به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز سه شنبه ۱۸ شهریور ماه شبستان به شرح زیر است:
سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۱ میلیون و ۴۲۶ هزار تومان
امروز (سه شنبه 18 شهریور) هر گرم طلای 18 عیار یک میلیون و 100 هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی 1925 دلار، هر گرم طلای 24 عیار یک میلیون و 467 هزار تومان است. سکه بهار آزادی طرح قدیم 10 میلیون و 999 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید 11 میلیون و 426 هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی 5 میلیون و 650 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی 3 میلیون و 180 هزار تومان و سکه یک گرمی یک میلیون و 750 هزار تومان ارزشگذاری و معامله می شود.
امروز (سه شنبه 18 شهریور) در بازار آزاد ارز دلار 22 هزار و 597 تومان، یورو 26 هزار و 800 تومان، پوند 32 هزار و 534 تومان، درهم امارات 6724 تومان، یوان چین 3626 تومان و لیر ترکیه 3323 تومان است.
این در حالی است که روز گذشته (دوشنبه 17 شهریور) هر گرم طلای 18 عیار یک میلیون و 97 هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی 1936 دلار، هر گرم طلای 24 عیار یک میلیون و 463 هزار تومان، سکه بهار طرح قدیم 10میلیون و 900 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید 11 میلیون و 309 هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی 5 میلیون و 600 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی یک میلیون و 720 هزار تومان ارزشگذاری شده بود.
روز گذشته (دوشنبه 17 شهریور) در بازار آزاد ارز دلار 22 هزار و 602 تومان، یورو 26 هزار و 802 تومان، پوند 32 هزار و 804 تومان، درهم امارات 6724 تومان، یوان چین 3622 تومان و لیر ترکیه 3336 تومان ارزشگذاری شده بود.
نخستین اثر بدعت قیمت گذاری هر سه ماه خودرو، تحریک و التهاب بازار آزاد است
مرتضی شجاعی شب گذشته (دوشنبه ۱۷ شهریور) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به اینکه نخستین اثر بدعت قیمت گذاری هر سه ماه خودرو، تحریک و التهاب بازار آزاد است، گفت: قرار بر این شد شورای رقابت هزینه تمام شده محصولات را محاسبه و سود متعارفی را برای شرکتهای لحاظ کند و سپس کسی در بازار حق فروش ۱۰ درصد بالاتر از آن را نداشته باشد، اما این اتفاق در بازار رخ نداده است.
کارشناس بازار خودرو با تائید اینکه وحدت رویه در قیمت گذاری شورای رقابت بین خودروها دیده نمیشود، اضافه کرد: در قیمت گذاریها باید بازنگری شود.
کارشناس بازار خودرو در ادامه این برنامه درباره موفق بودن الگوی قرعه کشی خودرو در بازار افزود: سیاست گذاری متناقض در موضوع قرعه کشی خودرو مشکل ساز شده است و در قرعه کشی خودرو سود مشارکت صفر و خودرو ساز هر سه ماه قیمت محصولات خود را بالا میبرد.
روش قرعه کشی خودروها تا زمانی که عرضه و تقاضا متعادل شود ادامه خواهد داشت
مهدی صادقی نیارکی شب گذشته (دوشنبه ۱۷ شهریور) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به اینکه ساماندهی وضع تولید و عرضه متناوب خودرو به بازار از جمله وظایف وزارت صمت است، گفت: تولید خودرو در کشورمان تا ۱۶ شهریور امسال رشد داشت و امسال ۳۹۹ هزار دستگاه تولید کردیم در حالی که این رقم، پارسال ۳۳۵ هزار دستگاه بوده است.
معاون امور صنایع وزارت صمت گفت: امسال از ۳۹۹ هزار دستگاه خودروی تولید شده، ۳۲۴ هزار دستگاه تحویل شده است و خودروهای ناقصی که تولید کردیم نسبت به پارسال ۲۴ درصد کمتر بوده است.
صادقی نیارکی افزود: ورودی صنعت خودروسازی، سیال است و نهادههای تولید به صورت روزانه خرید میشود و نرخ ارز هم سیال است و ماهیت بورس کالا، سیال و انواع نهادههای مصرفی با قیمتهای روز خریداری میشود و دیگر نهادهها هم تابعی از نرخ ارز است.
وی با اشاره به اینکه قیمت را عرضه و تقاضا مشخص میکند، گفت: هزینههای مالی در یکی از شرکتهای خودروساز, ۱۶ درصد و در دیگری حدود ۹ درصد است، اما شورای رقابت، هزینههای مالی هر کدام از این شرکتها را ۵ درصد در نظر گرفت و این کمبود بالاخره در جایی خودش را نشان میدهد.
صادقی نیارکی با اشاره به اینکه قیمت کنونی در مقایسه با گذشته، عادلانه تر، منطقیتر و واقعیتر است، افزود: روش قرعه کشی خودروها تا زمانی که عرضه و تقاضا متعادل شود ادامه خواهد داشت.
امکان قیمت گذاری خودرو به صورت روزانه وجود ندارد/نمیشود هر ماه قیمتها را تغییر داد
رضا شیوا شب گذشته (دوشنبه ۱۷ شهریور) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به اینکه وظیفه شورای رقابت تنظیم دستورالعمل قیمت است، گفت: این شورا تلاش میکند با تنظیم دستورالعمل، قیمت تعادلی باشد و به دست مصرف کننده واقعی برسد.
رئیس شورای رقابت ادامه داد: از اردیبهشت امسال که مسئولیت تنظیم دستورالعمل قیمت از وزارت صمت، دوباره به شورای رقابت برگردانده شد، حدود ۱۴ ماه پیش از آن هیچ کدام از خودروها افزایش قیمتی نداشتند.
وی با اشاره به اینکه دستورالعمل را برای همه خودروها صادر کردیم، گفت: قیمتهایی را که اعلام کردیم هم برای مصرف کننده و هم تولید کننده، عادلانه است.
شیوا با اشاره به اینکه قیمت اعلامی ما با بازار آزاد اختلاف زیادی دارد، افزود: وظیفه شورای رقابت این است که در برابر کالاهای انحصاری، قیمت عادلانه را اعلام و متقاضی واقعی را پیدا کند بنابراین شرطهای زیادی برای خرید خودرو گذاشتیم، اما با این حال معلوم نیست که آیا همه کسانی که در قرعه کشی برنده میشوند متقاضی واقعی خودروها هستند یا نه؟
رئیس شورای رقابت گفت: اکنون سود منطقی، حدود ۱۰ درصد و هزینه مالی حداکثر تا ۵ درصد را برای خودرو سازان و هزینه معاملات به علت وضع فوق العاده کنونی را در نظر گرفتیم و کاهش ۲ و نیم درصد بهره وری را انجام ندادیم و فعلاً با توجه به وضع ویژه کنونی، کیفیت را هم دست نگه داشتیم.
شیوا افزود: خودروسازان ۱۷ درصد سود تعیین کرده بود، اما شورای رقابت ۱۰ درصد سود و ۵ درصد هم هزینه مالی در نظر گرفت بنابراین اختلاف زیادی با خواستههای خودروسازان نداریم.
وی با اشاره به اینکه محاسبه تورم با بانک مرکزی است، ادامه داد: انتظار این است که هر خودروساز حداقل برای نیاز سه ماه خود، کالا داشته باشد به همین علت افزایشها را برای هر سه ماه یکبار در نظر گرفتیم.
با سه شیوه به مستاجران کمک کردیم
پروانه اصلانی برای پاسخ به سوالات هموطنان در خصوص وام ودیعه مسکن و طرح اقدام ملی مسکن در استودیوی برنامه تیتر امشب شبکه خبر حضور یافت و در پاسخ به سوالی در خصوص کمک وزارتخانه متبوعش به مستاجران گفت: برای کمک به قشر جامعه، سه کار را انجام دادیم. با توجه به اینکه در ابتدای شیوع کرونا تصور میشد که این بیماری در مدت کوتاهی کنترل میشود، بنابراین یک مهلت دوماهه خودکار برای قراردادهای اجاره تدارک دیدیم تا مستاجران در آن مقطع برای یافتن مسکن با مشکلی مواجه نشوند.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی تاکید کرد: در مرحله بعد به موضوع تعیین نرخ قیمت اجاره و الزام به تمدید قراردادها ورود کردیم که خوشبختانه از زمان پیگیری این طرح، مسئله صدور حکم تخلیه را شاهد نبودیم و به نظر میرسد نرخهای افزایش هم بر این اساس رعایت شده است.
اصلانی ادامه داد: اقدام سوم هم پرداخت وام ودیعه مسکن به مستاجران بود که مبالغ این وام را در سه مبلغ دسته بندی کردیم.
او گفت: وام ودیعه مسکن در تهران ۵۰ میلیون، در سایر کلانشهرها ۳۰ میلیون و در شهرهای دیگر ۱۵ میلیون تعیین شده است که تسهیلات با شرایط قانون ساماندهی و با احراز شرایط متقاضیان اختصاص مییابد.
۸۰ درصد خودروهای تحویلی، تعهدات معوق است
سهیل معمارباشی با حضور در استودیو پخش خبر ۲۱ درباره افزایش قیمت خودرو در بازار افزود: اتفاقاتی که در بازار خودرو میافتد تابعی از شرایط عرضه خودرو نیست و از شرایط فعلی اقتصاد کلان کشور پیروی میکند. میزان تقاضای خودرو در کشور سالانه حدود یک میلیون میباشد و روزانه حدود دو هزار و ۷۰۰ تقاضای جدید برای خودرو ایجاد میشود.
مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت صمت درباره میزان تولید خودرو در کشور افزود: تولید خودرو امسال در مقایسه با سال گذشته ۲۰ درصد افزایش و عرضه خودرو هم حدود پنج درصد افزایش داشته که ۱۵ درصد مابقی، تولید ناقص خودروسازان میباشد و همچنین شرکت ایران خودرو امسال حدود ۴۰ درصد افزایش تولید داشته است./
نظر شما