ایران، حتی مرجع علوم اسلامی در جهان نیست

استاد ممتاز حوزه علمیه قم با اشاره به بی توجهی اندیشمندان به علوم اسلامی و ایرانی، تأکید کرد: ایران حتی نتوانسته است مرجعیت علوم اسلامی در جهان را به دست گیرد.

به گزارش خبرنگار شبستان آیت الله دکتر مهدی هادوی تهرانی، سخنران مراسم اختتامیه دومین کنگره ملی علوم انسانی با ابراز خرسندی از ظرفیت پدید آمده برای بحث از علوم اسلامی _ ایرانی گفت: گرچه این علوم مدت ها با بی توجهی یا کم توجهی اندیشمندان رو به رو شده بود، اما امروزه شاهد پدید آمدن ظرفیت های مناسبی برای گفتگو در این حوزه هستیم.
 

هادوی تهرانی با اشاره به خاتمیت دین اسلام و کامل بودن این آیین الهی اذعان داشت: دین خاتم باید پاسخگوی تمام ساحت های بشری باشد.
وی اضافه کرد: اسلام باید در تمام علوم انسانی نقش محوری خویش را ایفا نماید و اندیشمندان مسلمان باید آموزه های اسلامی را در تمام حوزه های علمی از درون اسلام استخراج نمایند.
 

 

این استاد ممتاز درس خارج حوزه های علمیه به ارائه تعریفی جدید از اجتهاد پرداخت و گفت: اگر اجتهاد سنتی، سعی فقیه برای ظن به احکام شرعی تعریف می شد، اجتهاد در معنای جدید خود، تلاش روشمند برای دستیابی به عناصر دینی است.
وی از ضرورت نگاه نظام مند به علوم انسانی سخن گفت و تصریح کرد: امروز بیش از هر چیز نیازمند رویکرد سیستمی به مفاهیم اسلامی هستیم که این رویکرد سابقه چندانی در میان اندیشمندان مسلمان ندارد.
هادوی تهرانی از عناصر موقعیتی در دین خاتم یاد کرد و گفت: معارف اسلامی هم شامل عناصر جهان شمول و هم شامل عناصر موقعیتی یعنی عناصر وابسته به شرایط است.
وی با انتقاد از نگاه جزء نگر به مسائل اسلامی، مدعی شد: تا کنون با نگاه خود و دانه ای به مسائل اسلامی نظر کرده ایم و کمتر کوشیده ایم تا رویکردی نظام مند به این حوزه داشته باشیم.
 

سخنران مراسم اختتامیه دومین کنگره ملی علوم انسانی اظهار داشت: اندیشه اسلام، یک اندیشه مدون شامل مبانی فلسفی، مکتب، نظام و حقوق جهان شمول است.
وی افزود: مبانی فلسفی، مبانی مکتبی و اهداف و نظام اندیشه اسلامی، ثابت هستند و در شرایط مختلف تغییر نمی کنند، ولی ساز و کارهای نظام اسلامی بنا بر شرایط قابل تغییرند.
هادوی تهرانی با تبیین بخش های مختلف "نظریه اندیشه مدون" از سخنان مقام معظم رهبری یاد کرد و گفت: وقتی ایشان از نظام ثابت، اما ساز و کارهای مختلف سخن گفتند و از ساختار حکومتی ریاست جمهوری و پارلمانی سخن گفتند، در حقیقت با توجه به نظریه اندیشه مدون که نظام اسلامی را ثابت و ساز و کارهای آن را گوناگون توصیف می کند، این نکته را بیان نمودند.
وی نظریه اندیشه مدون را بستر تئوریک برای تحول علوم انسانی خواند و مدعی شد: همه ما به مبانی فلسفی، مکتبی و به نظام اسلامی معتقدیم و بنابراین باید برای تبیین سازوکارهای درست و مناسب در شرایط کنونی به هم اندیشی بپردازیم.
 

 

این استاد ممتاز حوزه علمیه در بخش دیگری از سخنان خود از ضرورت عینی تر و عملی تر کردن مفاهیم تئوریک صحبت کرد و گفت: باید با عینی تر کردن مباحث، در مدت معقولی به ارائه طرح های عالمانه در حوزه های مختلف علوم انسانی بپردازیم.
وی در پایان سخنان خود با ابراز تأسف از بی توجهی ها و کم کاری های اندیشمندان مسلمان در دهه های اخیر، تصریح کرد: ایران امروز، حتی مرجع علوم اسلامی در جهان نیست و امیدواریم در سال های آینده و با تداوم هم اندیشی های علمی بتوانیم مرجعیت علمی جهان در تمام حوزه ها را به دست گیریم.
 

شایان ذکر است، در مراسم اختتامیه دومین کنگره ملی علوم انسانی ، از سال ها زحمت علمی استاد علی شریعتمداری تقدیر شد.

پایان پیام/
 

کد خبر 97371

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha