واکنش رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به سخنان مدیرمسئول سابق کیهان

در پی اظهار نظر مهدی نصیری مدیر مسئول سابق روزنامه کیهان در برنامه تلویزیونی شبکه چهار سیما درباره نگاه مردم ایران به مقوله حجاب، محمد سلگی نکاتی را در این زمینه مطرح کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، «محمد سلگی» رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، ضمن ناهمخوان دانستن اظهارات «مهدی نصیری» در مورد حجاب اجباری با یافته‌های موج سوم پیمایش ملی ارزش­ها و نگرش‌ های ایرانیان، نکاتی تکمیلی در این‌ باره به شرح ذیل ارائه کرد:

 

به نظر می‌رسد آقای نصیری گزارش پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان را ندیده باشند و منبع اظهارنظر ایشان، پیمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباشد. ایشان احتمالاً از منابع فضای مجازی استفاده کرده‌اند. بنابراین انتظار می‌رود در مباحثی که به‌ویژه در رسانه ملی مطرح می‌شود، سخنرانان و گویندگان، از منابع موثق استفاده کنند.

 


نتایج مستخرج پژوهشگاه از مطالعات مربوط به حجاب با نتایج پژوهش‌های مراکز و نهادهای دیگر همچون وزارت کشور و سازمان تبلیغات اسلامی همخوان است و نتایج این پژوهش‌ها، همدیگر را تأیید می‌کنند.

 


چون بازخوانی و تحلیل نتایج طرح‌ها و پژوهش‌های ملی نیازمند تخصص و دانش لازم است، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معمولاً نتایج این طرح ها را صرفاً در اختیار جامعه دانشگاهی و نخبگان قرار می‌دهد و آن ها را در عرصه عمومی منتشر نمی‌کند. اما دسترسی به یافته‌های این طرح‌‌ها برای همه محققان امکان‌پذیر است.

 


 آقای نصیری در مناظره خود به تحقیق سال 1394 پژوهشگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (موج سوم پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان) اشاره کرده‌ که در این پیمایش درباره مساله حجاب نیز پرسش شده است. این پژوهش، در گستره شهری و روستایی با نمونه‌ای حدوداً 15 هزار نفره انجام شده است. براساس این پیمایش، 53% از پرسش‌شوندگان موافق این گویه بوده‌اند که «خانم‌ها باید حجاب داشته باشند، حتی اگر به آن اعتقاد نداشته باشند». گفتنی است پاسخ ها در سه طیف «مخالف و کاملاً مخالف»، «موافق و کاملاً موافق» و «نه موافق و نه مخالف» طبقه‌بندی شده است. براساس نتایج به‌دست‌آمده از این پیمایش، 53.1 درصد موافق این گزینه بوده و تنها 22.2 درصد با آن مخالفت کرده‌­اند. 24.8 درصد نیز گزینه «نه موافق نه مخالف» را انتخاب کرده‌­اند. 

 

 

آقای نصیری اظهار کرده‌: در شهر قم درصد مخالفین الزام حجاب بیشتر از موافقین بوده است و در استانی مثل خراسان جنوبی نیز درصد موافق و مخالف با هم مساوی بوده است؛ حال آنکه داده‌های موج سوم پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان با اظهارنظر آقای نصیری کاملاً ناهمخوان است. به‌عنوان مثال، در استان قم، 11.6% پاسخگویان «مخالف و کاملاً مخالف» این گویه هستند و در مقابل، 77.1% «موافق و کاملاً موافق» آن هستند و 11.3% نیز گزینه «نه موافق و نه مخالف» را انتخاب کرده‌اند. در استان خراسان جنونی نیز 52.5% پاسخگویان گزینه «موافق و کاملاً موافق» و 35.9% گزینه «نه موافق و نه مخالف» را انتخاب کرده‌اند و تنها 11.6% گزینه «مخالف و کاملاً مخالف» را برگزیده‌اند.

 

 

نتیجه آنکه در هر دو اظهارنظر آقای نصیری درباره الزام به حجاب، ناهمخوانی و تفاوت جدی با داده‌های پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان دیده می‌شود. پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ضمن استقبال از تحلیل داده‌های پیمایش‌های ملی، انتظار دارد همه محققان و صاحبنظران و گویندگان، در توصیف و تحلیل این داده‌ها اصول علمی را رعایت کنند و از استناد به داده‌های غیرمعتبر اجتناب کنند.

کد خبر 973511

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha