«سعید سروری زاده» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان از برپایی مراسم «چهارپایه خوانی» در ایام محرم خبر داد و گفت: این برنامه هر شب بعد از نماز مغرب و عشا با حضور مردم و خادمیاران برگزار می شود.
مسئول کانون محله ای خادمیاران رضوی نورباران افزود: چهارپایهخوانی مختص زمانهای قدیم که هنوز خبری از بلندگو نبوده، میباشد و آیینی سنتی در برپایی مراسم عزاداری است.
وی اضافه کرد: در قدیم برای اینکه صدای مداح به گوش همه برسد و همه عزاداران بتوانند چهره او را ببینند، مداح روی چهارپایهای میایستاد و مردم دور او جمع شده و مداح روضهخوانی را آغاز میکرد.
سروریزاده تصریحکرد: این مراسم بهعلت پیشگیری از شیوع بیماری کووید۱۹ در دهه اول محرم هرشب در فضای باز روبروی مسجد نورباران با رعایت شیوهنامههای بهداشتے و فاصلهگذاری اجتماعی برگزار میشود.
وی درپایان گفت: کانون محلهای خادمیاران رضوی نورباران در این ایام علاوه بر برنامه چهارپایه خوانے، هرشب بصورت پخش زنده، نیز هیئت «دلدادگان رضا» در فضای مجازی را راهاندازی کردهاست.
تاریخچه چهارپایهخوانی را به دوران آلبویه نسبت میدهند. سلسله ایرانیتبار و شیعی كه در سالهای 312 هجری شمسی تا 435 هجری شمسی بر بخشهای بزرگی از ایران، عراق و تركیه و سوریه حكمرانی میكردند. سلسله آلبویه تقریبا 160 سال بعد از حادثه عاشورا و شهادت امامحسین(ع) بر سر كار آمده بودند.
بسته شدن نطفه چهارپایهخوانی را هم به همین دوران نسبت میدهند. فلسفه اصلی آن هم این بوده كه در آن زمان كه بلندگو و میكروفن و باند و استریو وجود نداشته، مداح برای اینكه صدایش به اكثر مردم و عزاداران برسد روی چهارپایهای میرفته و روضهخوانی و مداحی میكرده تا صدایش به گوش خیلی از مردم میرسید.
نظر شما