حجتالاسلام «محمدکاظم راشد یزدی» در در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد ضمن تکریم عزاداران حسینی با اشاره به تاریخچه برگزاری عزاداری امام حسین (ع) اظهار داشت: پیغمبر اکرم میفرمایند که در دل هر مؤمن و مؤمنه محبت امام حسین علیهالسلام نهفته است و عاشورای امسال هزار سیصد و هشتاد و دومین عاشورایی بود که از زمان شهادت امام حسین علیهالسلام برگزار شد و حادثه کربلا مانند یک درخت طیبه و پاکیزه است که روزبهروز در حال رشد میباشد.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: عزاداری امام حسین علیهالسلام به شکلهایی که اکنون در حال انجام است در اواسط قرن چهارم هجری در زمان دیلمیان اولین بار آغاز شد و تاکنون ادامه دارد. البته قبل از این هم مردم بهصورت های گوناگون حادثه کربلا را نقل میکردند، شعرا شعر میگفتند و مردم میخواندند، اما زمانی که این دو باهم ادغام شدن سال ۳۵۲ هجری در زمان احمد معزالدوله دیلمی بود که ایشان دستور داد در روز عاشورا بازار بغداد تعطیل شود و مردم بالباسهای سیاه بهصورت دسته و هیئت از ابتدای بازار تا انتهای بازار و برعکس چندین بار حرکت کنند و اشعاری که شخصیت و جایگاه رفیع امام حسین علیهالسلام را نشان میداد بخوانند، از آن زمان تاکنون عزاداری امام حسین علیهالسلام بهصورت دستهجمعی شروع شد و گسترش پیدا کرد.
حجت الاسلام راشد یزدی گفت: اینگونه شد که شیعیان در آن زمان تاکنون در روز عاشورا با تعطیلی و ایجاد تجمع و دستههای عزاداری برای امام حسین علیهالسلام اقدام به برگزاری عزای حسینی کردند و بهمرورزمان فرهنگهای دیگر در عزاداری امام حسین علیهالسلام ادغام شد و سبکهایی چون روضهخوانی، تعزیهخوانی، مقتل خوانی و سیاهپوشی در عزای امام حسین علیهالسلام به وجود آمد. در این مسیر کمکم مردم بهترین اموال خود را در راه امام حسین علیهالسلام وقف کردند و در کنار مساجد، حسینیه هم برای عزای امام حسین علیهالسلام ساختند.
وی با تأکید بر حضور همیشگی مردم در برپایی عزای حسینی افزود: در طی قرون گذشته گاهی حکومتها بودند که با احیای افکار امام حسین علیهالسلام مخالف بودند و مانع برگزاری این مجالس میشدند، اما بازهم مردم خودشان به هر صورتی اقدام به برگزاری میکردند، و باید بدانیم حادثه کربلا حادثه زنده و فرهنگی میباشد که تبدیل به الگو شده است و سرمشق مردم میباشد که از آن استفاده میکنند و مخالفتها و ممانعتها به لطف الهی هیچگاه مؤثر واقع نگردیده است.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به متفاوت بودن شرایط برگزاری عزاداری امسال خاطرنشان کرد: امسال که ویروس کرونا در دنیا پا گذاشته، برای برپایی این شور حسینی به دلیل نیازمندی به رعایت پروتکلهای بهداشتی، نیازمند شعور حسینی بودیم که به حمدالله امسال پرشورتر و پربارتر از سالهای قبل مردم به هر شکل که میتوانستند با رعایت اصول بهداشتی به عزاداری پرداختند بهطوریکه اکثر شهرها ازنظر سیاهپوشی، سیاهپوشتر از سالهای قبل و به علائم عزاداری بیشتر از سالهای قبل آراسته شد و اینگونه شد که ایران امسال به حسینیه سیدالشهدا تبدیل شد.
حجت الاسلام راشد یزدی با اشاره به برگزاری عزاداری خاص مقام معظم رهبری عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب هم در برپایی عزاداری امسال الگوی شایسته را ارائه کردند و بنده هم در پیامی به ایشان این مورد را اشاره کردم که امسال مقام معظم رهبری در مجلس ایران نشستند، ایشان بودند و همه ایرانیان. در سالهای قبل عدهای برای عزاداری پیش حضرت آقا میرفتند اما امسال همه ایران بودند و ایشان هم در گوشه حسینیه خود نشستند و عزای امام حسین علیهالسلام را برپا کردند.
وی گفت: امسال مردم باشعور بالاتری از حادثه کربلا تجلیل، یادآوری و استفاده کردند و بیشتر از هرسال دیگر درب منازل و مغازه های خود را سیاهپوش کردند جریان سازی برای زنده نگه داشتن آرمان های سیدالشهدا (ع) در پویش مشهد حسینیه سید الشهدا بسیار ارزشمند است.
نظر شما