نافرمانی کودکان راهی برای جلوگیری از تسلط دیگران

زهرا شومالی با تبیین دلایل نافرمانی کودکان گفت: ناپایداری و تسلیم شدن والدین به نافرمانی کودکان کمک می کند.

«زهرا شومالی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان در خصوص شیوه تربیتی با کودکان نافرمان اظهارداشت: کودکان از نافرمانی برای مقابله  کردن با قدرت و هر که می‌خواهد بر آنها تسلط داشته باشد استفاده می کنند، به خصوص هنگامی که مهارت‌های اجتماعی  آنها در حال شکل گیری است.

 

کارشناس ارشد مشاوره کودکان  ادامه داد: کودکان ممکن است مخالفت خود را از طریق اعتراض کردن، نافرمانی و یا جر و بحث کردن با والدین، معلم ها و با دیگر افراد بزرگسال نشان دهند، ‏ اما توجه و دقت بیشتر در رفتار این والدین ثابت می‌کند که در مقابل خواسته های نا به جای کودکان پایداری و مقاومت کافی را نداشته اند و در مرحله ای نهایتا تسلیم خواسته فرزند خود شده اند.


وی با بیان اینکه والدین اظهار می‌کنند که همه گونه ای با این بچه برخورد داشته اند ولی نتیجه نگرفته اند و در نافرمانی کودک یک الگوی مداوم از حالت خشم و تحریک پذیری و یا انتقام جویانه از خود نشان می‌دهد متذکر شد: وجود مشکلات روانی در والدین (سوء مصرف مواد و افسردگی)، روش های نا کار آمد همچون عبارات تهدید آمیز، تحقیر و تعاملات قهر آمیز و اختلاف زناشویی، در آمد پایین، دلبستگی های ناایمن نسبت به مادر می تواند احتمال پیدایش نافرمانی در کودکان را افزایش دهد.

 

عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره اضافه کرد: بعضی از مادران اول به کودک خود «نه» می گویند ولی با کمی پافشاری کودک، پاسخ خود را تغییر می دهند و این کار کودک را شرطی می‌کند.

 

وی راهنمایی هایی برای ارائه دستورات اثر بخش ارائه کرد و افزود:  در هنگام ارائه دستور عوامل حواس پرتی را حذف کنید.، ابتدا با کودک تماس چشمی برقرار کنید و سپس دستورتان را بیان کنید،  دستورات را به صورت مودبانه مطرح کنید نه به صورت تقاضا یا سوالی، در هر زمان یک دستور به صورت ساده به کودک بدهید.


شومالی خاطر نشان کرد: دستورات باید به صورت مثبت گفته شود ( بگوئید چه کار بکن ، نه اینکه چه کار نکن)، دستورات باید با سن کودک متناسب باشد و دستورات را زمانی انجام دهید که ضرورت داشته باشد.

 

این مشاور تربیتی کودکان کاستن از میزان توجه به رفتار منفی کودک و افزایش توجه به رفتار مثبت او  را از جمله راهکارهای درمان عنوان و تصریح کرد: ارائه دستور به صورت مناسب، تشویق تدریجی استقلال کودک و بازیهای مستقلانه او،  استفاده از روش محروم سازی و استفاده از روش جریمه کردن از برنامه های آموزش رفتاری والدین است که می‌تواند در کاهش این مشکلات تربیتی موثر واقع شود.

 

کد خبر 961734

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha