برنامه‌های محرم ۹۹ رسانه ملی اعلام شد/ مهمترین برنامه حسینیه تلویزیونی ایران

برنامه‌های محرم شبکه‌های سیما با توجه به شیوع کرونا در نشستی خبری با حضور دبیر شورای معارف سیما تشریح و در آن شعار رسانه ملی «هر خانه یک حسینیه» اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست خبری تشریح برنامه‌های ماه محرم شبکه‌های سیما ۲۲ مردادماه با حضور جواد شیخ‌اکبری، دبیر شورای معارف سیما؛ حجت‌الاسلام رضایی، مسئول دبیرخانه شورای معارف سیما؛ محمد بی‌طرف، مدیر گروه معارف شبکه دو، سعید سلطانی، مدیر گروه معارف شبکه پنج در محل سالن جلسات شبکه قرآن و معارف سیما برگزار شد.

بنابراین گزارش «جواد شیخ‎‌کبری» در نشست خبری تشریح برنامه های ماه محرم با اشاره به برنامه‌های سیمای جمهوری اسلامی ایران در ایام ماه‌های رجب، شعبان و رمضان قبل که با توجه به شیوع بیماری کرونا در کشور با برنامه‌ریزی ویژه‌ای اجرا شد، اظهار کرد: تجربه‌ موفق رسانه ملی از اجرای این برنامه‌ها باعث شد تا پشتوانه بسیار خوبی برای پیش‌بینی و تدارک برنامه‌های مختلف معارفی در ماه محرم‌ داشته باشیم.

جدول پخش برنامه‌های محرم ۹۹ رسانه ملی

مدیر شبکه قرآن و معارف سیما افزود: پس از ماه مبارک رمضان، جلسات متعدد شورای معارف سیما به صورت داخلی و نیز بیرون از سازمان در هماهنگی با سازمان‌های مؤثری همچون سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه و ... برگزار شد.  شیخ‌اکبری با اشاره به تجربه موفق سیما در تدارک برنامه‌های ویژه روزهای عرفه و عید سعید غدیر، بیان کرد: پوشش تصویری دعای عرفه در شبکه‌های مختلف سیما با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی همراه و انعکاس حرکت کاروان‌های شادی غدیر در سراسر کشور از جمله این تجربیات بود.

دبیر شورای معارف سیما ادامه داد: در بحث برنامه‌های ویژه ماه محرم با ابراز علاقه شدید مردم نسبت به ساحت مقدس امام حسین(ع) مواجه هستیم که این محبت و علاقه نیز روز به روز بیشتر می‌شود. امسال به دلیل شرایط کرونا با محدودیت‌هایی مواجه هستیم و موضوع مهمی که وجود دارد، این است که باید مطابق با آنچه که ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کرده، برنامه‌ریزی کنیم.

وی تصریح کرد: محوریت کار در این رابطه دستورالعملی است که طی چند روز گذشته به همه دستگاه‌ها ابلاغ شده و طبق آن نیز وظایف نهادها و دستگاه‌های مختلف همچون صدا و سیما مشخص شده است. مهمترین وظیفه‌ای که مطابق با دستورالعمل ستاد ملی کرونا برای ما تعریف شده، کارویژه‌ای است که باید تا آغاز ماه محرم انجام دهیم. این برنامه متمرکز بر بحث فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی راجع به مفاد دستورالعمل ستاد ملی کرونا است تا هم مردم و هم هیئت‌های مذهبی نسبت به این دستورالعمل آگاه شوند و مراسم مختلفی که در کشور برگزار می‌شود، طبق این دستورالعمل اجرایی شود.

پویش نذر حسین(ع)

شیخ‌اکبری بیان کرد: جهت‌گیری اصلی سیما در ایام ماه محرم بر مبنای صبر و ایثار حسینی، الگوی حرکت و امید در جامعه اسلامی است. بنابر این با دو کلیدواژه مهم در حوزه محتوا یعنی صبر و ثبات قدم مواجه هستیم که براساس تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز عید قربان این دو موضوع‌ محوری برای بحث‌های محتوایی برنامه‌سازی در سیما لحاظ می‌شود.

دبیر شورای معارف سیما گفت: نکته مهم دیگر توجه ویژه به مسابقه معنوی و رزمایش کمک مؤمنانه به منظور بهره‌گیری از ظرفیت نذورات است. این موضوع نیز یکی از مباحث محوری و اساسی برنامه‌سازی در سیما است که ما ناظر به این موضوع نیز پویشی با عنوان «نذر حسین(ع)» را راه‌اندازی می‌کنیم تا مردم با شرکت در این پویش، بتوانند در رزمایش کمک مؤمنانه شرکت کنند. این پویش با هماهنگی سازمان تبلیغات اسلامی اجرا می‌شود.

