دورنمای نهمین انتخابات مجلس

پس از پایان ثبت‌نام کاندیداهای انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی که از سوم دی ماه آغاز شده بود با شروع مرحله اعلام تایید صلاحیت‌ها رویداد سرنوشت ساز انتخابات مجلس نهم وارد فاز اجرایی خویش گردید.

خبرگزاری شبستان: پس از پایان ثبت‌نام کاندیداهای انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی که از سوم دی ماه آغاز شده بود با شروع مرحله اعلام تایید صلاحیت‌ها رویداد سرنوشت ساز انتخابات مجلس نهم وارد فاز اجرایی خویش گردید.
این در حالی بود که با وجود مشروط شدن کاندیداتوری مجلس به دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد و با در نظر داشتن نسبت فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد به کارشناسی استقبال از کاندیداتوری مجلس نهم بسیار گسترده بود و بنا به گفته مصطفی محمدنجار وزیر کشور مجموعا ۵هزار و ۳۹۵ نفر آمادگی خود را برای نامزدی در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی اعلام کردند که از این تعداد، استان تهران بیشترین و استان خراسان شمالی کمترین تعداد داوطلبان حضور در انتخابات مجلس نهم را به خود اختصاص دادند.
اما نکته ایی که در این بین بیش از پیش خودنمایی نمود خوشحالی بی حد وحصر رسانه های ضد انقلاب از کاهش کاندیداهای این دوره به نسبت دوره ی گذشته بود. در این ارتباط BBC تلوزیون دولتی بریتانیا با اعلام این مسئله که در چهارم اسفند1386 کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان تعداد نامزدهای انتخابات مجلس هشتم را 7597 نفر اعلام کرده بود، نتوانست خوشحالی خویش را از کاهش کاندیداهای مجلس نهم پنهان نماید ولی گویا این رسانه فراموش نموده بود که اصلی‌ترین دلیل کاهش تعداد کاندیدا‌ها در مجلس هشتم شرط مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد برای نامزدهاست!
گفتنی است نیم نگاهی به تعداد ثبت‌نام‌کنندگان کاندیداتوری مجلس نهم و مقایسه آن با تعداد ثبت‌نام‌کنندگان کاندیداتوری مجلس هشتم با در نظر گرفتن نسبت فارغ‌التحصلان کارشناسی ارشد به فارغ‌التحصیلان کارشناسی نشان از استقبال گسترده از انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی دارد.
همچنین حضور نمایندگان ادوار مجلس، اصلاح طلبان، جبهه متحد اصولگرایان، جبهه پایداری و دیگر جریانات سیاسی نشان می‌دهد که انتخاباتی پرشور پیش رو خواهد بود و با توجه به اینکه دشمنان اکنون با هر ابزاری به سرکوب ریشه‌های بیداری اسلامی متوسل شده اند و در حال حاضر نیز چشم امید آنها به انتخابات مجلس نهم است اما حضور این سلایق سیاسی علاوه بر تغییر چهره انتخابات، شکست دیگری را برای دشمنان رقم خواهد زد.
بدین ترتیب، انتخابات پرشور و پر نشاط در داخل کشور منجر به امید فزاینده و پرشتاب ملت ها به پیگیری و ادامه انقلاب های مردمی و اسلامی‌شان می گردد.
آرایش انتخاباتی جریان های سیاسی
این روزها مهندسی سیاسی جریانات اصولگرایی و مدل شرکت شان در انتخابات دوره نهم مجلس به یکی از داغ‌ترین موضوعات مورد بحث محافل سیاسی ایران تبدیل شده است. جبهه متحد اصول گرایی و جبهه پایداری و جریانات دیگر اصول گرایی با مشخص نمودن فتنه 88 به عنوان خط قرمز خود به نوعی تنور انتخابات را گرم نگه داشتند و با معرفی خواص مردود و ساکتین در فتنه به مرز بندی جریان اصولگرایی پرداخته اند.
