خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: 31شهریور سال 1359 عراق با حملات هوایی به ایران رسما جنگ علیه کشورمان را آغاز کرد. این در حالی بود که 19 ماه از پیروزی انقلاب اسلامی نگذشته بود. جنگ عراق با ایران که در کشومان با عنوان «جنگ تحمیلی» یا «دفاع مقدس» و در عراق با نام «قادسیه صدام» شناخته می شود، طولانی ترین جنگ در قرن 20 میلادی و دومین جنگ طولانی این قرن بعد از جنگ ویتنام بود که هشت سال طول کشید. در 29 مرداد سال 1367 آتش بس رسمی بوسیله دبیر کل سازمان ملل اعلام شد و جنگ ایران و عراق پایان یافت. به مناسبت چهلمین سالگرد جنگ تحمیلی و با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری بر ضرورت حفظ ارزش های دفاع مقدس گفتگویی با «دکتر محمدرضا نوروزی» از نویسندگان و پژوهشگران کشورمان ترتیب دادیم که بدین شرح است:
تا چه اندازه توانستیم فرهنگ دفاع مقدس را به نسل جوان منتقل کنیم؟
در تبیین فرهنگ دفاع مقدس و ترویج آن در جامعه کارهای خوبی انجام شده است. نهادهای مختلف از جمله سپاه، بسیج، مساجد، آموزش و پرورش و دفتر حفظ و نشر آثار حرکت های خوبی را در راستای ترویج فرهنگ دفاع مقدس انجام داده اند اما باز هم جای کار وجود دارد. حضرت آیت الله خامنه ای فرموده اند که هرچه در مورد فرهنگ دفاع مقدس در قالب های هنری کار انجام شود، باز هم جا دارد.
چه جنبه هایی از دفاع مقدس خوب تبیین شده است؟
به نظر بنده فرهنگ شهادت طلبی و شجاعت به خوبی پردازش واقع شده است. جوانان ما در دفاع از مرز و بوم و کیان کشور اسلامی از جان خود گذشتند. خاطرات جبهه و جنگ نیز به خوبی تبیین شده است. در قالب خاطرات نیز بسیاری از مسایل دفاع مقدس تبیین شده است.
چه جنبه هایی از دفاع مقدس مغفول مانده است؟
به نظر می رسد معنویتی که در وجود و زندگی رزمندگان بوده است، باید بیشتر معرفی شود. در مورد جنبه های شخصیتی رزمندگان باید بیشتر کار شود. یکی از راه های ترویج فرهنگ شهادت و ایثار، تبیین زندگی شهداست. اگر شخصیت شهدا خوب معرفی شود، نوجوانان و جوانان همذات پنداری می کنند و آنها را به عنوان قهرمان، الگو قرار می دهند و دیگر دنبال الگوهای غربی نمی روند. بسیاری از شهدای ما از جمله شهید هادی که کتاب «های دل ها» در مورد وی نوشته شده است، جزو فرماندهان نبودند اما واقعا قهرمان بودند.
کدام یک از قالب های هنری بهتر شهدا و دفاع مقدس را معرفی کرده است؟
به نظرم در قالب عکس و تصویرگری دفاع مقدس به خوبی تبیین شده است. برخی عکس ها از هزاران جمله بهتر مفاهیم را بیان می کند و با مخاطب ارتباط می گیرند. در قالب فیلم هم دفاع مقدس خوب معرفی شده است و ما در این زمینه کارهای خوبی داشتیم. کتاب های خوبی نیز در مورد شهدا و دفاع مقدس نوشته شده است ولی به نظرم بسیاری از کتاب های دفاع مقدسی حجیم و برای بزرگسالان است.به عنوان مثال کتاب های خوبی مانند «دا» نوشته شده است اما نوجوانان و جوانان حوصله نمی کنند آنها را بخوانند. بهتر است که این کتاب ها را در مجموعه داستان و مختصرتر برای نوجوانان چاپ کنیم چون نوجوانان و جوانان امروزی همه چیز را به صورت ساندویچی دوست دارند. پس بهتر است که کتاب های دفاع مقدس در قالب داستان کوتاه برای نسل جدید بیان شود زیرا آنها حوصله شان نمی گیرد که داستان های بلند و کتاب های قطور بخوانند. مسئله دیگر این است که باید به صورت رایگان یا با قیمت ارزان کتاب ها در مورد شهدا و دفاع مقدس توزیع شود. در قالب تئاتر کار کمی در مورد دفاع مقدس صورت گرفته است.
نقش زنان در دوران دفاع مقدس تا چه اندازه تببین شده است؟
می توان گفت که در این زمینه تقریبا در حق زنان اجحاف شده است زیرا آن طور که شایسته و بایسته است به نقش زنان در دوران دفاع مقدس پرداخته نشده است. فیلم های کمی در این حوزه ساخته شده و کتاب های کمی همچون «دا» نوشته شده است. مردان مبارز و شهادت طلب را زنان تربیت کردند. بر این اساس باید به نقش آنها پرداخته شود. بسیاری از تولیدات رسانه ای ما خیلی کم به نقش و عملکرد بانوان در دوران دفاع مقدس پرداخته اند. زحمات و ایثارگری آنها شجاعانه و قابل تقدیر است و بیش از پیش باید تبیین شود.
و حرف آخر ؟
همه ما مدیون شهدا هستیم. هر کاری در مورد شهدا و دفاع مقدس انجام دهیم، نمی توانیم ادای دین کنیم. تنها می توانیم گوشه ای از زحمات آنها را جبران کنیم.
نظر شما