پویش هر خانه یک حسینیه

وی بیان کرد: پویش مهم دیگر، «هر خانه یک حسینیه» است. این پویش نیز با توجه به شرایط ویژه امسال طراحی شده که امیدواریم تا شعار اصلی ما که حسینیه‌ای به وسعت ایران است، ذیل این پویش تحقق پیدا کند و تمام خانه‌های ایرانیان در ایام محرم به یک حسینیه تبدیل شود.

شیخ‌اکبری ادامه داد: موضوع محتوایی مهمی که برای شبکه‌های سیما طراحی شده، بحث جریان تحریف است که این جریان در طول تاریخ وجود داشته و شبکه‌های سیما می‌توانند از فرصت ایام ماه محرم برای تبیین این موضوع استفاده کنند. یکی از محورهایی که امروز رسانه‌های بیگانه بر روی آن تمرکز کرده‌اند، این است که به هر بهانه‌ای مراسم محرم را تحت الشعاع قرار داده و شبهه‌افکنی کنند که یکی از مأموریت‌هایی که رسانه ملی به ویژه سیما در این زمینه دارد، پاسخگویی به این شبهات است.

حسینیه تلویزیونی ایران

دبیر شورای معارف سیما افزود: امسال برای ایام محرم و با توجه به شرایط روز، دو یا سه برنامه ویژه و متفاوت در تلویزیون تدارک دیده شده است؛ چراکه با توجه به اوضاع موجود، برنامه‌ریزی تلویزیون در سال جاری به طور طبیعی متفاوت‌تر از سال‌های گذشته است. یکی از مهمترین‌ برنامه‌های تلویزیون در ایام محرم «حسینیه تلویزیونی ایران» است. این برنامه طوری طراحی شده که از ساعت ۱۷ تا ساعت یک بامداد تمام شبکه‌های سیما یک جدول پخش مجازی دارند که هر شبکه رأس یک ساعت خاص برنامه هیئت تلویزیونی را اجرا می‌کند که شامل سخنرانی و مداحی است.

وی بیان کرد: این جدول پخش مجازی، طوری طراحی شده که نوع سخنرانی و مداحی برای سلایق و مخاطبان شبکه‌های مختلف تعریف شده و مد نظر قرار گرفته است. این حسینیه تلویزیونی به این دلیل طراحی شده که چنانچه مردم عزیز ایران اسلامی به هر دلیلی موفق به حضور در مراسم عزاداری و هیئات مذهبی نشدند، بتوانند از این برنامه استفاده کنند.

شیخ‌اکبری افزود: یکی از پیوست‌ها و وظایفی که ستاد ملی کرونا برای صدا و سیما در نظر گرفته بود، پر کردن خلأ ناشی از عدم حضور مردم در مراسم عزاداری با تولید و پخش برنامه‌های جذاب و خلاقانه است که امیدواریم تا حسینیه تلویزیونی ایران برنامه مناسبی در این زمینه باشد.

دبیر شورای معارف سیما تصریح کرد: قدم بعدی ما در راستای برنامه‌های ویژه ماه محرم در فضای مجازی برداشته شده است. برای این ایام به دنیال این هستیم که یک کانال تلویزیونی با عنوان کانال «شمس» (مخفف شورای معارف سیما) را در بستر فضای مجازی ایجاد کنیم. این کانال روزی سه ساعت برنامه دارد و محتوای آن شامل سخنرانی، مداحی، ابتهال و تواشیح کوتاه است که به صورت کلیپ و برنامه‌های کوتاه ارائه خواهد شد.

استفاده از ظرفیت استان‌ها

وی افزود: همچنین، محتوایی که در بستر فضای مجازی آماده می‌شود در اپلیکیشن شبکه نیز قرار داده خواهد شد که هر فردی در هر ساعتی بتواند روضه‌ای محدود را با جمع خانواده خود برقرار کرده و از این محتوا استفاده کند. نکته دیگری که در این رابطه وجود دارد، بحث استفاده از ظرفیت مراسم و مداحان استانی در شبکه‌های مختلف است که طی ایام محرم در شبکه‌های سراسری پوشش داده می‌شود.

شیخ‌اکبری اظهار کرد: راه‌اندازی «ام سی» در برخی شبکه‌های سراسری نیز از دیگر برنامه‌هایی است که برای این روزها در نظر گرفته شده است. در این نوع برنامه‌ها، مجریان به اطلاع‌رسانی و تعامل با مخاطبان می‌پردازند تا مخاطبان بتوانند عکس‌ها، کلیپ‌ها و فیلم‌هایی که از برنامه‌های مختلف عزاداری و مراسم محرم دارند در اختیار برنامه قرار دهند.