در این بین جریان موسوم اصلاحات نیز برخلاف تظاهر شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به بی میلی برای حضور در انتخابات و ادعای لیدرهای این جریان مبنی بر عدم شرکت در انتخابات بسیاری از جمله برخی نمایندگان ردصلاحیت شده مجلس ششم اقدام به نام نویسی در انتخابات مجلس نهم کرده اند.
برپایه این گزارش، محمدرضا تابش رییس فراکسیون اقلیت،‌ داریوش قنبری سخنگوی فراکسیون اقلیت، حجت‌الاسلام علیخانی عضو ارشد فراکسیون، مصطفی کواکبیان عضو ارشد فراکسیون، محمدرضا خباز عضو ارشد فراکسیون، امیر طاهرخانی عضو ارشد فراکسیون، علیرضا محجوب عضو فراکسیون و مجید نصیرپور عضو فراکسیون و همچنین مسعود پزشکیان که در رأس بهداشت دولت اصلاحات قرار داشت برای شرکت در انتخابات رقابت بزرگ اسفند 90 ثبت‌نام کرده‌اند.
البته این آمادگی نشان داد که حضور جریان اصلاحات با زیر پا گذاشتن ادعای خاتمی در انتخابات حتمی است و بحث هایی پیرامون تحریم انتخابات به تعبیری چانه زنی سیاسی محسوب می شد.
اما حضور محمد رضا تابش خواهرزاده سید محمد خاتمی به نوعی تایید برخورد دوگانه و هدفمند اصلاح طلبان در خصوص نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بود.حضور خواهر زاده محمد خاتمی در انتخابات مجلس در حالی است که پیش تر محمد خاتمی شروط سه‌گانه‌ای را به ‌عنوان "کف مطالبات اصلاح‌طلبان" برای شرکت در انتخابات مجلس نهم تعیین کرده بود.
با این حال سید محمد خاتمی در آخرین جلسه شورای راهبردی اصلاح طلبان با ارزیابی آخرین وضعیت اصلاح طلبان که به نوعی شروط وی را زیر پا نهاده بودند، تاکید نمود که ما نباید در انتخابات مجلس به صورت گسترده و لیستی شرکت کنیم. وی همچنین دلایلی برای حضور انفرادی آورده و گفته است:
- سازمان رای مردمی و اجتماعی اصلاح طلبان فرو پاشیده شده است.
- اگر در این انتخابات گسترده بیاییم و آن را هم ببازیم برای همیشه نابود می شویم.
- ساختار و تشکیلات منسجم برای کار تشکیلاتی نداریم و ارتباط تهران با استانها قطع است.
- اصلاح طلب از جان گذشته، ریسک پذیر و همیشه در صحنه نداریم.
- نظام ما را و نیروهایمان را با شرط اعلام برائت از فتنه می پذیرد و این موضوع منجر به کاهش آرای ما می شود.
- در عین حال ما عملا می آییم چون هیچ نیروی سیاسی خود را تحریم نمی کند اما با تابلوی اصلاح طلبی نمی آییم. ما چراغ خاموش می آییم.
البته این در حالی است که خاتمی آخرین بار به نیابت از جبهه اصلاحات ادعا کرده بود این طیف در انتخابات شرکت نمی کند و نامزد معرفی نخواهد کرد. با این حال عده ای معتقدند آن‌هایی که دم از تحریم یا شرط گذاری برای انتخابات می‌زنند و اساسا شرایط برگزاری انتخابات و نظارت استصوابی را دلیل عدم حضورشان ذکر می‌کنند به نوعی از شکست احتمالی خود خبر دارند که با این ژست سیاسی صرفا فرار به جلو می کنند.
این تصمیم از جانب این جریان در رسانه های اپوزیسیون هم بازتاب های فراوانی داشت و این تاکتیک اصلاح طلبان به نوعی به مواضع جبهه اصلاحات درخصوص انتخابات تعبیر گردید. بسیاری از تحلیلگران شبکه‌های اپوزیسیون این مواضع را یک جمع‌بندی کلی از جانب این گروه تفسیر می کنند.
همچنین در تایید این مدعا حجت‌الاسلام محمدزارع فومنی رییس ائتلاف اصلاح‌طلبان جوان ایران اسلامی با بیان این که ثبت‌نام گسترده اصلاح‌طلبان برای کاندیداتوری انتخابات مجلس، نشانگر پاسخ کوبنده اصلاح‌طلبان به دگراندیشان‌ بود، اظهارداشت: "حضور گسترده اصلاح‌طلبان در انتخابات آتی، نه بزرگ به خاتمی و خوئینی‌ها بود.
وی با بیان اینکه افراطیون به دنبال نقض حقوق شهروندی اصلاح‌طلبان بودند، افزود: افراطیون می‌خواستند اصلاح‌طلبان را از حقوق خود محروم کنند که با شکست مواجه شدند.
همچنین رییس ائتلاف اصلاح‌طلبان جوان ایران اسلامی ادامه داد: با توجه به تحقیقی که انجام داده‌ایم از بین 5000 نامزد انتخابات آتی، حداقل 1500 کاندید اصلاح‌طلب هستند."
محمدرضا خباز عضو فراکسیون خط امام(ره) مجلس شورای اسلامی نیز ضمن تحریم انتخابات از سوی اصلاح طلبان، افزود: هیچ جریان سیاسی در کشور قائل به تحریم انتخابات نیست، چرا که تحریم تنها دشمنان انقلاب اسلامی را خرسند می کند و قطعاً اصلاح طلبان نیز دست به تحریم انتخابات نخواهند زد.
همچنین 14 حزب اصلاح طلب با اعلام موجودیت جبهه مردم سالاری حضور فعال خود را در انتخابات اعلام کردند.
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم سالاری در نشست خبری اعلام موجودیت جبهه مردم سالاری که در محل حزب آزادی برگزار شد، اظهار داشت: این جبهه متشکل از 14 حزب قانونی با گرایش اصلاح طلبی است.
اما با بررسی طیف‌های مختلف اصلاح‌طلبی مشخص شده است که بخشی از این جریان در این مسیر با بهره‌گیری از لیست سفید یا لیستی ترکیبی از افراد سیاه و سفید را مورد توجه قرار داده اند. در این بین، هدف از لیست ترکیبی نیز آنست که با رد صلاحیت افراد سیاه، زمینه برای حضور افراد سفید مهیا شود و آنان با استفاده از این وضعیت تبلیغاتی، به مجلس راه یابند.
گفتنی است به دلیل اینکه بسیاری از لیدرهای جریان موسوم به اصلاح طلبی به دلیل تخطی های محرز قانونی در حوادث سال88 وجهه خود را در میان قاطبه مردم از دست داده اند، در تهران کاندیدا نشدند و در برخی از شهرها طیفی از اصلاح طلبان با پذیرش حضور نامزدهای بدون تابلو اما وابسته به این طیف فعالیت های انتخاباتی خویش را آغاز نمودند زیرا این اقدام از چند جهت مطلوب است چرا که هم حساسیت کمتری را نزد نهادهای نظارتی برمی انگیزد و هم در صورت عدم اقبال محتمل مردم، هزینه این شکست به پای جبهه اصلاحات نوشته نخواهد شد!
اما مسئله حضور یا عدم حضور گروهی به نام اصلاح طلبان نیز قابل تأمل است. از برآوردهای اولیه شنیده می شود تقریبا حدود1500نفر از 5600نفر نامزد اولیه انتخابات، افرادی با سابقه موسوم به اصلاح طلبی تشکیل می دهند که در این میان نام 819 استاد دانشگاه وجود دارد. همین مسئله نشان می دهد بدنه سیاسی اصلاح طلب از ایده اصلی حرکت با چراغ خاموش پیروی نموده اند.
اما اکنون انتخابات مجلس نهم که در مرحله اعلام تایید صلاحیت‌ها از سوی هیئت‌های اجرایی قرار دارد و به طور جدی وارد فاز دوم گشته است با کاهش عدم صلاحیت ها به نسبت دوره های قبل فضای انتخاباتی را گرم تر کرده است.
از بررسی آمارهای رد صلاحیت‌های دوره‌ هشتم و استناد به گفته‌های وزیر کشور مبنی بر اینکه "در این دوره کاهش ۲۳ درصدی رد صلاحیت نسبت به مجلس هشتم داشتیم" می‌توان دریافت که این دوره در مقایسه پیشین شاهد کاهش آمار ردصلاحیت‌ها هستیم و این بدان معناست که انتخابات پرشوری پیشرو خواهیم داشت.
پایان پیام/

رضاباقرپور
 

کد خبر 96338

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha