خبرگزاری شبستان - خراسان شمالی؛ این روزها صدای العطش العطش کودکان کاروان حسین (علیه السلام) در صحرای تفدیده کربلا بلندتر می شود و تنها امید کودکان تشنه، بازگشت سقای دشت کربلا از فرات است. تاسوعا است و دلاور کربلا دیگر طاقت تشنگی کودکان حرم را ندارد و بی تابانه سوار بر اسب می شود، نیزه بر دست می گیرد، مَشکی برمی دارد و قصد فرات می کند؛ به امید اینکه قطره ای آب بر لبان خشکیده کودکان برساند.
علمدار کربلا به فرات می رسد، مشتی از آب برمی دارد و به لبان خشکیده خود می رساند که ناگهان به یاد تشنگی سیدالشهدا و اهل بیتش می افتد، آب را می ریزد و مشکش را پُر می کند و از شریعه بیرون می آید. تاسوعا بزرگداشت شهادت اسوه ایثار، ادب و دلاوری است، هنوز تاریخ، از کرامت های ابوالفضل العباس(ع) روشن و نام او با ادب و مردانگی همراه است. علمدار حسین(علیه السلام)، سردار آزادگان و سقای دشت کربلا، هدیه ای از خداوند است که در آسمان شرافت درخشید و مظهر فداکاری، گذشت و جانبازی شد.
هر ساله در روز تاسوعا مردم و هیئت های عزاداری به خیابان ها آمده و در رثای علمدار کربلا سوگواری می کنند اما امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا و توصیه های بهداشتی و ضرورت حفظ سلامتی آحاد جامعه، بر اساس اعلام ستاد مقابله با کرونا، تجمع عزاداران و سوگواران در خیابان ها و دسته روی هیئت های مذهبی ممنوع شد اما مردم با همسو کردن شور و شعور حسینی با حضور در خیمه های حسینی و حفظ فاصله های اجتماعی، در سوگ سقای کربلا عزاداری کردند.
پیوند شور و شعور حسینی مردم عزادار به همین جا ختم نمی شود و از آنجایی که هیئت های عزاداری منبع به توزیع غذای نذری در مراسم های عزا شده اند، همه دست به دست هم داده اند و در ادامه طرح مواسات و همدلی با جمع آوری کمک های مردمی و توزیع بسته های غذایی خشک در درب منازل محله های حاشیه شهر، یاد و نام علمدار کربلا را اینگونه زنده نگه داشتند.
اجرای طرح «هر خانه یک حسینیه» هم از جمله برنامه هایی است که به صورت خودجوش و با نصب پرچم عزای امام حسین (ع) بر سر درب منازل و عزاداری مردم که در کنار درب خانه ها صورت می گیرد و مردم با دلی اندوهگین و چشمانی اشکبار، در غم و اندوه نهضت حسینی عزاداری می کنند.
روضه های خانگی هم این روزها رونق گرفته و هر که بسته به موقعیت خود حیاط منزل را مفروش کرده و با نصب پرچم عزای سید و سالار شهیدان در ساعتی مشخص به استقبال عزاداران حسینی می روند و ابتدا با پذیرایی از مهمانان با مواد ضدعفونی دست و توزیع ماسک، مردم را مهیای سوگواری می کنند.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد خراسان شمالی هم از غافله عزاداری در روز تاسوعا و عاشورا غافل نشده اند و با اقامه عزای حسینی در مساجد و محوطه های باز شهرها و روستاها و نشست بصیرتی با موضوع معرفی شخصیت حضرت زینب (سلام الله علیها) و نقش اساسی و محوری آن بانوی بزرگ در بصیرت بخشی واقعه عظیم عاشورا و حقیقت انسان ساز قیام امام حسین (علیه السلام) در کانون ها در سوگواری این ایام سهیم شده اند.
برگزاری مسابقه بزرگ مجازی سجاده خورشید با موضوع ابعاد معرفتی و عبادی امام چهارم حضرت زین العابدین (علیه السلام)، برگزاری طرح ملی سه شنبه های تکریم و قدردانی از خادمان حسینی از ابتدای ماه محرم، طبخ و توزیع غذای گرم، تهیه بسته های معیشتی شامل خشکبار و مواد گوشتی و خوار و بار و بسته های بهداشتی و مواد ضد عفونی کننده و توزیع آن بین خانواده های نیازمند محله های مختلف شهرهای استان از دیگر فعالیت اعضای کانون های مساجد به شمار می رود.
تاسوعا در تاریخ شیعه، نهم محرم است و ریشه آن کلمه «تسع» به معنی 9 است. از امام صادق (علیه السلام) روایت شده که فرمود: تاسوعا روزی است که حسین (ع) و یارانش در آن روز در کربلا محاصره شدند و سپاه شام پیرامونش حلقه وار گرد آمده او را از حرکت بازداشتند و پسر مرجانه و عمر بن سعد در آن روز شادمان که لشکری انبوه، به اختیار دارند، حسین (ع) و یارانش را ضعیف شمردند و یقین کردند که دیگر حسین، یار و یاوری ندارد و مردم عراق به مدد او نخواهند آمد. سپس فرمود: پدرم به فدای آن مستضعف غریب. مقام شامخ و با عظمت حضرت ابوالفضل العباس (ع) فرزند رشید امیرالمؤمنین (ع) و موقعیت خاص ایشان باعث شده است تا یک روز (تاسوعا) به عنوان یادبود ایشان قرار گیرد.
نظر شما