شیرخوارگان حسینی از شبکه دو سیما

دبیر شورای معارف سیما ادامه داد: پیش از ورود به ماه محرم نیز برنامه ویژه‌ای با عنوان «اذن عزا» در حرم مطهر رضوی اجرا می‌شود که این برنامه از شبکه‌های مختلف سیما پخش خواهد شد. همچنین، جمعه، اول ماه محرم، مصادف با برنامه شیرخوارگان حسینی است که این مراسم نیز به صورت تلویزیونی و با محوریت شبکه دو برپا خواهد شد. البته برگزاری این مراسم امسال به دلیل شیوع کرونا ممنوع است، ولی رسانه ملی این مراسم را به صورت تلویزیونی و بدون جمعیت برگزار می‌کند.

وی بیان کرد: امسال کنداکتور شبکه‌های مختلف سیما نسبت به سال‌های گذشته منعطف‌تر شده و برنامه‌های فراوانی در گونه‌های مختلفی همچون مستند، گفت‌وگومحور، ترکیبی و کوتاه و ... برای ماه محرم و صفر در شبکه‌های مختلف سیمای جمهوری اسلامی تدارک دیده شده است.

شیخ‌اکبری با اشاره به برخی از برنامه‌های شبکه‌های سیما در ایام محرم گفت: مهمترین برنامه شبکه یک سیما در این ایام، برنامه حسینیه تلویزیونی ایران است. محوریت کار در این برنامه، پوشش مراسم استانی و هیئت‌های کوچک در سراسر کشور است. در بخش‌های مختلف این برنامه در شبکه یک، اطلاع‌رسانی راجع به مراسم مختلف انجام می‌شود.

دبیر شورای معارف سیما اظهار کرد: شبکه دو سیما نیز برنامه‌های ویژه‌ای برای ایام محرم دارد که بیشتر در حوزه مستند قرار دارد. یکی از این برنامه‌ها، برنامه «تکیه‌خانه» است که به موضوع آئین مختلف عزاداری در کشور می‌پردازد. برنامه دیگر این شبکه، برنامه «کوی محبت» است که هر سال از کربلای معلی پخش می‌شود. همچنین، برنامه «ذکر عاشورائیان» نیز از دیگر برنامه‌های شبکه دو در این ایام است که از استان‌ها پخش می‌شود.

روایت عاشورا به زبان تعزیه برای نوجوانان

وی افزود: مستند «ناگفته‌ها» همچنین برنامه «خانه‌ها و تکیه‌ها» که به معرفی خانواده‌هایی می‌پردازد که سال‌ها مراسم روضه برپا کرده‌اند از شبکه دو پخش می‌شود. برنامه «شعر عاشورایی» با موضوع گلچین اشعار شاعران آئینی، برنامه «آئینه‌خانه» با موضوع پاسخ به سؤالات جوانان در رابطه با قیام عاشورا و «بر بال تعزیه» که به روایت عاشورا به زبان تعزیه برای نوجوانان می‌پردازد از دیگر برنامه‌های این شبکه در ایام ماه محرم است. رویکرد شبکه دو سیما، خانواده و سبک زندگی است که این رویکرد در تمامی برنامه‌هایی که بدان اشاره شد، در نظر گرفته شده است.

شیخ‌اکبری با اشاره به برنامه‌های شبکه سه سیما در ایام ماه محرم، تصریح کرد: برنامه «سمت خدا» شبکه سه در ایام محرم با موضوع ویژه این ایام به روی آنتن می‌رود. برنامه «در آستان خورشید» که از کربلای معلی پخش می‌شود و برنامه ویژه پخش مداحی مداحان جوان نیز از دیگر برنامه‌های این شبکه در  محرم است.

دبیر شورای معارف سیما اظهار کرد: شبکه چهار سیما نیز برنامه «سوره» را پخش خواهد کرد که به جنبه‌های هنری و ادبی قیام عاشورا، همچنین، برنامه «نغمه‌های عاشورایی» به مناسک شهرهای مختلف و آداب و رسوم عزاداری می‌پردازد. برنامه «سرگذشت» که نوعی مقتل‌خوانی ویژه است و برنامه «پرده عشاق» که با تمرکز بر نوحه‌خوانان قدیمی پخش می‌شود.

