، انتظار آن را می کشند. از این رو، اختلافات مذهبی در برابر این هدف بزرگ و مشترک رسالت آسمانی کمرنگ و کوچک خواهد شد.


دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تأکید کرد: آیت الله تسخیری همچنین نسبت به عدم احترام به دیگران در گفتگوها بسیار حساس بود و همواره فرموده پیامبر گرامی اسلام (ص) در خطاب به مشرکان را یادآور می شد که فرمودند: «وَإِنَّا أَوْ إِيَّاكُمْ لَعَلَى هُدًى أَوْ فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ» پیامبر اسلام (ص) با وجود اینکه به هدایت پروردگارش یقین داشت اما مأمور شده بود که مشرکان را به گونه ای خطاب قرار دهد که باب گفتگو با دیگران باز باشد. آیت الله تسخیری همچنین این آیه قرآن را بیان می کرد که خداوند فرموده است: « قُل لَّا تُسْأَلُونَ عَمَّا أَجْرَمْنَا وَلَا نُسْأَلُ عَمَّا تَعْمَلُونَ» بدان مفهوم که: ما درباره گناهان شما سوال نمی کنیم، اما برای احترام به دیگران می فرماید، درباره آنچه که انجام می دهید سوال می کنیم.


دکتر شهریاری با اشاره به اینکه نگاه تقریبی مرحوم آیت الله تسخیری او را به مشارکت در تمام محافل دینی، علمی و فرهنگی که از طریق آن می توانست همگان را به وحدت و تقریب دعوت کند، وادار می کرد، اظهار داشت: نگاه تقریبی آیت الله تسخیری همچنین در توجه و اهمیت ایشان به تمام پروژه های تقریبی جهان اسلام متجلی می شود. ایشان به استراتژی تقریب در آیسسکو و در دیدگاه علامه شمس الدین اهتمام می ورزید و این استراتژی تقریب را در مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی وضع کرد.
وی افزود: او علاوه بر مشارکت در صدها کنفرانس، نشست و مصاحبه، در جلسات مجمع فقه اسلامی جده نیز حضور می یافت و مسائل فقهی از دیدگاه اهل سنت و شیعه را در آنجا مطرح می کرد تا بر مشترکات اهل سنت و شیعه درباره آن مسائل تأکیدی داشته باشد و تبیین کند که آنچه به عنوان مسائل اختلافی میان اهل سنت و شیعیان مطرح می شود در واقع مسائل مشترک میان آنها است.
دبیرکل مجمع گفت: درباره طرح های تقریبی شخصیت های مسلمان معاصر شیعه و سنی از جمله طرح تقریبی ابو الاعلی مودودی، از علمای اهل سنت و طرح تقریبی سید محسن امین و همچنین سید عبدالحسین شرف الدین، از علمای شیعه، کتاب هایی تالیف کرده است.


وی با بیان اینکه آیت الله تسخیری در چارچوب دعوت به تقریب، همگان را به میانه روی و اعتدال نیز دعوت می کرد چرا که یک اصل اسلامی است و قرآن کریم و سنت پیامبر (ص) و آموزه های اهل بیت (علیهم السلام ) آن را تأیید کرده اند، افزود: آیت الله تسخیری عقیده داشت که حوادث تروریستی و افراط گرایی هایی که در جهان اسلام مشاهده می شود ناشی از نبودِ این اصل مهم انسانی و اسلامی است.
دکتر شهریاری با اشاره به اینکه آیت الله تسخیری توجه زیادی به مکتب شهید محمد باقر صدر داشت، گفت: آیت الله تسخیری همواره می گفت: من در هر موضوعی که بررسی می کنم و هر موضعی که اتخاذ می کنم، خود را مدیون شهید صدر می دانم. لذا آثار اندیشه شهید صدر در تمام نظریات اقتصادی، فلسفی، اجتماعی و حتی مواضع سیاسی ایشان کاملا مشهود بود.
وی سخنان خود را با اشاره به برخی بیانات رهبر معظم انقلاب در حکم انتصاب آیت الله تسخیری به دبیرکلی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و پیام تسلیت ایشان به مناسبت درگذشت آن مرحوم، به پایان رساند.

 

کد خبر 978684

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha