خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه،کتاب «قرآن و زمینههای تاریخی آن»، اثر گابریل سعید رینولدز، از سوی انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی در دست ترجمه است.
انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی، دستاندرکار ترجمه کتاب «قرآن و زمینههای تاریخی آن» به کوشش گابریل سعید رینولدز (Gabriel said Reynolds) شده است. رینولدز، استاد دانشگاه نوتردام در رشته اسلامشناسی و الهیات است که تحقیقات ویژهای درباره قرآن دارد. رینولدز در اثری با عنوان The Quran in its Historical context كه انتشارات روتلج در سال ۲۰۰۸ میلادی منتشر کرده، تلاش كرد دیدگاههای نوینی درباره قرآن مطرح كند و تا حدودی رویكرد شكاكانه نسبت به قرآن را به چالش بگیرد.
این کتاب شامل ۱۲ مقاله از قرآنپژوهان معاصر است که بیش از همه بر مباحث زبانشناسی و ریشهشناسی و وام واژههای قرآن از زبانهای دیگر به ویژه زبان سریانی و مسیحیت شرقی قدیمی تمرکز دارد. در واقع نظریه ونزبرو و لوكزنبرگ که ادعای اقتباس قرآن از عهدین را مطرح کردهاند، نقطه تمركز همه مقالات این كتاب است.
نویسندگان مقالات عموماً با رویکردی انتقادی، دیدگاههای ونزبرو و لوکزنبورگ را بررسی کردهاند. رابرت هویلند (Robert Hoyland) استاد دانشگاه سنت آندراس اسکاتلند، مقالهای با عنوان پیشینه خط و زبان قرآن در این کتاب ارائه كرده و ایده لوكزنبرگ در خصوص سریانی بودن، زبان متون دینی اسلام را به چالش میكشد. هویلند استدلالهای لوكزنبرگ را با مدارك و شواهد باستانشناختی و زبانشناختی نقض میکند و با پژوهش در كتیبهها و آثار باستانشناختی به مثابه پیشینههایی از خط و زبان عربی، نشان میدهد كه برخلاف ادعای لوكزنبرگ، زبان عربی در منطقه حجاز كاربرد داشته و الفبا و خط عربی نیز پیش از ظهور اسلام برای نوشتن متنهای مختلف بهكار گرفته میشده است.
دیگر مقالات این مجموعه نیز حاوی مطالب علمی و روششناختی جالب و سودمندی است. این کتاب به همت کمیته بینالملل انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی و مدیر کمیته؛ خانم مرضیه میرزایی در حال ترجمه است. برخی از اعضای کمیته عبارت از ابراهیم مرتضوی، مریم جزایری، فاطمه بیاتفرد، صدیقه ملکلو، سارا طاهری، اعظم شبانی، راهله امیری و زهرا نبئی، دستاندرکار این پروژه هستند. ترجمه این کتاب، قرآنپژوهان و محققان را با مطالعات قرآنی خارج از جهان اسلام آشنا خواهد ساخت و زمینه بسیار خوبی برای اعتلای پژوهشهای قرآنی خواهد بود.
نظر شما