وی با اشاره به برنامه‌های شبکه پنجم سیما در این ایام، گفت: امسال دو مستند ویژه با عناوین «رضوان» و «عشق یعنی» در شبکه پنج سیما تهیه شده است که با رویکرد متفاوت به موضوع محرم می‌پردازد. همچنین، مبحث سخنرانی و مداحی نیز در این شبکه پیگیری می‌شود. برنامه تولیدی «قصه کربلا» که به مباحث تاریخی قیام عاشورا می‌پردازد و برنامه «تا نیایش» نیز که منعطف به موضوعات محرمی است، دیگر برنامه‌های شبکه پنج سیما در ماه محرم هستند.

شیخ‌اکبری با اشاره به برنامه‌های شبکه قرآن و معارف سیما در ماه محرم، بیان کرد: جدول پخش شبکه قرآن در این ایام منعطف به پوشش سخنرانی و عزاداری‌های کل کشور است. برنامه‌های اصلی شبکه قرآن که برنامه‌های روتین شبکه بوده‌اند، در ایام ماه محرم حذف شده و رویکرد شبکه به سمت پوشش مراسم عزاداری در کل کشور است. برنامه «رو به راه» که شب‌های جمعه پخش شده و با محوریت امام حسین(ع) ارائه می‌شود. برنامه «ضیافت» که موضوع آن علمایی است که به مسئله محرم و عاشورا پرداخته‌اند.

دبیر شورای معارف سیما در مورد برنامه‌های شبکه مستند در ایام ماه محرم نیز اظهار کرد: مستند «هیئت» راجع به زندگی شخصی وعاظ و مداحان مشهور، «صدای انقلاب» در رابطه با سخنان کوتاه علما در مورد ماه محرم و پخش مستندات ویژه در مورد مراسم عزاداری در نقاط مختلف کشور، برنامه‌های شبکه مستند در این ایام را تشکیل می‌دهند.

برنامه‌های شبکه های «پویا» و «امید»

وی ادامه داد: شبکه پویا برنامه «پاشو پاشو کوچولو» خود را منعطف به بحث محرم خواهد کرد. همچنین، ویژه‌برنامه کوتاهی با مداحی میثم مطیعی و حضور دانش‌آموزان از این شبکه پخش می‌شود که شعر و محتوای آن متناسب با مخاطب خردسال و نوجوان است. شبکه امید نیز هر سال ویژه‌برنامه‌ای با عنوان «مثل قاسم» را پخش می‌کرد، امسال نیز با این برنامه اما با رویکردی متفاوت به صورت زنده و تولیدی پخش خواهد کرد.

شیخ‌اکبری گفت: برنامه «هشتگ دوستی» نیز برنامه دیگری است که این شبکه از حرم حضرت معصومه(س) پخش می‌شود. برنامه‌های «به توان خدا» با موضوع محرم و «دوم شخص مفرد» با موضوع ادبیات عاشورایی و برنامه جدید شبکه امید با عنوان «دوربین امید» با موضوع هیئت‌های نوجوانان کشور، دیگر برنامه‌های این شبکه در ماه محرم هستند.

دبیر شورای معارف سیما اظهار کرد: شبکه جام جم نیز ویژه‌برنامه «روز حسین(ع)» که هر سال برای ایرانیان خارج از کشور پخش می‌شود به همراه برنامه سخنرانی و گفت‌وگوهای معرفتی از حرم امام رضا(ع) را به روی آنتن می‌برد. امسال با توجه به شرایط ویژه کشور حجم بیشتری از برنامه‌های شبکه‌های تلویزیونی به موضوع محرم اختصاص پیدا خواهد کرد.

شیخ‌اکبری در رابطه با تولید و پخش برنامه‌های نمایشی در ایام محرم اظهار کرد: مرکز سیمافیلم در حال کار بر روی مجموعه‌ای است که امیدواریم برای دهه اول ماه محرم آماده شود. البته احتمال دارد که با توجه به شرایط شیوع کرونا در کشور، این مجموعه مقداری با تأخیر پخش شود.

یادآور می‌شود، در ادامه این نشست خبری، محمد بی‌طرف، مدیر گروه معارف شبکه دو و سعید سلطانی، مدیر گروه معارف شبکه پنج سیما طی سخنان کوتاهی به جزئیات برنامه‌های این شبکه‌ها در ایام ماه محرم‌الحرام پرداختند.

 نشست خبری تشریح برنامه‌های ماه محرم شبکه‌های سیما صبح  ۲۲ مردادماه با حضور جواد شیخ‌اکبری، دبیر شورای معارف سیما؛ حجت‌الاسلام رضایی، مسئول دبیرخانه شورای معارف سیما؛ محمد بی‌طرف، مدیر گروه معارف شبکه دو، سعید سلطانی، مدیر گروه معارف شبکه پنج در محل سالن جلسات شبکه قرآن و معارف سیما برگزار شد.

 

کد خبر 960751

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha