به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، عاشورا سراسر درس است و هر کس به فراخور خود درسی از آن می گیرد. با اندیشه ای ژرف و دانشی وسیع، درس ها، پیام ها و عبرت هایی از مدرسه عاشورا می توان گرفت که سازنده و الهام آفرین خواهد بود.
از عاشورا می توان درس ایمان، فداکاری، ایثار، شهادت طلبی، بصیرت، مقاومت، صبر و دشمن شناسی را آموخت و نوآوری و عامل بودن، خلوص و آگاهی در بیان این آموزه ها می تواند ثمربخش تر باشد. واقعه عاشورا حامل پیام ها، درس ها و عبرت هایی در طول تاریخ بوده است. پیام ها و عبرت هایی که از درس عاشورا مهم تر است.
خداوند در قرآن به موضوع عبرت و پند گرفتن تاکید می کند در آیه 137 آل عمران می فرماید پیش از شما ملت هایی با روش ها و طریقه هایی بوده اند؛ در زمین گردش کنید، بنگرید. سرانجام آنها که وعده های خدا را تکذیب کردند، چه شد؟ همچنین خداوند در خصوص عبرت و پند گرفتن از تاریخ و تامل در زندگی گذشتگان در آیه 111 سوره یوسف می فرماید: در سرگذشت ایشان برای صاحبان خرد عبرت است.
از طرفی مقام معظم رهبری نیز در سال 75 در دیدار با فرماندهان لشکر 27 حضرت رسول به موضوع عبرت و پند گرفتن از تاریخ تاکید می کند و سفارش می کنند: «قرآن به ما می گوید که از گذشته تاریخ درس بگیرید. حالا ممکن است بعضی ها بنشینند، فلسفه بافی کنند که گذشته برای امروز نمی تواند سرمشق باشد. این حرف ها را بعضی می گویند. می خواهند اینها را با شیوه ای فلسفی درست کنند، نمی توانند! کاری به آنها نداریم. قرآن صادق مصدق است و ما را به عبرت گرفتن از تاریخ دعوت می کند.»
رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص عبرت گیری از عاشورا نیز می فرمایند: «عاشورا به غیر از درس، یک صحنه عبرت است. باید از انسان در این صحنه نگاه کند تا عبرت بگیرد، یعنی چه عبرت بگیرد؟ یعنی خود را با آن وضعیت مقایسه کند، بفهمد در چه حال و وضعیتی است. چه چیز او را تهدید می کند و چه چیزی برای او لازم است. این را عبرت می گویند.» ایشان در بیاناتشان سه بحث عمده را مطرح می کنند و می گویند: علل و انگیزه های امام حسین (ع)، درس های عاشورا، عبرت های عاشورا سه موضوع مهمی است که در واقعه عاشورا می توان به آنها توجه داشت.
به هر روی باید گفت: عبرت های عاشورا مهم تر از درس های عاشورا است. درس های عاشورا، راه را نشان می دهد و عبرت های عاشورا، راه پیشگیری را به انسان نشان می دهد.
«حجت الاسلام محمد پیکری» در گفت و گو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: ایستادگی، مقاومت و پایداری، صبر، ایمان، وفاداری و ایثار و گذشت و احیای امر به معروف از مهمترین درس های عاشورا است.
استاد حوزه با اشاره به اهمیت احیای امر به معروف و نهی از منکر در فرهنگ عاشورا افزود: امام حسین (ع) برای مقابله با ظلم یزید به عنوان بزرگترین منکر قیام کرد و در زیارت نامه امام حسین (ع) هم این مسئله مطرح است: «اشهد انک اقمت الصلاة و آیتت الزکاه و امرت بالمعروف و نهیت عن المنکر و جاهدت فی سبیل الله، حتی اتاک الیقین.»
وی با اشاره به عبرت های عاشورا خاطرنشان کرد: عهدشکنی، دنیاطلبی، فریب تبلیغات باطل، ترک امر به معروف و نهی از منکر، عدم بصیرت، تبعیت نکردن از امام از عواملی بود که زمینه ساز واقعه عاشورا شد؛ بنابراین می توان از این مولفه ها به عنوان عبرت های عاشورا نام برد و مردم را نسبت به این مسایل آگاه کرد؛ بنابراین می توان گفت بصیرت، حمایت و تبعیت از امام حق، ولایت مداری، توجه به امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، افزایش سطح آگاهی و بصیرت افزایی، مطالعه درس ها و عبرت های عاشورا و بکارگیری آنها در زندگی فردی و اجتماعی می تواند به بهبود کیفیت سبک زندگی قرآنی کمک کند و جامعه را از تباهی، فساد و مشکلات رهایی بخشد.
بنابراین می توان گفت: بصیرت، حمایت و تبعیت از امام حق، ولایت مداری، توجه به امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، افزایش سطح آگاهی و بصیرت افزایی، مطالعه درس ها و عبرت های عاشورا و بکارگیری آنها در زندگی فردی و اجتماعی می تواند به بهبود کیفیت سبک زندگی و گسترش سبک زندگی قرآنی کمک کند و جامعه را از تباهی، فساد و مشکلات رهایی بخشد.
نظر شما