خبرگزاری شبستان -گرگان، داود خاندوزی؛ ساخت و سازهای غیر مجاز در محور ناهارخوران و محور زیارت قصه پر غصه ای است که سال های سال به آن پرداخته شده است اما راهی به جایی نبرده است.
در سال گذشته برای رسیدگی و مهار طغیان ساخت و سازهای غیرمجاز کمیته ویژه ای شکل گرفت و این کمیته ویژه ملی با تاکیدات مقام معظم رهبری با حضور در این منطقه نسبت به رسیدگی تخلفات و تهیه گزارش ملی اقدام کرد.
دستگاه های اجرایی برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز به دنبال این هستند که نظارت های خود را گسترش دهند و در این راستا پلیس انفال با ابتکار دادستان مرکز استان گلستان شکل گرفته است.
پلیس انفال حاصل کار مشترک دولت و قوه قضائیه و معاونت پیشگیری از جرم است و پیگیری های خوبی نیز در این زمینه اقدام است اما به نظر می رسد که در سالجاری کفه تشکیل پرونده های تخلف سنگین تر از برخوردهای قانونی بوده است.
همچنین از سویی دیگر برای ساماندهی به شرایط زیارت تلاش شده است که یک متولی نسبت به ساخت و سازها در خارج از بافت نظارت داشته باشد و با توجه به اینکه این محور جزو مناطق حفاظت شده جهان نما قرار دارد موضوع برخورد با تخلفات برعهده محیط زیست قرار دارد البته دستگاه های متولی دیگر نیز در بحث نظارت مسئولیت دارند.
*شناسایی 60 مورد تخلف از محور زیارت تا آبشار
«علی اصغر نیکویی»، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرگان در این زمینه می گوید: 60 مورد ساخت و سازهای غیرمجاز از روستای زیارت در محور آبشار شناسایی شده است و برای تمامی آنها پرونده قضایی تشکیل دادیم و تعدادی از این پرونده ها برای اجرای قلع قمع منتظر اجرای حکم هستند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرگان ادامه داد: با توجه به اینکه زیارت در منطقه چهارگانه حفاظت شده قرار دارد متولی برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز محیط زیست است و منابع طبیعی نسبت به شناسایی تخلف ها و تهیه صورتجلسه اقدام می کند و با مشخص کردند مختصات منطقه تخلف پرونده را برای رسیدگی به محیط زیست ارجاع می دهیم.
نیکویی خاطرنشان کرد: به منظور خلع ید و تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز 60 مورد پرونده شامل 2.5 هکتار تاکنون به مراجعه قضایی معرفی شده است و برای 10 پرونده رای قطعی صادر شده است و امیدواریم بتوانیم به زودی احکام آن را از دستگاه قضایی دریافت کنیم.
همچنین رسیدگی به ساخت و سازهای غیرمجاز از زیارت تا آبشار یکی دیگر از دغدغه های اصلی در منطقه زیارت به شمار می رود.
در بین دستگاه های اجرایی برای رسیدگی به ساخت و سازهای غیرمجاز در این محور اختلاف نظری وجود دارد و از سویی راه و شهرسازی عنوان می کند که چون در بالادست روستایی وجود ندارد لذا رسیدگی به این محور برعهده آنها نیست، از طرفی جهاد کشاوزی نیز مدعی آن است که این مسیر جاده بین مزارع محسوب نمی شود و لذا رسیدگی بر این محور نیز در حیطه وظایف آنها نمی گنجد و با توجه به شرایط این منطقه مسئولان به دنبال آن هستند که به تخلفات این منطقه به عنوان یک محور گردشگری و با نظارت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بپردازند.
*زیارت متولی ندارد
«محمد حمیدی» در جلسه رسیدگی به ساخت و سازهای غیرمجاز در محور زیارت در این زمینه می گوید: زیارت متولی ندارد و اگر متولی داشت امروز به این روز نمی افتاد و این در حالی است که اگر بخواهیم برخورد قانونی اتفاق بیفتد همه متولی می شوند ولی در موضوع بازخواست و رسیدگی به مشکلات کسی مسئولیت قبول نمی کند.
فرماندار گرگان ادامه داد: از روستای زیارت به بالا ساخت و سازهای غیرمجاز زیادی وجود دارد و بسیاری از افراد از این مسیر تردد می کنند و به یک معبر اصلی تبدیل شده است.
حمیدی یادآور شد: شورای اسلامی روستای زیارت یک طرح پیشنهادی را ارائه کرده و درصدد آن است که این جاده ساخته شود و لذا در شورای رسیدگی به ساخت و سازهای غیرمجاز مصوبه برای این موضوع در نظر گرفته شده است و این مسیر را با محوریت گردشگری به استان پیشنهاد می کنیم تا در کارگروه زیربنایی استان نسبت به این محور تصمیم گیری نهایی شود.
وی تاکید کرد: پلیس انفال برای ساخت و سازهای غیرمجاز در محور زیارت نظارت می کند و باید شرایطی در نظر گرفته شود که این پلیس انفال در تمامی شهرستان فعال باشد.
فرماندار گرگان افزود: پلیس انفال باید در یک برنامه مشخص هفتگی به ساخت و سازهای غیرمجاز خارج از محدوده و حریم شهرستان ها نظارت کند.
حمیدی تاکید کرد: در محدوده حریم شهرها و روستاها شهرداری ها پلیس ساختمان دارند و در دهیاری ها نیز «ده گردشی» ایجاد شده است که محوریت آن با دهیاری و مسئول فنی روستا است که با ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم روستا برخورد کنند.
*آزادسازی 120 مورد تخلف ساخت و سازهای غیرمجاز در محور زیارت
«امین عموزاد» رئیس منابع آب گرگان نیز در خصوص برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز در محور زیارت می گوید: در این محور 145 مورد تخلف شناسایی شده است و برای این تخلفات تشکیل پرونده صورت گرفته است و تاکنون نسبت به آزادسازی 120 اقدام کردیم.
رئیس منابع آب گرگان ادامه داد: از میزان کل این تخلفات 55 مورد در روستای زیارت و 65 مورد در خصوص ایجاد آلاچیق ها بود که این شناسایی از سال 92 تاکنون اتفاق افتاده است.
عموزاد بیان کرد: 30 مورد پرونده قضایی آماده ارسال داریم که در دست اقدام است.
*تشکیل 100 پرونده قضایی مدیریت اراضی کشاورزی در محور زیارت
«حسن جلالی فر» مسئول مدیریت امور اراضی جهاد کشاورزی گرگان نیز می گوید: 12 مورد پرونده تخلف در محور زیارت در دوماه اخیر تشکیل شده است و به دادگاه ارسال کردیم و همچنین 10 مورد پرونده نیز در دست اقدام داریم.
مسئول مدیریت امور اراضی جهاد کشاورزی شهرستان گرگان با بیان اینکه در سالجاری هنوز موفق به اجرای رای نشدیم، بیان کرد: امسال به منظور اجرای رای در یک محدوده زمانی از مرجع قضایی درخواست کردیم و دادستان مرکز استان تشخیص دادند که در این ایام اجرای رای اتفاق نیفتد.
جلالی فر با بیان اینکه در بازده زمانی پنج ماه نخست سال در سال 98 دو برابر پرونده تشکیل شده بود، بیان کرد: از خرداد سال گذشته تا خرداد سالجاری 100 مورد پرونده در مدیریت امور اراضی جهاد کشاورزی تشکیل و به مراجعه قضایی پرونده ها ارسال شده است.
وی تاکید کرد: هفته ای یک جلسه اکیپ گشت مدیریت امور اراضی در منطقه زیارت حضور دارد و با تخلف های ساخت و ساز مقابله می کند.
نظر شما