عابران کوچه های ارومیه از عطر خوش بادرنجبو سرمست می شوند

این روز ها ارومیه شاید یکی از معطر ترین شهرهای ایران باشد که با آغاز استحصال عرق بادرنجبو در منازل عابران را سرمست می کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، گیاه «بادرنجبویه» که نام لاتین آن «ملیسا» می باشد، گیاهی از خانواده نعناعیان بوده و عطری تند مشابه به گیاه لیمو از خود ساطع می کند.

ملیسا به معنی زنبور عسل بوده و ریشه این کلمه یونانی است و دلیل نام گذاری این گیاه به این نام علاقه زیاد زنبورهای عسل به گل های کوچک و بنفش رنگ  و سفید رنگ  این گیاه می باشد.

رشد این گیاه خیلی سریع بوده و یک گیاه بومی  مخصوص مناطق خاورمیانه و آسیای مرکزی و اروپا است، اما به دلیل خواص فراوان و داروئی گیاه بادرنجبویه امروزه در اکثر نقاط دنیا و حتی آمریکا کشت می شود.

 این گیاه از نوع چند ساله و پایا بوده و دارای شاخه های فراوان و پرپشتی است و ارتفاع گیاه در حدود 30-80 سانتی متر می رسد.

برای استفاده از فواید گیاهان طبی، از شکل عرق گیری شده یا دمنوش آن به صورت چای خالص استفاده می شود.

در ارومیه از عرق بادرنجبویه شربت های گوارا درست کرده و در مراسم خواستگاری، مهمانی و اعیاد استفاده می شود.

معمولا در ارومیه از دیرباز استحصال عرق بادرنجبو در منازل و توسط بانوان انجام می شود.

دستگاه تقطیر و یا به زبان محلی«نی گازان» در اکثر خانه های قدیمی وجود دارد و این استحصال به صورت کاملا سنتی انجام می گیرد.

 

گیاه بادرنجبویه دارای ترکیباتی همانند اسید کافئیک، ایوگل بوده که نقش مهمی در خنثی سازی اکسیداسیون داشته و ماده ایوگل موجود در آن یک عامل ضد التهاب طبیعی بوده و اثر آرام بخشی دارد و وجود این ترکیبات در گیاه یک محافظت کننده قوی سلول ها در برابر عوامل ویروسی و باکتریایی بوده و مقاومت بدن را افزایش می دهد.

گیاه بادرنجبویه یک سم زدای قوی کبد بوده و با خارج نمودن سموم مختلف از این بافت بسیار حساس از آسیب رسیدن به آن جلوگیری به عمل می آورد.

این گیاه مغز را در برابر اثرات عمل اکسیداسیون محافظت نموده و به دلیل داشتن خاصی آنتی اکیسدانی در تقویت حافظه  و عملکرد آن کمک نموده وبا افزایش فعالیت عامل استیل کولین از زوال حافظه ممانعت به عمل می آورد.

یکی از خواص عرق بادرنجبو این است که در خانم هایی که دچار عوارض ناشی از یائسگی می باشند مصرف روزانه عرق بادرنجبویه در از بین بردن این عوارض کمک شایانی می نماید

بادرنجبویه دارای طبیعت گرم و خشک بوده و گیاهی باخواص فراوان از جمله مفرح ، تقویت کننده قلب، مغز و حواس، ضدعفونی کننده، ضد حساسیت و آلرژی، ضد خارش، هضم کننده، خون ساز، بازکننده انسداد عروق مغزی بوده و در رفع غش ، سکسکه  بسیار موثر می باشد.

آذربایجان غربی از نظر سطح زیر کشت بیش ترین مقدار را از نظر کشت بادرنجبو به خود اختصاص داده  این گیاه به دلیل مصرف کم آب و خواص درمانی زیاد آن در مزارع استان کشت می شود.

 

 

گیاه بادرنجبویه دارای گل‌های آبی یا بنفش و به‌ندرت سفید می‌باشد و قسمت مورد مصرف این گیاه از نظر دارویی، شامل برگ ها و سر شاخه‌های گلدار و در بعضی موارد تخم آن است دارای خواص تسکین دهنده و آرامش بخش بوده و در درمان بسیاری از بیماری و ناراحتی های روحی و جسمی موثر می باشد.

گیاهان دارویی مانند بیدمشک ، نعنا، بادرنجبویه  رازیانه، آویشن باغی، گل محمدی  و سنبل از جمله گیاهانی هستند که در  آذربایجان غربی کشت شده و از آن ها عرقیات گیاهی تهیه و به فروش می رسد.

 بیش از 300هکتار از اراضی  آذربایجان غربی زیر کشت انواع گیاهان دارویی بوده و 130 نوع عرقیات در  این استان تولید می شود.

گفتنی است، این گیاه خوشبو و معطر دارای خواص دارویی بسیار زیادتر از آن چیزی است که ذکر شد که در طب سنتی بسیار بدان تاکید شده است.

کد خبر 960461

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha